محمد حسینی عضو سابق کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی و مشاور دیوان محاسبات کشور در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز در پاسخ به سوالی درباره وضعیت منابع و مصارف تبصره 8 مجلس شورای اسلامی. قانون بودجه (منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه ها) می گوید: یکی از مواردی که در قوانین بودجه از نظر میزان منابع و مصارف برنامه ریزی شده، منابع و مصارف هدفمندی یارانه ها بررسی و لحاظ شده است. قانون در سال های اخیر در تبصره های قانون دارایی میزان منابع و مصارف در تبصره ها ثبت می شود. در قانون دارایی سال 1403 و در تبصره 8 این قانون، میزان ارقام و ارقام پیشبینی شده و همچنین برخی مقررات مربوط به اجرای هدفمندی یارانهها به تصویب رسید.
وی می افزاید: در سال 1403 میزان برآورد منابع 7 میلیون و 588 هزار میلیارد تومان است. پیش بینی می شود این رقم از محل فروش داخلی فرآورده های نفتی (1208 همات)، فروش گاز طبیعی (2750 همات)، فروش صادراتی فرآورده های نفتی (3000 همات) و صادرات سایر فرآورده های نفتی (حدود 630 همات) باشد. همات).
جمع آوری 54 درصد منابع هدف در 4 ماهه سال 1403
حسینی با بیان اینکه با نگاهی به عملکرد 4 ماهه اخیر می بینیم که در مجموع 54 درصد از منابع پیش بینی شده محقق شده است، گفت: این منابع محقق شده متناسب با کاهش بودجه چهاردهم است. بنابراین، کل مبلغ جمعآوریشده در 4 سطح درآمدی برنامهریزی شده هدفمندسازی یارانهها، 1468 همات است. طبق جام چهاردهم باید در این مدت 2744 منبع جمع آوری شده باشد.
جمع آوری تنها 325 همات از 3 هزار همات منابع مورد انتظار صادرات فرآورده های نفتی
وی افزود: این سوال نشان می دهد که در روند جمع آوری منابع شاهد عدم تحقق هستیم. دلیل اصلی این شکست در حوزه فروش صادرات نفت است. انتظار 3 هزار همات از این محل را داشتیم اما از این رقم 352 همات جمع آوری شد.
عضو سابق کمیسیون برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه دلیل آن افزایش مصرف داخلی فرآورده ها است، گفت: در حال حاضر مجموعه فروش داخلی فرآورده های نفتی به 90 درصد بودجه چهاردهم رسیده است. این بدان معناست که از 436 کمکی که باید جمع آوری می شد، 394 مورد جمع آوری شد. بیشترین درصد مجموعه مربوط به این منطقه است. این نشان می دهد که مصرف داخلی بنزین و گازوئیل افزایش یافته است.
بنابراین با توجه به سفرهای تابستانی و گرمای هوا، به نظر می رسد روند فعلی کاهش صادرات فرآورده های نفتی ادامه داشته باشد. در حال حاضر مصرف روزانه بنزین به بیش از 17 میلیون لیتر در روز رسیده که واردات بنزین را ضروری می کند. بر این اساس باید از جایی که صادرات نفت کوره با بنزین جبران شود وارد شود.
وی گفت: در فروش داخلی گاز در قطع چهاردهم بودجه 1403 67 درصد منابع محقق شد. در صورت عدم رعایت این بند باید اقدامات جدی تری صورت گیرد. باید مشخص شود که علت عدم دریافت منابع، عدم پرداخت یا عدم مصرف توسط جامعه بوده و یا اینکه پیش بینی ها درست نبوده است.
استفاده 230 هزار میلیارد تومانی از حقوق بانک مرکزی برای پرداخت یارانه ها/ کل سهم سایر منابع به 913 رسید.
حسینی درباره سایر منابعی که دولت می تواند برای هدفمندسازی یارانه ها بر اساس قانون استفاده کند، بیان کرد: یکی از این منابع استفاده از موجودی گردان بانک مرکزی یا مانده حساب واریز شده از ابتدای سال گذشته است. از آغاز سال، دولت از 227 همت التلدان استفاده کرده است. حقوق دیگری بر اساس مصوبه هیئت وزیران دریافت شد که تقریباً 61 حمت بود.
امسال در بحث درآمد دستگاه، فروش اموال تقریبی 123 حمت در نظر گرفته شده است. در نتیجه در مجموع 913 منبع خارج از رتبه های مورد انتظار دریافت شد. برخی پرونده ها بر اساس تصمیمات دادگاه وصول شده است که باید تا پایان سال به نتیجه برسد.
87 درصد از منابع هدف پیش بینی شده در 4 ماه محقق شد
وی با بیان اینکه علاوه بر این منابع، 1468 همات از محل منابع پیش بینی شده جمع آوری شد که مجموع آن معادل 2381 همات است، گفت: این منابع برای پرداخت هزینه های پیش بینی شده در تبصره 8 بودجه برنامه ریزی شد. قانون 1403 (هدفمندی یارانه ها). با احتساب اعداد ارائه شده توسط سایر منابع، در مجموع 87 درصد از منابع مورد نیاز طی 4 ماهه سال 1403 تامین شده است.
حذف هزینه های سرمایه گذاری و سایر عناصر اجتناب ناپذیر از سبد هزینه تبصره 8
مشاور دیوان محاسبات کشور در خصوص مبحث مصارف جدول تبصره 8 قانون دارایی اعلام کرد: در حوزه پرداخت ها نیز اگر به جدول هزینه های تبصره 8 قانون دارایی سال 1403 نگاه کنیم. ما دو بخش اصلی را می بینیم. یک بخش مربوط به سهم شرکت های تولید و توزیع انرژی است. در این قسمت و در قانون تعدادی تصویب شده است. این مبلغ باید در این ماه ها پرداخت می شد اما وقتی جدول هزینه ها را می بینیم فقط هزینه های حمل و نقل و سایر هزینه هایی که جزء هزینه های اجتناب ناپذیر شرکت های تولیدی بود، تعدادی همت 99 پرداخت شد. اما در موارد دیگر هیچ پرداختی صورت نگرفت.
مالیات بر ارزش افزوده، واردات فرآورده های نفتی، هزینه های پس انداز، هزینه های سرمایه گذاری و کمک به شرکت ملی نفت و گاز از جمله مواردی است که طی 4 ماه گذشته به آنها پرداخت نشده است. دلیل آن کمبود منابع و تخصیص منابع به هزینه های غیرقابل اجتناب بود.
تحقق هزینه یارانه 100 درصدی به صورت نقدی و کالایی
وی افزود: در بخش اقدامات سازمان هدفمندسازی کمک هزینه هایی از قبیل کمک های نقدی و معیشتی، کالابرگ، پرداخت مستمری مشمولان تحت پوشش حمایت اجتماعی کمیته امداد و ایمنی در نظر گرفته شده است. مطابق با چهاردهم، 100 درصد ارقام این بخشها پرداخت شده است. با توجه به اجتناب ناپذیر بودن این موارد، دولت سعی کرده است با توجه به حجم منابع وصول، از عدم پرداخت جلوگیری کند.
۴۰ درصد عدم قطعیت در تقاضای تولیدکنندگان گندم
حسینی با بیان اینکه باید به دو بخش توجه بیشتری شود، گفت: بخش اول یارانه نان یا خرید تضمینی گندم است. در این بخش در مجموع 1430 طرح برای یارانه نان پیش بینی شد. از آنجایی که فصل برداشت گندم از ابتدای سال آغاز شده و تا پایان سال جاری ادامه دارد و اکنون اکثر کشاورزان محصول خود را تحویل داده اند، انتظار پرداخت مطالبات خود را دارند.
تا امروز از حدود 1430 منبع پیش بینی شده، 643 پروژه (تقریباً 63 درصد) تامین مالی شده است. اما یکی از چالش های بزرگی که در این زمینه با آن مواجه هستیم مربوط به عدم پرداخت است که باید برای آن فکری کرد.
تخصیص تنها 43 درصد از هزینه یارانه دارو و شیرخشک در چهار ماهه سال 1403
وی تاکید کرد: در بخش مربوط به یارانه دارو و شیرخشک میزان هزینه پیش بینی شده 749 همات بوده که تاکنون 150 همات (43 درصد نسبت به 14) پرداخت شده است و در این زمینه از برنامه عقب هستیم. بخش نیز
با تلاش های صورت گرفته اقدامات خوبی نیز انجام شده است. سازمان هدفمندسازی یارانه ها بدهی های خاصی به بانک مرکزی داشت که طی چهار ماه گذشته طبق قانون آن را تسویه کرد. مجموع این رقم برابر با 50 همات است. در مشکل اصلی ۲۳۸۱ همت مبلغ پرداختی سازمان هدف بر اساس جدول بودجه است.
absnews