انتهای پیام/
وی یکی از زمینههایی که ایران میتواند در آن از توانمندیهای خود استفاده کند، رعایت الزامات فنی سسمی را برشمرد و افزود: کافی است ایران اعلام کند که در چه زمینههایی میتواند خدمات ارائه کند.
وی نیاز مالی این پروژه را با اعتباری بالغ بر 30 میلیارد تومان برآورد می کند تا ساخت این دستگاه «هایتک» وارد فاز نهایی ساخت شود.
ظرفیت کشور برای تامین نیازهای کنجد
پیشنهاد برای حفظ حضور ایران در سسامی
این سیکلوترون از قسمت های مختلفی مانند آهنربا، حفره، منبع یون، سیستم RF و LLRF، سیستم خلاء، سیستم خنک کننده، سیستم تقویت کننده قدرت و سیستم قدرت Was تشکیل شده است. .
وی تصریح کرد: متولی این امر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و این وزارتخانه باید دولت را به پرداخت این پول مجاب کند و از سوی دیگر نماینده ایران در سسمی رایزنی هایی انجام دهد. نیازهای فنی این پروژه بین المللی را دریافت و این نیازها را به کشور ارائه می کند.
به گفته استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دولت باید به جای دادن 8 تا 9 میلیون دلار حق عضویت به سازمانی، برای این مراکز که در تامین نیازها مشارکت دارند، پرداخت کند تا هم بدهی ایران و هم بدهی سسمی کاهش یابد. از مراکز تحقیقاتی کشور حمایت می شود.
تصویربرداری PET نیز یکی از روش های تشخیصی و درمانی است که تصویر را با دقت و کیفیت بالا و نویز بسیار کم (مه) در اختیار متخصصان بیمارستان قرار می دهد. برای تصویربرداری PET باید نوعی رادیودارو به بدن بیمار تزریق شود که توسط دستگاه سیکلوترون تولید می شود.
این پروژه جزء علوم مهندسی پیشرفته فیزیک ذرات می باشد و می توان از آن در اجرای پروژه هایی در زمینه های علمی مانند پزشکی، محیط زیست و کشاورزی استفاده کرد.
وی از تحقیقات زیرساختی به عنوان راهی برای سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ یاد کرد. زیرا بر این اساس می توانیم دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته را به کار بگیریم.
استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر یادآور می شود: در دولت گذشته هیچ اعتباری برای توسعه این پروژه اختصاص داده نشد و سازمان انرژی اتمی برای توسعه این پروژه درخواست حمایت کرده است.
توان این شتاب دهنده 10 میلیون الکترون ولت (EMU) است و برای تولید رادیوداروهای PET (تصویربرداری همزمان) استفاده می شود.
وی افزود: با معرفی این الزامات، تمامی مراکز تحقیقاتی، دانشگاه ها و مراکز صنعتی که دارای ظرفیت های لازم هستند می توانند در رفع این نیازها مشارکت داشته باشند.
او بدهی ایران را حدود 8 تا 9 میلیون دلار میداند و میگوید: «این که ما بدهکار هستیم و حق عضویت را پرداخت نکردهایم، چندان مناسب نیست. زیرا محققین و دانشگاهیان ایرانی زمانی که بخواهند از خدمات سازمانی استفاده کنند مطلع می شوند که عضویت نداشته اند و برخورد محققین ایرانی در سطح شهروندان درجه دو خواهد بود.
طرح جامع ملی شتاب دهنده های خطی مورد استفاده در تولید رادیوداروها از سال 1370 تصویب شد و علیرغم پیشرفت چشمگیر آن در دانشگاه امیرکبیر، به دلیل کمبود اعتبار متوقف شد.
دکتر آفریده مجری طرح سیکلوترون در گفت وگو با ای بی اس نیوز، وی با تاکید بر اینکه این پروژه بزرگ متوقف شده است، از باقی ماندن 48 درصد از پروژه فیزیکی خبر می دهد و برای ادامه نیاز به تزریق اعتبار دارد.
این پروژه در نیمه راه تکمیل و ساخت قرار دارد اما در سال های اخیر سرمایه آن تزریق نشده است و اکنون دکتر حسین آفریده مجری طرح ماکرو سیکلوترون (شتاب دهنده چرخه ای) و استاد دانشکده فیزیک و مهندسی انرژی امیرکبیر دانشگاه خاتمه این پروژه را اعلام کرد و طرح جامع ملی داد.
این پروژه در طراحی و مهندسی 100 درصد و در ساخت بیش از 50 درصد پیشرفت داشته است.
این پروژه یکی از پروژه های کلان شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (ATF) است و از آنجایی که این پروژه دارای کارفرما (سازمان انرژی اتمی ایران) است، در فهرست 48 پروژه بزرگ این شورا باقی مانده است. ، اما به دلیل کمبود بودجه، سرنوشت نامعلومی برای آن رقم خورد.
مجری طرح ملی سیکلوترون ماکرو توانمندی های ایران در حوزه شتاب دهنده ها را بیان کرد و افزود: امروز کشور در حوزه شتاب دهنده ها قابلیت های خوبی پیدا کرده است و از آنجایی که شتاب دهنده ها مشکلات مشترکی دارند، کشور نیز می تواند ارائه کند. خدمات به صنایع خارجی.”
ایران در سال 2007 به عضویت پروژه سیسمی (تابش سنکروترون) درآمد، اما اکنون با پرداخت نکردن حق عضویت، کرسی خود را در این پروژه از دست داده است.
پروژه Sesami پروژه ای مشترک بین 8 کشور منطقه با هدف ساخت دستگاه سینکروترون (ماشین عظیمی برای تولید پرتوهای ایکس با فرکانس قابل تنظیم) برای استفاده در کاربردهای علمی است.
مشارکت ایران در پروژه های تحقیقاتی بین المللی
آفریده با اشاره به اینکه این نوع همکاری با پروژه هایی مانند سرن سابقه دارد، گفت: ایران این همکاری را در سرن دارد، بنابراین ایران حق عضویت خود را در قالب کارهای فنی پرداخت می کند. در دنیا مرسوم است و کشورهای دیگر هم این همکاری را دارند.
مجری کلان پروژه سیکلوترون ادامه می دهد: برای ادامه همکاری ایران با این پروژه مشترک بین المللی پیشنهاد می کنم این حق عضویت به صورت نقدی ارائه نشود، بلکه از طریق اجرای پروژه ها و خدمات پژوهشی این همکاری ادامه یابد.
از آنجایی که نیمه عمر رادیوداروهای تولید شده بسیار کوتاه است، سیکلوترون باید در بیمارستان باشد تا بتوان آن را در کنار دستگاه PET قرار داد و در صورت لزوم، رادیوداروها را در محل تولید و برای مصرف دور انداخت.
دکتر آفریده در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به پرداخت نشدن مشارکت در طرح سسمی، خاطرنشان کرد: پرداخت نکردن سهم باعث از دست دادن جایگاه ایران می شود.
آفریده خاطرنشان کرد: در حال حاضر 170 شتاب دهنده خطی در کشور وجود دارد و کشور به 280 شتاب دهنده دیگر نیاز دارد.
به گزارش ای بی اس نیوز، پروژه طراحی و ساخت سیکلوترون در سال 1391 با تمرکز بر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با هدف ایجاد پرتو پروتون برای تولید رادیوایزوتوپ های مورد استفاده در دستگاه های PET آغاز شد.