معاون بانک مرکزی از تامین 48 درصدی ارز اربعین به صورت حضوری خبر داد و همچنین گفت: رشد نقدینگی در مردادماه امسال نسبت به مردادماه سال گذشته معادل 26.9 درصد بوده که نویدبخش بهبود تورم در سال های آینده است. دوره ها
به گزارش ای بی اس نیوز، محمد شیریجیان در یک برنامه تلویزیونی گفت: عاملی که در میان مدت و بلندمدت بر تورم تاثیر جدی دارد، ایجاد نقدینگی ناپایدار است. به عبارت دیگر، ایجاد نقدینگی با واقعیت های اقتصادی و رشد اقتصادی کشور نامتناسب است. در این راستا بانک مرکزی مدیریت نقدینگی را به عنوان بخشی از برنامه و سیاست تثبیت اقتصاد کلان یکی از محورهای جدی برنامه خود قرار داده است.
وی ادامه داد: رشد نقدینگی در مرداد ماه امسال نسبت به مرداد 1401 معادل 26.9 درصد بوده که این رقم در مرداد 1401 نسبت به مرداد 1400 با 10.9 درصد کاهش معادل 37.8 درصد بوده که نوید کاهش تورم در آینده است. دوره ها
معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: رشد نقدینگی تجمعی در پنج ماهه امسال 8.1 درصد بوده که 2 درصد جلوتر از هدف نقدینگی بوده و این رقم نسبت به هدف نقدینگی 16 درصد کاهش داشته است. شروع دولت و این یعنی نقدینگی مولد تورم ما شرایط بهتری نسبت به ابتدای دولت پیدا کرد.
وی در پاسخ به این سوال که کاهش رشد نقدینگی چه تاثیری بر زندگی مردم دارد و چه اقداماتی برای مهار رشد نقدینگی انجام شده است؟ وی بیان کرد: مجموعه اقداماتی که برای مدیریت نقدینگی انجام داده ایم شامل مجموعه سیاست های نظارتی مدیریت نقدینگی از جمله سیاست کنترل ترازنامه بانک های خاص است که تاثیر جدی در ایجاد نقدینگی بدون پشتوانه داشته است. همچنین سیاست نظارتی را در قالب افزایش سپرده ها اجرا کردیم و توانستیم نقدینگی را مدیریت کنیم. واقعا اگر توانسته ایم نقدینگی را مدیریت کنیم، سیستم بانکی کشور از تامین مالی شرکت های تولیدی غافل نشده است.
شیرجیان تصریح کرد: در یک دوره پنج ماهه که رشد نقدینگی معادل 26.9 درصد، رشد تسهیلات معادل 26.3 درصد و رشد مانده تسهیلات معادل 36.8 درصد بوده است، به طوری که تامین مالی شرکت ها به موقع انجام می شود. البته ما به دنبال تامین مالی با کیفیت بالاتر از طریق روش های تامین مالی بر روی زنجیره نیز هستیم.
وی افزود: نقدینگی متغیر مهمی است که در میان مدت و بلندمدت بر تورم تاثیر جدی دارد و اثرات آن را در کاهش قیمت ها در بازار دارایی از جمله مسکن و خودرو دیده ایم. بنابراین طی چند ماه گذشته شاهد کاهش چشمگیر قیمت ها در این دو بازار بوده ایم و این روند ادامه خواهد داشت و با اتخاذ مجموعه ای از سیاست ها می توان به موقع به کسب و کارها تامین مالی کرد.
وی پاسخ داد: با وجود روند نزولی افزایش نقدینگی، پایه پولی همچنان بالاست و آمارها نشان میدهد که این به دلیل بدهی بانکها، چه میزان از این بدهی بانکی ناشی از کسری بودجه دولت و چه میزان از آن به دلیل کسری بودجه است. عدم تعادل بانک ها و برنامه بانک مرکزی در این زمینه چیست. وی افزود: آنچه برای تورم مهم است نقدینگی است. پایه پولی اعراب تورم زا نیست. پایه پولی بخشی از نقدینگی است و آنچه تبدیل به تورم می شود و می تواند تا حدودی قدرت خرید در اقتصاد ایجاد کند، نقدینگی است که بانک مرکزی به درستی روی آن تمرکز کرده است.
این مقام مسئول بانک مرکزی افزود: در سالهای اخیر نیز ثابت شده است که بین پایه پولی و نقدینگی در طول سال رشد متناسبی وجود ندارد و به طور کلی نقدینگی و پایه پولی در بلندمدت به تناسب افزایش مییابند. اما اینکه می گویند این افزایش پایه پولی ناشی از افزایش بدهی عمومی است نادرست است. در شهریور 1400 خالص بدهی دولت به بانک مرکزی معادل 3.7 همات و در فروردین 1402 برابر منهای 133.3 همات بوده است.
به گفته وی، نارضایتی بانک ها دلایل مختلفی دارد. یکی از این دلایل اتخاذ سیاست نظارتی توسط بانک مرکزی است. بانک هایی که با عدم تعادل مواجه هستند و حساب مازاد آنها موجودی کافی ندارد، وقتی بانک مرکزی سپرده قانونی را افزایش می دهد، این عرضه سپرده قانونی از محل مازاد حساب بانک ها به درستی انجام نمی شود و تبدیل به بدهی بانکی به بانک مرکزی می شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی یک سری برنامه ها را اجرا می کند. در بانکهای قابل احیا از جمله اکثر بانکهای کشور که شرایط مناسبی دارند، یعنی با عدم تعادل داراییها در این بانکها مواجه نیستیم، با افزایش سرمایه نظارتی، بهطور جدی بر اصلاح عدم تعادل آنها تمرکز خواهیم کرد. ، کاهش تسهیلات غیرجاری و کاهش بدهی عمومی را وارد شبکه بانکی کردیم تا میزان بدهی دولت به شبکه بانکی تسویه شود.
وی در پاسخ به بحث دلارزدایی از اربعین گفت: خوشبختانه یک اتفاق خوب در سال جاری این است که ارز اربعین را به مبلغ 190 میلیارد ریال در اختیار 1.1 میلیون زائر به دینار قرار دادیم. معادل شش حمات است». اتفاق خوبی که امسال افتاد و کیفیت تامین ارز برای مردم بهتر شد این است که 48 درصد تامین ارز را به صورت غیرحضوری انجام دادیم، یعنی بگوییم در زمان درخواست نیازی به مراجعه به نمایندگی نبود. فازی که کیفیت عرضه ارز را افزایش داد.
شیرجیان گفت: این اتفاق نقطه شروع خوبی برای دلاری شدن بود. بخش بزرگی از تامین نیازهای ارزی به صورت قابل توجه یعنی در زمینه تامین نیازهای ارزی تجاری به صورت غیر دلاری و به صورت ارزهایی مانند یورو، یوان، درهم، روپیه و غیره . اما آنچه وابستگی ما به دلار را برای رفع نیازهای خارجی افزایش داده است، تامین نیازهای خرد از جمله نیازهای سفر است. با توجه به تجربه خوبی که به وجود آمده، بانک مرکزی برنامهریزی جدی برای استفاده از ارز کشور مقصد برای تامین نیازهای ارزی سفر اعم از سیاحتی و زیارتی و ایجاد شرایط بهتر دارد. چیزی که برای دلارزدایی خوب است.
وی در نهایت گفت: استفاده از ارز کشورهای مقصد کم و بیش در حال انجام است اما هنوز در سطح وسیعی مانند ارز اربعین اتفاق نیفتاده است. اما به لطف تجربه خوبی که از ارز اربعین به دست آورده ایم، می توانیم آن را در کشورهای دیگر نیز اجرا کنیم.
انتهای پیام