طبق آمار در سال 1393 قانون اسناد زمین کشاورزی تصویب شد تا سال 1400 هجری شمسی تنها 4 درصد از اراضی دارای سند بودند، در حالی که اکنون 67 درصد از اراضی کشاورزی دارای سند هستند.
قبل از روی کار آمدن دولت سیزدهم تا شهریور 1400، در مجموع 379 هزار و 738 مورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی در کشور شناسایی و از اجرای آن جلوگیری شد، در حالی که پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم تا خرداد ماه امسال این تعداد به 600 هزار و 612 مورد افزایش یافت. سال و افزایش یافته است که نشان دهنده رشد 58 درصدی است.
ردا افلاطونی رئیس سازمان امور اراضی کشور در این خصوص گفت: سازمان امور اراضی برای جلوگیری از این پدیده و تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی اقداماتی از جمله تثبیت مالکیت اراضی با رویکرد رفع اختلاف اراضی را در دستور کار قرار داده است. مستندسازی و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی
رئیس سازمان امور اراضی کشور با اشاره به نظارت و پایش هوشمند اراضی کشاورزی در دولت سیزدهم با اشاره به اینکه برای اولین بار در کشور انجام شد، خاطرنشان کرد: طی یک سال گذشته پایش و پایش هوشمند اراضی کشاورزی انجام شد. در 31 استانداری و متصل به پنجره واحد مدیریت واحد اراضی در 32 فرمانداری کشور.
افلاطونی گفت: با تصویب قانون الزام ثبت رسمی معاملات ملکی می توان به رفع برخی از مشکلات قانون جلوگیری از ریزش اراضی کشاورزی مصوب 1364، واگذاری زمین های بدون حد نصاب، نجات اراضی کشاورزی از تزلزل، جلوگیری از نقل و انتقالات منظم و محدودسازی واگذاری های مشترک و ساماندهی استعلام ثبتی اشاره کرد. .
طبق آمار اعلام شده توسط Tدر حال حاضر برای 10 میلیون و 110 هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور، معادل 67 درصد، گواهینامه تک برگ صادر شده است، بنابراین استان های خراسان رضوی از نظر مساحت اراضی کشاورزی به میزانی گواهینامه دریافت کرده اند. از 91 درصد البرز (87 درصد)، تهران و خوزستان (84 درصد) و قم (82 درصد) بهترین عملکرد را دارند و از نظر تعداد قطعات، استانهای مازندران و تهران بهترین عملکرد را دارند.
امنیت غذایی با جلوگیری از تغییر کاربری زمین بهبود می یابد
علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی کشاورزان گفت: اگرچه جلوگیری از تغییر کاربری اراضی نقش مهمی در خودکفایی محصولات کشاورزی و ارتقای امنیت غذایی دارد، اما مسئولان دیر به این مسائل پی برده اند. شهرکهای صنعتی در زمینهای حاصلخیز درجه یک ساخته میشوند، اما چون زیرساختها در زمینهای درجه سه و چهار که امکان کشاورزی وجود ندارد، باید به شهرکهای صنعتی اختصاص داده شود.
ایمانی ادامه داد: بررسیها حاکی از آن است که بیشتر صنایع یا ساخت ویلا و باغهای خانگی در حاصلخیزترین زمینها انجام میگرفته است، در حالی که مرغداری و دامپروری باید در زمینهای کمتر حاصلخیز ساخته میشد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران بر پرهیز از ویلاسازی در زمین های حاصلخیز کشاورزی تاکید کرد و افزود: بر اساس قانون، کشاورزانی که 10 هکتار زمین دارند می توانند در راستای تولید محصولات کشاورزی اقدام به احداث مرغداری کنند. اما ساخت ویلاها و صنایع در داخل زمینهای کشاورزی نگرانیهایی را ایجاد کرده است زیرا بهترین زمینهایی که میتوانست در ارتقای خوداتکایی، خودکفایی و امنیت غذایی موثر باشد برای کاربریهای دیگر اختصاص یافته است.
وی گفت: به دلیل محدودیت زمین های کشاورزی، عمودی سازی در شهرها باید در دستور کار قرار گیرد تا فضای کمتری را اشغال کنند در غیر این صورت با توسعه مسکن و ساخت بزرگراه ها و کارخانه ها، سطح کشاورزی کاهش می یابد. با افزایش جمعیت، فقر و گرسنگی افزایش خواهد یافت.
از سال 1941 اصلاحات کشاورزی منجر به تکه تکه شدن اراضی شده است و در شرایط کنونی مسئولان تلاش می کنند تا زمین ها را یکپارچه کنند تا کشاورزی قابل دوام باشد، زیرا تکه تکه شدن اراضی یکی از چالش های جدی پیش روی بخش کشاورزی است که یکی از چالش های اصلی است. . راه هایی برای رسیدن به خودکفایی و بهبود امنیت غذایی وجود ندارد.
کوچک بودن زمین های کشاورزی آسیب جدی به بخش تولید وارد می کند
عطاالله الهاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی نیز گفت: کوچک بودن زمین های کشاورزی، هزینه های بالای تولید و بروز چالش هایی برای توسعه مکانیزاسیون و بهره وری، موجب شده است. منجر به این واقعیت شد که زمین کشاورزی از دسترس خارج شده است. مستند شده و در صورت رفع نشدن و ناکارآمدی سیستم های بهره برداری، مشکلات قانونی و شرعی به وجود می آید، کوچکی اراضی ادامه پیدا می کند و ضربه مهلکی به تولید داخلی وارد می کند.
الهاشمی ادامه داد: بسیاری از زمین های کشاورزی درجه یک تغییر کاربری داده اند و این نشان می دهد که در جلوگیری از تغییر کاربری موفق نبوده ایم و در این زمینه وزارتخانه های مربوطه نتوانسته اند به وظایف خود عمل کنند.
یکی از اعضای شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: تغییر کاربری اراضی کشاورزی آسیب جدی به تولید وارد می کند که منجر به کاهش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و چالش های دیگر در برنامه و بودجه می شود.
با توجه به اینکه از حدود 18 میلیون و 500 هزار هکتار زمین کشاورزی کشور حدود یک میلیون هکتار درجه یک و حدود چهار میلیون هکتار درجه دو وجود دارد. بنابراین با عزم ملی مردم و دولت باید با تمام توان از این اراضی حفاظت کنند زیرا از دست رفتن این اراضی حاصلخیز امنیت غذایی و از بین رفتن استقلال اقتصادی و وابستگی به کشورهای دیگر را تهدید می کند.
خبرنگار: آزاده محبی