13:16 – 08 نوامبر 1403 ق
سعید جلالی قادری دبیر فدراسیون تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران درباره شرایط تولید و توزیع پوشاک در بازار ایران گفت: شرایط امسال تقریباً مشابه سال گذشته است و رکود در پوشاک وجود دارد. صنعت به دلیل کاهش قدرت خرید و قاچاق پوشاک. البته از سال گذشته دوستان در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اقداماتی را برای این منظور انجام داده اند و مبارزه با قاچاق همچنان ادامه دارد و اگرچه باید ابعاد آن تا حدودی افزایش یابد، اما در این بین وجود دارد و ادامه دارد. کاهش قدرت خرید مردم به همین دلیل معتقدیم بازارهای صادراتی کشور به منظور تقویت این صنعت با افزایش تولید و اکوسیستم بخش پوشاک توسعه خواهد یافت.
دبیر فدراسیون تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران تصریح کرد: مبنای قیمت مواد اولیه ما شامل انواع الیاف طبیعی و مصنوعی و انواع ماشین آلات و قطعات مورد نیاز تولید عمدتا بر اساس میانگین جهانی است. قیمت آنها بر اساس دلار تعیین می شود و طبیعی است که وقتی قیمت دلار بالا یا پایین می شود یا قیمت جهانی افزایش یا کاهش پیدا می کند، این روی قیمت ها تاثیر می گذارد. علاوه بر این، به غیر از حوزه تولید، بخش دیگری به نام تامین داریم که هزینه های انجام شده برای فروش کالا به مصرف کننده نهایی را تعیین می کند.
جلالی قدری گفت: از سال گذشته هزینه اجاره املاک تجاری افزایش چشمگیری داشته است. بنابراین بسیاری از برندهای پوشاک ما مجبور شدند یک سری از شعبه های خود را ببندند. زیرا نه تنها این قیمت ها به شدت افزایش یافته است، بلکه این برندها دیگر آنها را هم نمی فروشند. زیرا زمانی که اجاره املاک تجاری بسیار بالا باشد، بر قیمت فروش تاثیر می گذارد.
وی با اشاره به لباس های ستوک تصریح کرد: به لباس هایی که خارج از فصل هستند، استوک می گویند و باید با قیمت بسیار کمتری به فروش برسند و تقریباً اگر تولیدکننده لباس های انباری پیدا کند، ضرر زیادی می بیند.
دبیر فدراسیون تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران تصریح کرد: تعداد واحدهای تولیدی صنفی ما یعنی آنهایی که مجوز صنفی دارند بیش از 90 هزار واحد تولیدی است و بیش از هزار کارخانه فعال هستند. مجوزها و به صورت صنعتی تولید می کنند و فعال هستند و تعداد زیادی مشاغل خانگی داریم و گاهی بدون مجوز بیش از یک میلیون شغل در زنجیره تولید پوشاک ایجاد می شود.
وی افزود: در حوزه توزیع بیش از 250 هزار واحد توزیع داریم که بوتیک، مغازه و فروشگاه زنجیره ای است و تعداد زیادی از آنها به صورت آنلاین فعالیت می کنند. از 250 هزار واحد توزیعی، اگر به میانگین اشتغال دو نفر در هر واحد نگاه کنیم، متوجه می شویم که 500 هزار نفر نیز در آنجا مشغول به کار هستند. بنابراین اکوسیستم زنجیره ارزش ما اعم از تولید و عرضه یک اکوسیستم بسیار بزرگ با بیش از یک و نیم میلیون شغل در این زمینه است.
جلالی قادری درباره تولید پوشاک ادامه داد: بر اساس برآوردهای ما در سال گذشته سهم ما از بازار تولید پوشاک نزدیک به 450 هزار تن است و انتظار ما این است که حدود 70 درصد بازار در دست ما و 30 تا 35 درصد در دست ما باشد. دست ما دستهای قاچاق قبلاً بیش از 40 درصد بود که این کاهش به دلیل اقدامات ستاد برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز است و امیدواریم ادامه یابد و حتی ادامه یابد. نیت، هدف و خواسته ماست و با اقدامات صورت گرفته روند قاچاق کاهش می یابد.
دبیر فدراسیون تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران با اشاره به اینکه شناسایی کالا جزء حوزه توزیع و جلوگیری از مشکلات قاچاق است، افزود: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برنامه های مختلفی برای مقابله با قاچاق دارد که از این میان می توان به آن اشاره کرد. شناسایی کالا یکی از طرح هایی است که مبنای طرح مبارزه با قاچاق کالا است و شناسه کالا برای ارتباط تولیدکنندگان با سیستم های مالیاتی آنها استفاده می شود. اما کسانی که به صورت صنفی فعالیت می کنند، پس از بررسی، شناسنامه می گیرند. از آنجایی که تمامی امور مالیاتی به شناسه محصول بستگی دارد و شناسه محصول به سامانه امور مالیاتی مرتبط است، محصولات باید دارای شناسه باشند. البته در مرحله اول چون ممکن است بسیاری از دوستان در این بازار بزرگ با روش های جدید آشنایی نداشته باشند، شناسه عمومی به آنها اختصاص داده شد.