08:56 – 08 نوامبر 1403 ق
سیاوش پرویز نژاد رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز در خصوص آخرین آمار مربوط به صندوق های بازنشستگی تکمیلی برای بازار سرمایه گفت: از ابتدای شهریور ماه جاری مصوبه 1402 هنگام ابلاغ آیین نامه صندوق های سرمایه گذاری بازنشستگی تکمیلی تاکنون 3 صندوق مجوز فعالیت گرفته اند و این صندوق های سرمایه گذاری با بیش از 1700 میلیارد تومان دارایی تحت مدیریت در بازار سرمایه فعال هستند و 4 صندوق دیگر در بازار سرمایه فعال هستند. صندوق های سرمایه گذاری نیز مجوز تاسیس، اشتراک و بهره برداری دریافت می کنند که یکسان است.
به گفته وی، بیش از 90 هزار نفر از طریق کارفرمایان خود یا به صورت مستقل در این نوع صندوق ها سرمایه گذاری کرده اند، اما آشنایی کارفرمایان با ساختار و عملکرد این نوع صندوق ها و فرهنگ، سود این صندوق ها برای مدیران از جمله پیامدهای آن برای انسان است. پشتیبانی از منابع و نگهداری نیروی کار در دراز مدت می تواند منجر به توسعه کمی و کیفی بیشتر این نوع صندوق ها شود.
لزوم حمایت از صندوق بازنشستگی تکمیلی
پرویزی نژاد درباره راهکارهای حمایت و توسعه صندوق بازنشستگی تکمیلی گفت: حمایت از شورای اسلامی و ایجاد مشوق های مالیاتی برای کارفرمایان و نیروی انسانی می تواند کمک زیادی به توسعه این نوع صندوق ها کند. در صورتی که مبالغ خالصی که کارفرما و نیروی انسانی به این نوع صندوق ها پرداخت می کنند مشمول کسر مالیات بوده و معاملات این نوع صندوق ها در بورس مشمول کسر مالیات باشد یا مانند بیمه عمر، مالیات بر ارث از این انواع حذف شود. از دارایی ها، آنها کمک قابل توجهی در توسعه این وجوه از نظر کمی و کیفی خواهند داشت. همچنین برای کاهش مشکلات بازنشستگان در سال های آینده می توان زمینه حضور دستگاه های دولتی به عنوان کارفرما در ساختار این نوع صندوق ها را فراهم کرد.
مزایای صندوق بازنشستگی
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری درباره مهم ترین ویژگی های این نوع صندوق ها گفت: این نوع صندوق ها جایگزین صندوق های بازنشستگی فعلی نمی شوند، اما با توجه به وضعیت و شرایط فعلی این صندوق ها و کسری شدید منابع آنها، جدید صندوق های سرمایه گذاری شفاف و منعطف هستند و می توانند مکمل این صندوق ها باشند.
وی افزود: این نوع صندوق ها در حفظ نیروی کار در بلندمدت موثر بوده و در توسعه برند کافارما نیز موثر خواهند بود. ساختار این صندوق های سرمایه گذاری ساده، انعطاف پذیر و کارآمد طراحی شده و از شفافیت بالایی نیز برخوردار هستند.
وی با بیان اینکه در این ساختار نیروی کار همواره از دارایی های خود با جزئیات مطلع است، گفت: خزانه دار، حسابرس صندوق و سازمان بورس و اوراق بهادار نیز بر رعایت مقررات صندوق نظارت دارند.
این مسئول بیان کرد: در این نوع صندوق ها سود به صورت عادلانه بین همگان توزیع می شود و انتظار می رود با توجه به روند سال های گذشته در ابتدای دوره بازنشستگی منافع زیادی برای سرمایه گذاران به همراه داشته باشد.
به گفته پرویزی نژاد، درآمد صندوق و همچنین درآمد حاصل از انتشار و ابطال واحدهای سرمایه گذاری از پرداخت مالیات معاف بوده و با در نظر گرفتن محدودیت های سرمایه گذاری می توانند از مزایای سرمایه گذاری در بازارهای موازی مانند سرمایه گذاری در طلا نیز بهره مند شوند. تراست های سرمایه گذاری املاک و مستغلات.
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار به دیگر مزیت های صندوق بازنشستگی تکمیلی اشاره کرد و گفت: مدیریت حرفه ای یکی از مزایای اصلی این صندوق ها است. این صندوق ها با بهره مندی از تخصص و تجربه تحلیلگران و متخصصان سرمایه گذاری به افزایش سود و کاهش ریسک کمک می کنند.
به گفته وی، کنترل ریسک از دیگر نکات مثبت این صندوق ها است و به این ترتیب با تنوع پرتفوی بالا و نیاز به حد نصاب دارایی، ریسک ها را کاهش می دهند.
به گفته پرویزی نژاد، صندوق بازنشستگی تکمیلی نرخ تورم را نیز پوشش می دهد و سابقه طولانی سودآوری خوب بورس برای جبران تورم، گواه کارایی مناسب سرمایه گذاری در این بازار است. اگر بازدهی طلا، دلار مسکن و بازار سرمایه را در بلندمدت در نظر بگیریم، بازدهی حاصل از بازار سرمایه در بلندمدت بیشتر از همه بازارهای موازی بوده است. به گفته وی، با ورود منابع بلندمدت، بازار سرمایه به سمت پردازش و تخصیص بهینه منابع پیش می رود و حمایت بلندمدت از تولید به عنوان یکی از فلسفه های اصلی وجود بازار سرمایه محقق می شود.
توسعه فرهنگ سرمایه گذاری غیرمستقیم و بلندمدت از دیگر ویژگی های این صندوق ها است که پرویزی نژاد به آن اشاره کرد و گفت: یک یا چند کارفرما می توانند در ساختاردهی صندوق مشارکت داشته باشند که نیازی به ایجاد تعداد زیاد نیست. بازنشستگی در صندوق های سرمایه گذاری مکمل نیست و در نتیجه هزینه های مدیریت در این صندوق ها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. در این ساختار، هر کارفرما بسته به صنعت خاص، مختصات منابع انسانی، اهداف حفظ نیروی کار و غیره، کار را تعیین می کند.
جایگاه صندوق بازنشستگی تکمیلی در جهان
رئیس اداره صندوق های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان درباره جایگاه صندوق بازنشستگی تکمیلی در جهان گفت: به طور کلی صندوق های سرمایه گذاری بازنشستگی نقش بسیار مهمی در ایجاد ثبات در بازارهای مالی و اقتصاد دارند. کشورهای توسعه یافته، به عنوان کل دارایی های 300 صندوق سرمایه گذاری بازنشستگی بزرگ در جهان در حال حاضر بیش از 22 تریلیون دلار ارزش دارد.
به گفته وی، صندوق بازنشستگی دولتی 1.59 تریلیون دلاری ژاپن و صندوق بازنشستگی دولتی 1.58 تریلیون دلاری نروژ در رتبه های اول و دوم قرار دارند. ارزش دارایی های صندوق بازنشستگی در هلند، ایسلند، سوئیس و استرالیا نیز بالاتر از تولید ناخالص داخلی آنهاست.