اخبار اقتصادی روز

60 درصد شبکه توزیع آب در استان مرکزی فرسوده است



ای بی اس نیوز/مرکزی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی گفت: 60 درصد سیستم آب استان فرسوده است.

حشمت الله عباسی در 29 تیر 1402 در نشست خبری به مناسبت هفته صرفه جویی در مصرف آب گفت: شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی در 12 شهر و 34 شهر و 863 روستا مشغول خدمات رسانی است و وظیفه اصلی آن تامین بهداشتی است. آب آشامیدنی و جمع آوری فاضلاب در تعدادی از شهرها.

وی با اشاره به وجود 726 حلقه چاه، 42 چشمه و 26 رشته قنات به عنوان تامین کننده آب شرب شهر و روستاهای استان گفت: 337 هزار مشترک در بخش شهری و 169 هزار مشترک در روستا وجود دارد. در بخش بهداشت شهری 195 هزار مشترک داریم و در بخش روستایی تعداد مشترکان به 1123 روستا می رسد.

عباسی افزود: اعتبار مصوب شرکت در حوزه آب در سال گذشته 483 میلیارد تومان بود که 269 میلیارد تومان آن تخصیص یافت و در سال گذشته 274 پروژه اجرا و 53 حلقه چاه نیز حفر شد. 85 درصد روستاهای استان از آب شرب برخوردار هستند.

وی با تصریح بر اینکه امسال طرح جهاد آبرسانی در حال اجراست، گفت: سال گذشته قراردادی با قرارگاه امام حسن (ع) منعقد شد که بر اساس آن 67 روستا با وام 235 میلیارد تومانی از آب شرب بهره مند می شوند. با اجرای این طرح سطح بهره مندی روستاها به 91 درصد می رسد و در طرح آبرسانی امسال 141 روستا با مبلغ 930 میلیارد تومان در برنامه کاری قرار گرفته است.

عباسی گفت: در سال 1400 115 روستا جیره بندی آب داشتند و در سال گذشته به 99 روستا و امسال به 79 روستا رسیدیم که برای صرفه جویی در منابع آبی اقداماتی انجام دهیم. ما باید تنش آبی را در مناطق کم آب به حداقل برسانیم.

وی با بیان اینکه متأسفانه تاکنون مطالعه اساسی در حوزه آب در کشور انجام نشده است، گفت: سطح سطح ایستابی در سال های گذشته کاهش قابل توجهی داشته است و باید این امر را به جامعه داد. با آگاهی خوب فشار دهید که وضعیت آب در کشور خوب نیست.

عباسی افزود: در استان 4 طرح کلان حوزه فاضلاب در شهرهای اراک، ساوه، خمین و شازند اجرا می شود و امروز 57 درصد جمعیت استان تحت پوشش خدمات مدیریت فاضلاب و 1850 کیلومتر است. خطوط فرعی شبکه فاضلاب راه اندازی شده و 1500 لیتر فاضلاب تولید شده است. به دلیل مشکلات آب، امروزه صنایع عمده به استفاده از پساب روی آورده اند و با قوانین مالی سال 1402، صنایع مصرف کننده آب مجبور به تامین آب از پساب هستند. این ظرفیت در استان مهیا شده است و باید با فروش فاضلاب پروژه های بهداشتی را اجرا کنیم.

عباسی افزود: مذاکرات خوبی در استان انجام شده و به این نتیجه رسیده است که صنایع از پساب استفاده کنند. اگر صنعتی در این حوزه قرار نگیرد، قیمت آب مصرفی آن بر اساس قیمت آب شیرین کن دریا یا هزینه فاضلاب محاسبه می شود.

وی گفت: تصمیم کشور این بود که سرانه مصرف آب از 158 لیتر به 127 لیتر افزایش یابد اما در دوران کرونا و به دلیل شرایط بهداشتی این رقم به 194 لیتر و حتی در برخی روستاها به 250 لیتر رسید. . باید با توجه به منابع موجود اصلاح شود.

عباسی در خصوص آب دزدی گفت: متأسفانه عده ای آب غیرمجاز از آب می گیرند و پولی نمی دهند. این عمل مساوی است با سرقت آب و حتی در یکی از روستاها یک دام 500 راسی از آب شرب استفاده می کرد. امروز نباید به مردم اجازه داد که برای سودجویی به حقوق دیگران حمله کنند.

وی در خصوص فرسودگی شبکه گفت: در سال های اخیر قیمت آب در مقایسه با سایر حامل های انرژی و ارائه دهندگان خدمات پایین بوده است و باید در این بخش اصلاحاتی صورت گیرد، زیرا شرکت، شرایط درآمد و هزینه هایی که دارد کنترل سایش و پارگی شبکه را تحت تاثیر قرار داد. در حال حاضر 60 درصد شبکه توزیع بیش از 30 سال عمر دارد و در واقع شبکه فرسوده محسوب می شود. شبکه باید سالانه 10 درصد بهبود یابد و این بهبود به 3 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

وی افزود: 25.8 درصد هدررفت آب ناشی از فرسودگی شبکه است که 18 درصد آن واقعی و مابقی در حوزه کم آبی است.

وی در تشریح کم شماری آب تصریح کرد: کنتورهای آب هر 5 سال یکبار نیاز به تعویض دارند اما عمر برخی کنتورها به 25 سال می رسد و این فرسودگی منجر به کم شماری می شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی گفت: از هفته آینده خدمات ما از پیشخوان ها انجام می شود و در ادارات به افراد خدماتی ارائه نمی شود.

وی با تاکید بر اینکه آلودگی آب در استان وجود ندارد و مشکل میکروبی نیز وجود ندارد، اما در برخی نقاط ممکن است مشکلات شیمیایی مانند شوری یا سختی آب وجود داشته باشد، افزود: متاسفانه ظرفیت سد الغدیر وجود دارد. امسال کاهش یافته است.» و نگران آب شرب ساوه هستیم و چاه های اضطراری در محدوده خیابان در نظر گرفته شده است.

عباسی در خصوص مطالبات این شرکت از مشترکان گفت: لوازم خانگی و برخی موسسات بهای آب مصرفی خود را به موقع پرداخت نمی کنند و این امر خدمات را تحت تاثیر قرار می دهد. موسسات و افراد باید قبوض آب را به موقع پرداخت کنند تا از انجام به موقع خدمات اطمینان حاصل شود، این در حالی است که این شرکت بالغ بر 100 میلیارد تومان مطالبات دارد. برخی از موسسات وابستگی نظامی یا اعتباری به منابع ملی دارند. خوشبختانه امسال بر اساس قانون دارایی، دستگاه مدیریت مکلف شد مبالغی از اعتبارات آنها را برای دستگاه هایی که بدهی خود را پرداخت نمی کنند کسر کند تا بدهی آنها به آبفا پرداخت شود.

وی در خصوص تنش های آبی در استان گفت: مشکل تنش آبی در شهرستان ها وجود ندارد، فقط در ساوه به این وضعیت رسیده ایم، سد الغدیر این شهرستان در حال حاضر تنها حدود 38 میلیون مترمکعب آب دارد. که 25 میلیون متر مکعب آن آب مرده محسوب می شود. در روستاها 79 روستا جیره بندی شده است، اما در روستاهای تفرش و زرندیه به دلیل نبود منابع آبی وضعیت تا حدودی سخت است.

عباسی در خصوص برخی گلوگاه های شبکه در شهرها با بیان اینکه تفکر جزیره ای در برخی دستگاه ها برای ما مشکل ایجاد کرده است، افزود: به عنوان مثال کسب و کار در گلوگاه حدود یک میلیارد تومان هزینه دارد اما شهرداری 7 میلیارد هزینه می کند. از طرف ما؛ درست است که شرکت توانایی پرداخت این مبالغ را ندارد و این شرایط بخشی از خدمات، توسعه و بهبود شبکه را تحت الشعاع قرار می دهد.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *