12:55 – 04 نوامبر 1403
محمدحسین کاویانی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: برداشت پنبه از 19 شهریورماه در استان گلستان آغاز شد و کشاورزان در ابتدای برداشت محصول پنبه را کیلویی 43 هزار تومان، بذر پنبه را 33 هزار تومان و 10 هزار تومان خریداری کردند. تومان. برداشت پنبه پالایش شده تومان و اخیراً استان های خراسان و اردبیل شروع به برداشت کرده اند، اما تولید هنوز برای شروع کار کارخانه ها ناکافی است.
وی با بیان اینکه بازار پنبه رونق ندارد، تصریح کرد: به دلیل اینکه وزارت جهاد از پنبه بذر و خرید آن توسط واحدهای دامپروری حمایت نمی کند، بازار رونق ندارد در حالی که قبل از سایر دانه های روغنی، روغن پنبه دانه تامین می شد. اما در شرایط فعلی به دلیل عدم حمایت 17-16 درصد روغن پنبه دانه هدر می رود و به عنوان آرد خوراک دام استفاده می شود.
کاویانی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: برداشت پنبه از 19 شهریورماه در استان گلستان آغاز شد و کشاورزان در ابتدای برداشت بذر پنبه 43 هزار تومان، بذر پنبه 33 هزار تومان و پنبه باز 100 هزار تومان خریداری کردند. دانه ها برداشت پنبه در خراسان و اردبیل آغاز شده است اما تولید هنوز برای شروع به کار کارخانه ها کافی نیست.
وی با بیان اینکه بازار پنبه رونق ندارد، تصریح کرد: به دلیل عدم حمایت وزارت جهاد از پنبه بذر و خرید واحدهای دامی، بازار رونق ندارد، در حالی که قبل از سایر دانه های روغنی روغن پنبه دانه تامین می شد. اما در شرایط فعلی به دلیل عدم حمایت 16-17 درصد روغن پنبه دانه هدر می رود و به عنوان آرد خوراک دام استفاده می شود.
پیش بینی می شود تولید پنبه در سال جاری به 60 هزار تن برسد
کاویانی ادامه داد: اکنون هر کیلوگرم پنبه بذر در استان گلستان با نرخ 26 هزار تومان خریداری می شود و با افزایش حجم در روزهای آینده احتمال کاهش مجدد قیمت پنبه دانه وجود دارد که در نهایت منجر به کاهش قیمت می شود. افزایش قیمت پنبه و عدم پذیرش در صنعت
مدیرعامل صندوق پنبه افزود: با کاهش قیمت بذر پنبه، کارخانجات از کاهش قیمت پنبه دریغ نمی کنند و در صورت کاهش قیمت پنبه بذر، ممکن است کارخانه های پنبه پاک کن از خرید بذر پنبه از کشاورزان خودداری کنند. و دولت تمایلی به خرید تضمینی نخواهد داشت.
به گفته کاویانی، پیش بینی می شود امسال تولید پشم پنبه به 55 تا 60 هزار تن پشم برسد و با توجه به نیاز صنعت نساجی باید پنبه بیشتری وارد شود.
مدیرعامل صندوق پنبه در خصوص آخرین شرایط واردات پنبه افزود: طبق آمار طی 6 ماهه امسال 36 هزار تن پنبه وارد شده و قرار است تا پایان 100 هزار تن پنبه دیگر وارد شود. این سال با توجه به فراوانی نخ خارجی در بازار، صنعت نساجی تمایل کمتری به خرید محصولات داخلی دارد و معتقدند با ادامه این شرایط، تا چند سال آینده همین سطح زیر کشت از بین خواهد رفت.
امکان عرضه 17 درصد روغن پنبه دانه وجود دارد
وی با اشاره به حل خودکفایی واردات پنبه در برنامه هفتم، گفت: با تداوم تخصیص ارز برکتی به صنعت نساجی نمی توان به خودکفایی رسید، زیرا در شرایطی که 90 درصد نیاز است. در دسترس است و روغن از تولیدات داخلی تامین می شود، بذر پنبه را نباید نادیده گرفت، چون همچنان تولید پنبه به عنوان یک محصول استراتژیک مورد بی توجهی قرار می گیرد، امکان خودکفایی وجود ندارد.
وی با وجود اینکه استفاده از بذر پنبه به عنوان خوراک دام و طیور مصداق بارز بی توجهی به تولید داخلی است، افزود: زمانی که از پنبه به عنوان خوراک دام و طیور استفاده می شود، عدم اعلام قیمت تضمینی برای پنبه دانه مانند سایر دانه های روغنی به معنای بی توجهی است. تولید محلی با ادامه این روند، امیدی به توسعه کشت پنبه نیست.
مدیرعامل صندوق پنبه افزود: در سال های گذشته 180 هزار هکتار پنبه در گلستان کشت می شد که اکنون به دلیل عدم سیاست های حمایتی به 10 هزار هکتار رسیده است. کفایت آن حمایت از کشت پنبه و بذر پنبه به عنوان دانه های روغنی و عدم تخصیص ارز برکتی برای واردات است تا کشاورزان به دلیل ارزش اقتصادی محصول به کشت محصولات دیگر روی نیاورند. .
کاویانی با اشاره به اینکه قیمت تضمینی 37 هزار تومان در سال جاری و 44 هزار تومان در سال آینده برای کشاورز صرفه اقتصادی ندارد، گفت: طبق تجربه سال های گذشته سطح زیرکشت در سال هایی که قیمت پنبه به آن رسیده افزایش یافته است. سه بار در مورد گندم، برای سال زراعی 1403-1404، قیمت پنبه دو برابر گندم است که به دلیل گرانی سم، کود و نیروی کار برای کشاورز غیراقتصادی است. همچنین هزینه های تهیه ماشین های برداشت را کاهش می دهد، از این رو انتظار می رود ماشین های برداشت مانند سایر کشورها توسعه یابد.
خبرنگار: آزاده محبی