13:38 – 01 مهر 1403
رضا بذی زنجانی رئیس مرکز تحقیقات ابریشم در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ گفت: طی سه سال گذشته شاهد جهش تولید در منطقه نوگان و از نظر افزایش تولید ابریشم بوده ایم. پیله و نخ ابریشم مورد استفاده در صنعت فرش، واردات نخ خام کاهش می یابد. این امر منجر به پس انداز ارزی می شود.
وی با بیان اینکه صنعت فرش سالانه به 600 تن نخ ابریشم نیاز دارد، تصریح کرد: در سال های اخیر با افزایش 280 تا 300 تنی نخ ابریشم، 50 درصد نیاز صنعت فرش از تولید داخلی تامین می شود که این امر نشان دهنده دو برابر شدن نخ ابریشم است. رشد تولید در 3 سال یعنی سال گذشته.
وی ادامه داد: در بخش بازار پیله های تولیدی نوغانداران به صورت توافقی و بدون نیاز به دخالت دولت و خرید تضمینی بازار خریداری شد. تولید تخم مرغ نوگان نیز طی سه سال گذشته از 4000 جعبه به 8600 جعبه در سال گذشته و 10000 جعبه در سال جاری افزایش یافته است.
سالانه 300 تن نخ ابریشم وارد می شود
به گفته رئیس مرکز تحقیقات ابریشم، با افزایش تولید تخم مرغ نوگان، میزان واردات به کمتر از 35 هزار تخم مرغ نوگان کاهش یافت.
وی با اشاره به اینکه امکان خودکفایی در تولید ابریشم در کشور وجود دارد، افزود: با تعامل دو دستگاه اجرایی مرکز توسعه نوگندری، مرکز تحقیقات و پرورش دام سپید جاده ای طرحی را تدوین کرده ایم. شرکتی که دارای 550000 هکتار توستان است. از این رو مشکلات زیرساخت های تولید به ویژه در خطوط پایین دستی مربوط به چهار دهه گذشته نیاز به ترمیم و نوسازی دارد زیرا بهره وری و کارایی به دلیل مشکلات کاهش یافت.
وی بر رنسانس و نوسازی توستان ها در کشور تاکید کرد و گفت: در حال حاضر توستان ها در کشور بیش از 4 دهه قدمت دارند بنابراین باید برای افزایش بهره وری دوباره احیا شوند. در این راستا، با هماهنگی مرکز توسعه و مرکز تحقیقات ابریشم، برنامه ای پنج ساله تدوین شد که برای رسیدن به خوداتکایی و افزایش تولید، نیاز به کمک مالی است دانش آموزان احیا می شوند که کار سختی نیست.
افزایش صادرات فرش راه حل مناسب برای توسعه صنعت ناگانداری است
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم با بیان اینکه نیمی از نخ مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود، گفت: سالانه 300 تن نخ ابریشم وارد می شود و قیمت آن بسته به کیفیت نخ ابریشم، کیلویی 3 تا 5 میلیون تومان برآورد می شود. محصول نخ های وارداتی اما کیفیت نخ های تولید داخل نسبت به نخ های وارداتی به دلیل مرغوبیت تخم نوگان بالاتر است.
وی به دلایل رونق صنعت فرش ناغانداری در سال های اخیر اشاره کرد و گفت: در دهه شصت و هفتاد ناغانداری به دلیل تعدد صادرات فرش نسبت به امروز از رونق نسبی برخوردار بود اما در حال حاضر تحریم های ظالمانه باعث افت شده است. در صادرات فرش هایی که اثر خود را در رکود ناگانداری گذاشتند.
این مسئول با بیان اینکه از پیله کرم ابریشم در صنایع بهداشتی و آرایشی استفاده می شود، گفت: با افزایش تولید در این زمینه شاخص های اقتصادی برای بهره برداری به دنبال خواهد داشت و به جای یک بار در سال باید 2 تا 3 تکثیر داشته باشیم. اگر به فکر پایداری نوغانداری باشیم باید بهره وری را افزایش دهیم. به عنوان مثال، اگر در سه ماهه اول کاشت داشته باشیم، چمن ها کوتاه می شوند که کشاورزان برای افزایش بهره وری باید محصولات علوفه ای بکارند.
خبرنگار: آزاده محبی