سالم الخبر: رئیس اداره سلامت شنوایی و گوش وزارت بهداشت به تشریح وضعیت ناشنوایی و کم شنوایی در کشور و اهمیت غربالگری برای آن پرداخت سن 7 سالگی و بر لزوم افزایش سهم شرکت های بیمه در پوشش هزینه سمعک تاکید کرد.
سعید محمودیان با بیان اینکه «روز جهانی شنوایی» و «هفته جهانی ناشنوایان» دو مناسبت مرتبط با سلامت شنوایی و شنوایی است، گفت: سیزدهم اسفندماه به عنوان «روز جهانی شنوایی» و سازمان بهشت جهانی نامگذاری شده است. در این روز “سلامت شنوایی” را به عنوان هدف تعیین کنید. سازمان بهداشت جهانی نه تنها سلامت شنوایی را هدف خود می داند، بلکه بر سلامت گوش و شنوایی نیز تاکید دارد.
وی درباره هفته جهانی ناشنوایان نیز توضیح داد: از دوم تا هشتم مهرماه، هفته جهانی ناشنوایان نیز نامیده می شود. هدف از هفته جهانی ناشنوایان که توسط سازمان جهانی بهداشت برگزار می شود، برجسته کردن ناشنوایی و کم شنوایی است.
“ناشنوایی”؛ ناتوانی پنهان
رئیس اداره سلامت شنوایی وزارت بهداشت، ناشنوایی و کم شنوایی را «ناتوانی پنهان» دانست و خاطرنشان کرد: متأسفانه بررسی ها نشان می دهد که مردم کمتر به کم شنوایی و ناشنوایی اهمیت می دهند. حدود 80 درصد از نیازهای مراقبت شنوایی در جهان نادیده گرفته شده یا کمتر برجسته است. عدم توجه و بی توجهی به نیازهای شنوایی به دلیل سواد ضعیف سلامت مردم است و این مشکل در ایران نیز وجود دارد.
این کارشناس ادامه داد: بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت، کم توجهی و بی توجهی به کم شنوایی و ناشنوایی باعث تحمیل حدود یک تریلیون دلاری به نظام سلامت در سراسر جهان شده است.
باورهای غلط در مورد کم شنوایی و ناشنوایی
محمودیان با اشاره به باورها و باورهای نادرست درباره کم شنوایی و ناشنوایی، تصریح کرد: سوء تفاهم ها و باورها و همچنین نگرش جامعه به ناشنوایی و کم شنوایی، موجب انگ انگ زدن به ناشنوایان و کم شنوایان می شود. چنین شرایطی باعث می شود فرد مبتلا به کم شنوایی کم شنوایی خود را پنهان کند. درک، باورها و نگرش نادرست جامعه نسبت به کم شنوایی و ناشنوایی یک معضل اجتماعی است که ریشه در سطح نادرست سواد، خواندن و نوشتن افراد دارد.
محمودیان با بیان اینکه مشکل درک اجتماعی و باورهای نادرست در مورد ناشنوایی باعث شد درمان ناشنوایی در شرایط نامناسبی قرار گیرد، خاطرنشان کرد: بسیاری از افرادی که دچار کم شنوایی هستند از توانایی های بالایی برخوردار هستند. اگر مشکل کم شنوایی در این افراد به موقع تشخیص داده شود قطعا می تواند موثر باشد.
3 تا 5 مورد کم شنوایی در هر 1000 تولد
کم شنوایی “مادرزادی” و “اکتسابی”.
رئیس اداره سلامت شنوایی وزارت بهداشت درباره کم شنوایی و ناشنوایی «مادزادی» و «اکتسابی» گفت: آمار موالید در کشور در سال گذشته به حدود یک میلیون و 300 هزار نفر رسیده است. بر اساس معایناتی که در سطح ملی انجام می شود، حدود 3.7 میلیون نفر از هر 1000 تولد دچار کم شنوایی هستند. به عبارت دیگر در هر 1000 تولد 3 تا 5 مورد کم شنوایی وجود دارد. کم شنوایی مادرزادی و عوامل ژنتیکی مانند ازدواج فامیلی در 50 تا 60 مورد کم شنوایی نقش دارد.
وی ادامه داد: علاوه بر عوامل ژنتیکی و مادرزادی، عوامل دیگری مانند «بیماریها» و «تأثیر بیماریهای عفونی در دوران شیرخوارگی مانند سرخک، سرخجه و سندرم مشعل»، «زایمان سخت» و «حوادث» وجود دارد. در دوران بارداری” که به 40 تا 45 درصد می رسد بر بروز کم شنوایی در کودکان تاثیر می گذارد.
توجه به غربالگری شنوایی نوزادانی که در بخش مراقبت های ویژه بستری می شوند
این کارشناس شنوایی سنجی با بیان اینکه مراقبت از نوزادان در NICU بسیار مهم است، تاکید کرد: نوزادانی که در NICU نگهداری می شوند باید معاینه شوند. زیرا احتمال کم شنوایی در این شرایط به دلیل مشکلاتی مانند «وزن کم هنگام تولد» افزایش می یابد. نوزادانی که با وزن کم متولد می شوند به عنوان نوزادان نارس تعریف می شوند و نارس بودن می تواند بر شناسایی آنها تأثیر بگذارد.
رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت ادامه داد: همچنین برای کودکانی که در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بستری هستند، آنتی بیوتیک تجویز می شود. این می تواند شنوایی آنها را تحت تأثیر قرار دهد، به همین دلیل غربالگری این گروه از کودکان مهم است.
محمودیان با بیان اینکه ایران بخشی از منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی است، تصریح کرد: ایران جزو شش کشور منتخب منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی در زمینه سلامت گوش است و اقدامات بزرگی در این زمینه انجام شده است. سال های اخیر برای جلوگیری از کم شنوایی و ناشنوایی.
سمعک ابزاری حیاتی برای کاهش شنوایی است
اهمیت شناخت کم شنوایی در کودکان قبل از 6 ماهگی
وی در بخشی دیگر از سخنان خود سمعک را وسیله ای حیاتی برای کم شنوایی ذکر کرد و گفت: سمعک سمعک است و استفاده از این وسیله برای کودکانی که از شنوایی مادرزادی یا اکتسابی رنج می برند حیاتی تلقی می شود. از دست دادن شناسایی کودکان کم شنوایی ضروری است. این افراد باید در زمان طلایی یعنی قبل از 6 ماهگی شناسایی شوند تا اقدامات مداخله ای برای آنها انجام شود. شناسایی هر چه سریعتر این دسته از کودکان باعث نجات آنها می شود و به راحتی می توانند مسیر رشد خود را طی کنند.
بیش از 17 مرکز تخصصی کاشت حلزون در کشور
با وجود اینکه بیش از 15 هزار عمل کاشت حلزون انجام شده است، رئیس اداره سلامت و شنوایی گوش وزارت بهداشت با اشاره به اینکه برخی از کودکان قادر به استفاده از سمعک نیستند و در مسیر کاشت حلزون قرار می گیرند، گفت: بیش از 17 مرکز تخصصی در کشور وجود دارد که خدمات تخصصی کاشت حلزون شنوایی را ارائه می دهند
آنها به شنوایی شناسان و جراحان گوش و حلق و بینی می دهند که در زمینه کاشت حلزون با هم همکاری کنند. اگرچه در زمینه کاشت حلزون کاستی هایی وجود دارد، اما ما یکی از کشورهای پیشرو در منطقه مدیترانه شرقی در این زمینه هستیم.
عصر طلایی غربالگری شنوایی
وی با اشاره به ضرورت معاینه شنوایی، تصریح کرد: شنوایی سنجی باید در سنین مختلف انجام شود، اما «قبل از یک ماهگی» (از بدو تولد تا 28 روزگی)، سن طلایی برای معاینه شنوایی تا هر گونه اختلال، آسیب، و کم شنوایی ظاهر می شود. تشخیص داده می شوند و سه ماه قبل تشخیص داده می شود.
رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت ادامه داد: پس از تشخیص نهایی باید قبل از 6 ماهگی درمان و مداخلات لازم انجام شود. اگر کودک از کم شنوایی مادرزادی رنج می برد، باید به او «درمان های شنوایی»، «شنوایی درمانی»، «کاشت حلزون» ارائه شود.
توجه به 7 نکته مربوط به سلامت گوش ضروری است
وی با اشاره به اینکه سازمان جهانی بهداشت 7 نکته را در مورد سلامت گوش مطرح کرده است، گفت: اگر بخواهیم افراد کم شنوایی را به جامعه برگردانیم باید نکات هفت گانه سازمان جهانی بهداشت در مورد سلامت گوش را رعایت کنیم. کم شنوایی و عوامل خطر مرتبط با آن می تواند در هر سنی رخ دهد.
محمودیان با اشاره به آمار کودکان مبتلا به کم شنوایی گفت: بررسی ها حاکی از آن است که میزان کم شنوایی در کودکان 3 تا 5 سال حدود سه درصد است. این بدان معناست که از هر 100 کودک 3 تا 5 ساله 3 نفر دچار کم شنوایی هستند. علت اصلی کم شنوایی در کودکان 3 تا 5 ساله به دلیل “اوتیت میانی” است که مایعی در گوش میانی است که باعث آسیب شنوایی می شود. نکته مهم و اساسی این است که این افراد باید به زودی شناخته شوند.
آمار افراد کم شنوایی در سنین مختلف
رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت ادامه داد: کاهش شنوایی در سنین 7 تا 18 سال حدود 1.5 درصد است. بررسی ها نیز نشان می دهد که جمعیت کشور نسبت به گذشته در حال افزایش است و حدود 10 میلیون سالمند در کشور وجود دارد. حدود 42 درصد از جمعیت بالای 65 سال کشور دارای کم شنوایی ناتوان هستند و به دلیل کم شنوایی نمی توانند ارتباط برقرار کنند. افرادی که در برقراری ارتباط مشکل دارند به سمعک نیاز دارند.
وی ادامه داد: آمار و ارقام حاکی از آن است که 100 درصد افراد بالای 80 سال دچار کم شنوایی هستند و درجاتی از کم شنوایی در این گروه سنی وجود دارد.
محمودیان درباره کاهش کم شنوایی در کشور توضیح داد: میزان کم شنوایی از 3.7 در هزار تولد تا 100 درصد در افراد بالای 80 سال است. با توجه به کم شنوایی در کشور، وزارت بهداشت گام به گام برای توسعه بسته های خدماتی تلاش می کند و این بسته ها در حال ادغام در نظام سلامت هستند. انسان را باید از کودکی تا مرگ مشاهده کرد; زیرا کم شنوایی در هر سنی ممکن است رخ دهد.
رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت تصریح کرد: زمانی که فردی وارد بازار کار می شود، صداهای بلند می تواند شنوایی را تهدید کند. کارگران مجتمع های صنعتی و پرسنل نظامی در معرض آسیب شنوایی هستند. اگر این افراد از محافظ استفاده نکنند، کم شنوایی مشکلی اجتناب ناپذیر برای آنهاست.
تاثیر هدفون و هدفون بر شنوایی
وی با اشاره به استفاده از هدفون بی سیم و تاثیر این وسیله بر شنوایی گفت: هدفون و هدفون بی سیم خطر کم شنوایی را به همراه دارد. به طوری که این دستگاه ها باعث رشد کم شنوایی شدند. ارائه بسته های آموزشی و ارتقای فرهنگ سلامت جامعه از طرق مختلف می تواند اقشار مختلف را به اهمیت سلامت شنوایی پی ببرد. نه تنها ارائه بسته های آموزشی و ارتقای فرهنگ سلامت جامعه از طرق مختلف می تواند باعث آگاهی اقشار مختلف شود، بلکه در مورد کم شنوایی نیز یاد می گیرند که کم شنوایی خود را پنهان نکنند و به این مشکل توجه کنند.
محمودیان با بیان اینکه «ارتباط» اساس زندگی انسان است، تصریح کرد: به برکت پیشرفت علم، انسان توانسته است با استفاده از سمعک یا کاشت حلزون، جان خود را نجات دهد و با دیگران ارتباط برقرار کند.
هزینه بالای سمعک و پوشش بیمه ای
وی با اشاره به اینکه پروتزهایی که برای اصلاح کم شنوایی استفاده می شود از نظر ارتباطی نجات بخش است، گفت: سمعک اقلامی با تکنولوژی بالا است و تنها شرکت های معدودی این دستگاه را تولید می کنند. سمعک از کالاهای وارداتی است و در معرض نوسانات نرخ ارز و تحریم قرار می گیرد. اگرچه تحریم ها و نوسانات نرخ ارز روی حلزون نیز تاثیر می گذارد، اما این اجزا تاثیر بیشتری بر سمعک دارند.
کاشت حلزون حلزون رایگان برای کودکان زیر 7 سال
رئیس اداره سلامت گوش و شنوایی وزارت بهداشت با بیان اینکه دولت تدبیری را در زمینه اقدامات تشخیصی کم شنوایی و سمعک در نظر گرفته است. کاشت حلزون برای کودکان زیر هفت سال کاملا رایگان است و هزینه هر کاشت حلزون تقریباً 8000 یورو می باشد. برای جلوگیری از تحت فشار قرار گرفتن مردم، دولت کاشت حلزون را به صورت رایگان انجام می دهد، اما مردم در نگهداری کاشت حلزون با چالش هایی مواجه هستند.
قیمت سمعک و پوشش بیمه ای
وی ادامه داد: هزینه سمعک برای افراد بیشتر از کاشت حلزون است و بیمه ها باید هزینه های بیشتری را متقبل شوند. میانگین قیمت هر ایرباد حدود 20 میلیون تومان است. شرکت های بیمه 70 درصد هزینه سمعک را پرداخت می کنند. شرکت های بیمه هر 10 سال یکبار هزینه سمعک را پرداخت می کنند اما وزارت بهداشت شرکت های بیمه را موظف کرده است که هر 5 سال یکبار هزینه سمعک را پرداخت کنند.
این کارشناس درباره سرانه سلامت در حوزه سلامت گوش گفت: خوشبختانه با اقدامات انجام شده سرانه سلامت در سلامت گوش افزایش یافته است.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17400/%DB%B3-%DB%B5-%DA%A9%D9%85-%D8%B4%D9%86%D9%88%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%DB%B1%DB%B0%DB%B0%DB%B0-%D8%AA%D9%88%D9%84%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز