پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

4 ماه تاخیر به بانک ها برای تغییر تاییدیه های سایش داده شد


اداره تنظیم مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی بانک مرکزی «راهنمای اجرایی نظارت و اجرای احکام شرعی در مؤسسات اعتباری» را ابلاغ کرد که طبق یکی از مفاد آن و در صورت تصویب گزارش از ناظران مبنی بر مغایرت آیین نامه یا مصوبه ای با موازین شرعی، بانک ها و موسسات مهلت دارند حداکثر ظرف مدت 4 ماه نسبت به اصلاح آن اقدام کنند.

به گزارش ای بی اس نیوز، پیرو تاکیدات آیت الله سید ابراهیم رئیسی و اقدامات دولت سیزدهم برای اصلاح فرآیندهای بانکی در راستای تحقق بانکداری اسلامی و تغییر رویکرد موسسات مالی و اعتباری شرکت ها و سودجویان به مسدودسازی وجوه به منظور تامین امنیت. در راستای مصالح عمومی، مدیریت نظارتی و مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی، با توجه به ابلاغ نظارت و اعمال موازین شرعی به موسسات وام دهنده و بانک ها، بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی ناظران شرعی را ابلاغ کرده است. توسط معاونت بررسی بانک های اسلامی و دبیرخانه شورای فقهی تدوین شده است.

در مقدمه این کتابچه تاکید شده است که این دستورالعمل با بررسی استانداردهای بین المللی در حوزه نظارت و اجرا شرعی و پیروی از تجربیات کشور در حوزه بانکداری اسلامی و جانمایی برخی اسناد بین المللی در این زمینه تدوین شده است. مسئولیت و روش گزارشگری متولیان نظارت و اجرای شرع در مؤسسات مالی و اعتباری و هدف نهایی آن رفع ربا و سایر شبهات مربوط به شرع در عملیات بانک‌های داخلی و مؤسسات اعتباری غیربانکی است.

دامنه این دستورالعمل همچنین کنترل و اعمال شرع بر فرآیند ارزیابی عملکرد موسسات اعتباری از دیدگاه اسلام است که شامل موارد بسیاری از جمله بازنگری متن قرارداد با سپرده گذاران و وام گیرندگان، بررسی منتخب می باشد. نمونه فایل های تسهیلات مشتریان، بررسی طرح های داخلی و محصولات مورد استفاده در موسسات اعتباری. بررسی سیستم‌ها و روش‌های نرم‌افزاری محاسبه سود و کارمزد، پاسخگویی به سوالات و ابهامات واحدهای مدیریتی بانک‌ها در خصوص احکام شرعی و در نظر گرفتن ترویج و تبلیغ برنامه‌های آموزشی در زمینه مسائل شرعی.

در ماده 3 فصل چهارم این سیاست آمده است: «به منظور یکسان سازی و یکپارچه سازی حاکمیت نظارت و اجرای احکام در نظام بانکی، دبیرخانه شورای فقه به طور مستمر در حال تدوین استانداردها، چک لیست ها و رویه هایی برای نظارت بر نظام بانکی است. اجرای احکام شرعی و پس از تصویب هیأت فقهی بانک مرکزی به مراجع نظارتی و اجرائی شرعی و همچنین کلیه فعالیتهای مسئولین نظارت و اعمال شرع و ابلاغ انحرافات شرعی که ارائه می کنند. با توجه به مقررات داخلی موسسه اعتباری، بر اساس این استانداردها، چک لیست ها و رویه ها اعمال می شود.

در قسمت اختیارات، وظایف و مسئولیت های ناظران شرعی و فرآیند گزارش دهی به تفصیل توضیح داده شده است که ناظران و مجریان شرعی موظفند با هماهنگی و ارتباط با واحدهای مختلف مؤسسه اعتباری ریسک شرعی را به طور مستمر رصد کرده و اعلام و گزارش به هیئت مدیره موسسه در صورتی که آیین نامه داخلی مؤسسه اعتباری در شرف پیشنهاد هیئت مدیره یا تصویب و در حال اجرا باشد و مغایر با شرع باشد مراتب به اطلاع هیئت مدیره خواهد رسید. مؤسسه و دبیرخانه شورای فقهی و اجرای آن تا نظر دبیرخانه متوقف می شود، اما در صورت تأیید مغایرت اعلام شده و ابلاغ به مؤسسه، شورای مدیران موظفند فوراً جلوی رسیدگی را بگیرند. اجرای آیین نامه داخلی و در صورتی که به هر دلیلی امکان توقف فوری اجرای آن وجود نداشته باشد، هیأت مدیره موظف است حداکثر ظرف مدت چهار ماه پیش نویس آن را اصلاح و به مجلس فقه اعلام کند.

در توضیح این بند تصریح شده است: «اختیارات و وظایف رؤسای کنترل و اعمال شرع صرفاً محدود به مواردی است که مصوبات هیأت مدیره دارای ابعاد شرعی و فقهی و از جمله احکام باشد. روش. در ارتباط با روش های تخصیص تجهیزات و منابع، ارائه خدمات و وصول بدهی در این رابطه تاکید شده است.»

در این فصل همچنین تصریح شده است: «حداقل ساعات فعالیت مورد انتظار از مسئول نظارت و اجرای شرع 8 ساعت در هفته (معادل 32 ساعت در ماه) است» و «زیرا ناظر شرع برای انجام به کارشناسان، بازرسان و همکاران نیازمند است. توابع آن ، می تواند به هیئت مدیره موسسه اعتباری اطلاع دهد و تعیین تعداد کارکنان لازم برای همکاری با مسئول نظارت و اجرای شرع در صلاحیت این هیئت می باشد.

طبق فصل ششم، ناظران و مجریان شرعی در انجام وظایف و مسئولیت های خود مستقل هستند; تا بتوانند تصمیمات خود را در خصوص مسائل شرعی به درستی اجرا کنند و هیچ یک از افسران یا کارکنان موسسه اعتباری مجاز به تحمیل نظرات خود به ناظران شرعی نباشند. همچنین عزل ناظران تنها با ذکر دلایل و پس از تایید شورای فقهی توسط هیات مدیره موسسه اعتباری صورت می گیرد.

در فصل هشتم این بخشنامه مقرر شده است: «بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظفند به مقامات مسئول نظارت و اعمال موازین شرعی اجازه دسترسی به آمار، اطلاعات پرونده‌ها و سامانه‌های نرم‌افزاری مربوطه را بدهند. به منظور انجام وظایف انطباق با شرع و تکمیل چک لیست های نظارت و اجرای شرعی با رعایت موارد محرمانه ارائه شده» و همچنین تأکید می شود «اطلاعاتی که در اختیار ناظران شرعی قرار می گیرد محرمانه بوده و لازم است مسئولان مذکور موارد ذیل را مد نظر قرار دهند. حداکثر اقدامات لازم برای حفاظت از اطلاعات مذکور و این اطلاعات نباید به گونه ای مورد استفاده قرار گیرد که به مؤسسه آسیب برساند».

یکی از نکات مهم در حفظ اسرار و اطلاعات سیستم بانکی و اشخاص مذکور در این بند این است که «مسئله محرمانگی شامل کلیه اطلاعاتی است که ناظران شرعی مسئول آن هستند و این موضوع به پایان همکاری یک ناظر با موسسه اعتباری.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *