07:30 – 23 اوت 1403
بیمه محصولات کشاورزی روشی موثر برای کاهش خطرات فعالیت در این حوزه تلقی می شود که همواره با تشویق کشاورزان به بیمه محصولات خود به دنبال بهبود و افزایش بهره وری اقتصادی بخش کشاورزی بوده است. موفقیت و کارایی بیمه محصولات کشاورزی به میزان تمایل کشاورزان به بیمه محصولات بستگی دارد.
با توجه به اهمیت بیمه محصولات کشاورزی در کاهش خطرات و تثبیت درآمد کشاورزان، انتظار می رود دولت با حمایت حداکثری از این موضوع و اجباری کردن بیمه محصولات کشاورزی، خطرات تولید را در این بخش کاهش دهد.
بر اساس بند 3 ماده 33 قانون برنامه ششم بیمه دام و طیور اجباری است بنابراین دامداران با پرداخت حق بیمه اندک دام خود را در برابر حوادث بیمه می کنند و این سیاست در اجرا و کمک به کل کشور خواهد بود. بخش کشاورزی باعث کاهش تلفات در این بخش می شود.
قدرت الله نوری معاون امور بیمه ای صندوق بیمه کشاورزی در این خصوص گفت: صندوق بیمه کشاورزی بر اساس قانون سال 1363 با هدف پوشش محصولات کشاورزی تشکیل شد، سپس با اضافه شدن یک فقره علاوه بر بخش کشاورزی، صندوق بیمه کشاورزی تشکیل شد. محصولات، عوامل تولید و زنجیره تولید این بخش، کشاورزی را نیز شامل شد زیرا هدف اولیه حمایت از بخش کشاورزی است.
به گفته وی، سال گذشته در زیربخش کشاورزی 3 میلیون و 900 هزار هکتار معادل 52 تا 53 درصد و 67 درصد دیم تحت پوشش بیمه قرار گرفت. در مورد سطح باغ 420 هزار هکتار معادل 33 تا 34 درصد و در بخش طیور یک میلیارد و 450 میلیون قطعه معادل 99 درصد دام بیمه شده است در بخش، عملکرد ضعیف تر بوده است، به طوری که 9 میلیون راس یعنی معادل 14-15 درصد، در بخش 44 تا 45 درصد آبزیان تحت پوشش بیمه هستند، یعنی 38 تا 40 درصد سطوح قابل بیمه در بخش کشور با بخش کشاورزی مرتبط است.
نوری با بیان اینکه بخش طیور بیشترین سهم بیمه محصولات را به خود اختصاص داده است، گفت: بر اساس ماده 33 برنامه هفتم، محصولاتی مانند گندم، جو، دانه های روغنی، دام و طیور باید تحت پوشش بیمه اجباری قرار گیرند، یعنی در صورتی که این بیمه بود. اینطور نیست، در سال اول 100 درصد با توجه به این پنج محصول محقق شد، اما از سال دوم برنامه پوشش بیمه ای به طور کامل اجرا می شود.
خطرات بخش کشاورزی در اثر بلایای طبیعی زیاد است
محمد شفیع از اعضای اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: از ابتدا بیمه محصولات کشاورزی در کشور به اشتباه ایجاد شد زیرا صندوق بیمه محصولات کشاورزی تحت نظارت بانک کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی است. که به دلیل عدم حمایت از کشاورزان چندان موثر نیست. با توجه به برخورد بخش کشاورزی با طبیعت و بلایای طبیعی، میزان خسارت بالاست. به عنوان مثال 20 استان تحت تاثیر سرمازدگی یک ساعته قرار گرفته و به دام ها و محصولات باغی آسیب وارد می کند و با شیوع بیماری تب برفکی در دامداری ها و مرغداری ها، بخش زیادی از دام و طیور در معرض حمله قرار می گیرند. که در نهایت منجر به خسارت بالای بخش بیمه کشاورزی و کوتاهی دولت در انجام تعهدات خود می شود.
ملک زاده ادامه داد: با توجه به محدودیت کارشناس کارشناسان صندوق بیمه طی 24 الی 48 ساعت پس از حادثه در محل حاضر نمی شوند و در نهایت به دلیل تخریب کسبه، برآورد کارشناسان غیر منطقی است. و بنابراین میزان خسارت ربطی به کشاورزی واقعی ندارد. به عنوان مثال، اگر یک کشاورز 70 تا 80 درصد یا بیشتر خسارت ببیند، کارشناسان منطقه معیارهایی را برای کشاورز با خسارت 10 درصد محاسبه و استفاده می کنند. هیچ پاسخی برای کشاورزان وجود ندارد.
یکی از اعضای اتاق سندیکاهای کشاورزی با اشاره به گلایه کشاورزان از تاخیر در پرداخت غرامت افزود: کشاورزان باید بیش از خسارتی که متحمل شده اند بپردازند و به همین دلیل پرداخت از نظر تعهدی موجب ناامیدی کاربران می شود. از سوی دیگر، بیمه کشاورزی به صورت «جاری» پاسخگوی خسارات است. کشاورزان را تحت تاثیر قرار نمی دهد و در نهایت کشاورزان بیمه محصولات کشاورزی را نمی خواهند.
وی بر ضرورت بیمه محصولات کشاورزی تاکید کرد و افزود: بیمه محصولات کشاورزی و باغی مانند دام و طیور باید اجباری باشد و دولت حق بیمه را پرداخت و از حساب کشاورزان نزد دولت کسر کند. . در زمان خرید محصول که در صورت تحقق به سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی پرداخت می شود. لازم به ذکر است که کل اعتبارات بیمه ای 25 درصد از بیمه مزارع و 75 درصد از سوی دولت است که همواره چالش برانگیز بوده است.
بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از راهکارهای جدید برای مقابله با مخاطرات فعالیت های کشاورزی و کاهش آسیب های ناشی از حوادث غیر مترقبه بر محصولات مورد تاکید قرار گرفت مراجع ذیربط بیمه محصولات کشاورزی کشاورزان در این زمینه.
تاخیر در پرداخت غرامت دلیل اصلی بی انگیزگی کشاورزان برای بیمه محصولات کشاورزی است
بیمه محصولات کشاورزی چتری برای کاهش ریسک تولید و حمایت از فعالان بخش کشاورزی است.
همچنین قاسم پیشهور، رئیس نظام صنفی کشاورزی گفت: با توجه به اینکه کشاورزی در ایران در اختیار بخشهای خصوصی کوچک است، عملکرد دولت در زمینه بیمه محصولات کشاورزی در این مدت به گونهای بود که با کشاورزان برخورد مناسبی صورت نگرفت. درسته
به گفته وی، بیمه محصولات کشاورزی به دلیل نداشتن توان مالی خوب به دست کشاورزان نمی رسد و در نهایت کشاورزان از تاخیر در پرداخت غرامت استقبال نمی کنند و این در حالی است که کشاورزان انتظار دارند غرامت پرداخت شود. هنگامی که آسیب رخ می دهد
پیشه ور با تاکید بر پرداخت خسارات وارده به کشاورزان خاطرنشان کرد: با تخصیص منابع مالی مناسب و یا ارائه خدمات به کشاورزان در قالب محصولات قراردادی، هزینه ها برآورد و مشوق ها در نظر گرفته شود تا کشاورزان بتوانند از مشکلات تغییرات اقلیمی بهره مند شوند. او به خرید بیمه محصول تشویق خواهد شد
با توجه به تغییرات اقلیمی، خطرات بالای فعالیت های کشاورزی و افزایش هزینه های تولید، بیمه محصولات کشاورزی نسخه ای برای حمایت از کشاورزان در برابر حوادث و خطراتی مانند سرمازدگی، سیل و خشکسالی است که با حمایت دولت برای تسریع در پرداخت حمایت می شود. به موقع جبران خسارت در متقاعد کردن کشاورزان برای تولید بیمه تاثیر بسزایی دارد.
خبرنگار: آزاده محبی