معاون توسعه آبزی پروری:
معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات کشور از تولید 323 میلیون تخم ماهی در 50 مرکز پرورشی در کشور خبر داد و گفت: این میزان تولید 61 درصد نیاز کشور را تامین می کند.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، مهدی شکوری درباره تولید تخم چشمی در کشور گفت: در سال 1401 50 مرکز پرورشی در 12 استان کشور شروع به تولید تخم چشمی کردند و موفق به تولید تخم مرغ چشمی شدند. برای تولید 323 میلیون تخم مرغ چشم ماهی پیدا شد که این حجم تولید 61 درصد نیاز کشور را پوشش می دهد و مابقی از طریق واردات تامین می شود.
وی افزود: از 323 میلیون تخم مرغ تولیدی در کشور 279 میلیون تخم (86 درصد)، 39 میلیون تخم (12 درصد) و 5 هزار تخم تری پلوئید (2 درصد) قزل آلای رنگین کمان تولید شده است.
معاون توسعه آبزی پروری گفت: بر اساس برنامه توسعه، میزان تولید ماهی غار در سال 1402 حدود 212 هزار تن است و پیش بینی می شود امسال برای تهیه بچه ماهیان در مزارع شراب سازی سراسر کشور به 530 میلیون تخم مرغ جوجه ریزی شده نیاز باشد.
این مقام مسئول در ادامه برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت سازمان شیلات ایران برای افزایش کیفیت تخم های تخم ریزی داخلی و کاهش وابستگی به واردات را مورد تاکید قرار داد و توضیح داد: در بحث اقدامات کوتاه مدت برای افزایش تولید تخم مرغ های باکیفیت در کشور بحث و تبادل نظر شد. مراکز تکثیر و پرورش، قرارداد همکاری با مراکز علمی دانشگاهی در کشور جهت مسئولیت پذیری مراکز تکثیر و تولید تخم ماهی چشمی با هدف تولید تخم های کاملا ماده که بزرگتر از تخم های معمولی هستند، منعقد شده است.
به گفته این مسئول، با همکاری علمی دانشگاه صنعتی اصفهان، از سال 1395 با استفاده از نرهای تغییر جنسیت یافته در پنج مرکز پرورش کشور، تخم های تمام ماده در ایران و به تدریج در سایر مراکز پرورشی کشور تولید شده است. . در کشور، تخم های جایگزین تمام ماده تولید شده است. تخمک عادی می شود.
شکوری امضای تفاهم نامه همکاری با پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی در سال 1401 را مورد تاکید قرار داد و افزود: در چارچوب این تفاهم نامه مقدمات لازم برای کمک های علمی به بخش خصوصی و انتقال دانش- فنی و فناوری های نوین فراهم می شود. تولید تخم مرغ با کیفیت
وی افزود: همچنین دو مرکز تکثیر و پرورش در تمندر در استان لرستان و مرزن قزل در استان مازندران با همکاری کشور فرانسه در حال تولید تخم ماهی تمام ماده تحت لیسانس در کشور هستند. مجموع تولید این دو مزرعه تقریباً 70 میلیون تخم ماهی است. . همچنین مزرعه قزل دانش نهاوند در استان همدان با ظرفیت 200 میلیون تخم در حال راه اندازی و ورود به چرخه تولید تخم است.
معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات ایران گفت: اقدامات بلندمدت نیز از سال 1394 با اجرای طرح بهبود ژنتیکی قزل آلای رنگین کمان در جمهوری ایران و برنامه پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان توسط سازمان شیلات آغاز شد. با همکاری سازمان بین المللی فائو در قالب برنامه همکاری tcp کشور در مرکز شهید باهنر کلاردشت با همکاری اتحادیه شراب سازی کشور تدوین و اجرا می شود.
وی همچنین از برنامه عملیاتی پژوهشکده شیلات کشور با هدف خودکفایی در پرورش و تولید تخم ماهی قزل آلا گذاشته خبر داد و اعلام کرد: این برنامه با هدف خودکفایی کشور تدوین شده است. در تامین تخمگذاری ماهی قزلآلا و مرکز پرورش شهید مطهری یاسوج، به منظور اجرای این طرح از محل اعتبارات دولت تامین میشود که با شروع برنامه شش سال دیگر، کشور نیازی به واردات تخم ماهی نخواهد داشت. .
به گفته شکوری، در حال حاضر گونه های اصلی و تجاری ماهیان پرورشی در کشور عبارتند از: ماهی آزاد رنگین کمان، کپور معمولی، کپور چینی (کپور علف، کپور نقره ای، کپور سرگردان)، ماهیان خاویاری (فیل ماهی، ماهی سیبری، ماهی کپور قرمز استرالیا)، تیلاپیا. . میگوی آب شیرین، میگوی غربی اقیانوس آرام (وانامی)، ماهی باس و ماهی زینتی. علاوه بر این، سازمان شیلات ایران در نظر دارد گونه های بومی کشور را اهلی کند و ماهیان آزاد از دریای خزر، ماهی سفید دریای خزر، سوف، هامور، سوکلا، بانی، شیربت، کتان و غنزه را پرورش دهد.