سایر موضوعات

38 درصد در مصرف آب خانگی صرفه جویی می شود

یعنی در شرایط فعلی ۱۸ درصد آب شرب استان در سیستم توزیع هدر می رود و ۸۲ درصد آب توزیع شده به دست مصرف کنندگان می رسد.

حتی اگر فرهنگ سازی به طور کامل انجام شود که تاکنون انجام نشده است و این روش فرهنگ سازی مشکلی دارد، تنها یکی از چهار ابزاری است که همیشه در اختیار برنامه ریزان و مدیران برای مدیریت مصرف آب بوده است. . سه ابزار دیگر که ابزارهای قانونی، فناوری و تعرفه هستند هنوز مورد توجه جدی قرار نمی گیرند. همانطور که یک میز برای پایداری نیاز به چندین پایه و یک سطح تکیه گاه دارد و نمی توان آن را روی نقطه ای ثابت نگه داشت، نمی توان بدون در نظر گرفتن سایر اجزا به کارایی پایدار در بخش مدیریت مصرف امیدوار بود. تا زمانی که تعرفه های کارآمد، قوانین دارای ضمانت اجرایی و فناوری های نوین استفاده نشود، مشکلات تقاضا و مصرف آب پابرجاست.

در صورت عدم وجود ابزارهای قانونی و تعرفه ای برای مدیریت مصرف آب، این راهکارها در بخش خانگی را می توان به دو بخش فرهنگی و فناوری تقسیم کرد. در بخش فرهنگی، مهم‌ترین نکته این است که بتوانیم این حساسیت را در همه اعضای خانواده ایجاد کنیم تا وقتی یک تجهیزات مصرفی آب باز می‌شود، از خود بپرسند: «آیا این مصرف ضروری است؟ و اگر پاسخ سوال منفی باشد نسبت به تجهیزات (مثلاً بستن شیر آب) اما در زمینه دانش فنی و فناوری کارآمدترین کار و البته ارزانترین کار کنترل میزان مصرف است. تجهیزات بهداشتی در ساختمان مصرف 3 لیتر شیر شوینده در دقیقه، 6 لیتر شیر پاک کننده و مایع شوینده در دقیقه و 8 لیتر شیر حمام در دقیقه کافی است. کنترل این میزان مصرف به وسیله تجهیزات بیدر و رگلاتور استاندارد و ارزان قیمت قابل انجام است و نیازی به تعویض و نوسازی تجهیزات نیست.

ای بی اس نیوز/ بوشر ناظر دفتر بهره برداری توسعه شبکه توزیع و کاهش کاهش غیر درآمدی شرکت آبفای استان بوشهر گفت: بررسی های انجام شده حاکی از آن است که حداقل 38 درصد در مصرف آب در بخش خانگی قابل صرفه جویی است.

*آخرین کلمه

* برخی از کارشناسان بر این باورند که یافتن مدلی مؤثر برای مدیریت تقاضای آب خانوارها از جمله محدودیت های اجباری در مصرف کوتاه مدت آب و… مستلزم شناخت مناسبی از عوامل مؤثر بر مصرف آب توسط مدیران و مسئولان است. قطع كردن؟

اما اصطلاح «آب هدر رفته» یا به اصطلاح «آب بی درآمد» علاوه بر تلفات شبکه توزیع آب، بخشی از آبی را که به دست مشترکان آب رسیده است، اما به دلایل مختلف از جمله آب در بر می گیرد. خطای کنتور، انشعاب های غیر مجاز و … قابل محاسبه و شمارش نیست. این قسمت از آب استان حدود 16 درصد برآورد می شود و علاوه بر 18 درصد قبلی، کل آب غیر درآمدی استان 34 درصد است.

* مقدار آب آشامیدنی توزیع شده در بخش خانگی که مصرف می شود چقدر است؟ و تا کجا می توان او را نجات داد؟

* انتشار اخبار زیادی مبنی بر افتتاح نیروگاه های آب این باور غلط را در افکار عمومی رواج داده است که امسال کم آبی نخواهیم داشت در حالی که گزارش نهادهای رسمی نشان می دهد استان با بحران آب مواجه است، پرداخت آن مهم است. توجه به آن تا چه مقدار مورد نیاز است؟

مدیریت منابع آب باید ابتدا به صورت یکپارچه تعریف شود و ثانیا تا حصول نتیجه در مدت زمان معقول پیگیری و نظارت شود. اگر بخواهیم مشکل را به صورت جزیره ای حل کنیم یا به دنبال تعریف پروژه هایی باشیم که اثربخشی آنها را در یک دوره مدیریت کوتاه مدت ببینیم، منابع آبی از بین می رود و بسیاری از منافع مهم کشور مانند مواد غذایی از بین می رود. امنیت، ثبات اقتصادی و غیره تهدید خواهد شد.

*چرا در حوزه مدیریت مصرف آب خانگی و فرهنگ سازی در این حوزه دچار مشکل شده ایم؟

* وضعیت منابع آبی کشور و استان بوشهر را چگونه ارزیابی می کنید؟

در سال های اخیر تغییرات اقلیمی تغییرات قابل توجهی در توزیع زمانی و مکانی بارش و همچنین در الگوی بارش ایجاد کرده است. به عبارت دیگر، علاوه بر اینکه میزان بارندگی کاهش یافته و شکل بارش‌های دائمی‌تر مانند برف بسیار کم‌رنگ شده است، از نظر آب‌وهوایی نیز شاهد آن هستیم که بارش‌های نقطه‌ای و باران‌های سیل آسا افزایش زیادی داشته و مجموع این‌ها تغییرات منجر به کاهش حجم ذخایر آب زیرزمینی شده است. مشکل بزرگ‌تر این است که ما انسان‌ها بسیار بیشتر از آنچه که مجاز به برداشت از منابع آب تجدیدپذیر بوده‌ایم، مصرف می‌کنیم. حداکثر سهم انسان از این منابع 40 درصد است. مابقی سهم محیط زیست است. با این حال، ما در حال حاضر بیش از 80 درصد از این منابع را مصرف می کنیم و نقض حقوق محیط زیستی که ما را احاطه کرده است، پیامدهای جدی دارد که به تدریج با آن مواجه هستیم، به ویژه: فرسایش خاک، از بین رفتن ذخایر آبی، سیل، آتش سوزی، رکود نشسته. و ..

به هر حال «الناس علی دین ملوکم». به عنوان مثال تا زمانی که مدیران و مسئولان مسیری را برای یک کشاورز به عنوان معیشت جایگزین باز نکرده باشند، چگونه نمی توان انتظار داشت که کشاورز از منابع آب غیرمجاز استفاده کند. البته موضوع اصلی این است که در عمل هنوز آب و تبعات رها شدن مسائل مربوط به آن به اولویت مسائل اجرایی کشور تبدیل نشده و در سایه باقی مانده است. مدل های تک بعدی نیز نمی توانند به یک مشکل پیچیده مانند مدیریت تقاضا پاسخ دهند و تمامی زوایای مرئی و پنهان باید به صورت یکپارچه در نظر گرفته شوند.

ابتدا اجازه دهید تفاوت بین «تلفات کل آب» و «اتلاف آب» در صنعت آب را توضیح دهم. اهمیت تلفات آب به بخشی از آب گفته می شود که قبل از رسیدن به نقطه پایانی مصرف هدر می رود که استفاده کنندگان از آب هستند. از دست دادن آب ناشی از شکستگی لوله ها و انشعابات، نشتی نامرئی از خطوط تاسیسات زیرزمینی و غیره. میزان تلفات سیستم آب استان تقریباً 18 درصد است.

کشور ما به استثنای بخش کوچکی از شمال کشور همیشه کشوری خشک و نیمه خشک بوده است و نیاکان ما همیشه سازگار با این اقلیم و آب و هوا زندگی کرده اند. هر گونه برداشت دیگری از این واقعیت اشتباه است و می تواند خطرناک باشد. علاوه بر این، عدم رعایت هشدارها در مورد افت سطح آب های زیرزمینی، امروزه منجر به پدیده فرونشست زمین شده است که به عنوان زلزله خاموش شناخته می شود. کارخانجات در حال ساخت در واقع جایگزین بخشی از منابع آبی خواهند شد که به دلیل خشکسالی های اخیر دچار افت شدید شده اند و اگر مدیریت مصرف آب در دستور کار نباشد، بلافاصله شاهد کمبود منابع آب شرب خواهیم بود.

انتهای پیام

*در استان بوشهر چقدر آب شرب هدر می رود و چگونه؟ توضیح

* برای کنترل مصرف آب خانگی چه راهکارهایی لازم است؟

مبنای پایداری حیات، آب است که عنصر اساسی ضروری و واجب برای حیات و بقای همه موجودات زنده است. در عصر حاضر، مسئله آب یکی از چالش های مهمی است که مبنای تحولات گسترده در جهان قرار گرفته است. در دهه های اخیر این موضوع تشدید شده و به موضوع اصلی مذاکرات بین المللی تبدیل شده است. در همین رابطه گفت وگوی خبرنگار ای بی اس نیوز با بابک دلاوری، رئیس دفتر عملیات توسعه شبکه توزیع و کاهش آب بدون درآمد شرکت آب و فاضلاب استان بوشهر را می خوانید:

در استان بوشهر حدود 91 درصد مصرف کنندگان آب خانوارها هستند که حدود 80 درصد مصرف آب شرب را به خود اختصاص داده اند. مطالعات انجام شده نشان می دهد که حداقل 38 درصد از هزینه های خانوار قابل صرفه جویی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا