280 هزار واحد مسکونی خالی از سکنه از طریق سامانه املاک و مسکن کشف شد
21:04 – 21 اوت 1403
محمدرضا مهدیار اسماعیلی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل صندوق ملی مسکن در برنامه «جبهه اول» گفت: با سامانه ملی املاک و مسکن از خریدها و خریدهای غیرواقعی مطلع شدیم. رویکرد سرمایه ای داشت. در این سیستم 400 میلیون ثبت اطلاعات انجام شد و متوجه شدیم که 280 هزار واحد خالی برای افرادی که از این واحدها به سبک سرمایه گذاری استفاده می کنند موجود است.
آه افرود: با ورود وزارت راه و شهرسازی نیمی از این مبلغ به عرضه مسکن برگشت و حدود 120 هزار واحد به سازمان امور مالیاتی ارائه شد تا فرآیند مالیات استان با آنها و خانه های خالی آغاز شود. تبدیل به خانه های مسکونی شد. مالیات خانه های خالی یکی از شش مالیاتی بود که در چند سال گذشته به صندوق ملی مسکن تعلق گرفت. سال گذشته 16 هزار میلیارد تومان از مالیات خانه خالی برداشت کردیم که 11.5 میلیارد تومان آن صرف نهضت مسکن ملی شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: نسخه بعدی سامانه خودامضا بود به طوری که امروز 700 هزار قرارداد بدون پرداخت هزینه از سوی مستاجر با سامانه خود امضای ثبت شد و قابل پیگیری در محاکم قضایی و حل اختلاف است. شوراها . به جای مراجعه به بنگاه های معاملات ملکی و پرداخت هزینه های ثبتی، می توان بدون پرداخت هزینه در سامانه خودنویس قرارداد منعقد کرد.
وی افزود: قانون تنظیم معاملات اجاره، زمین و مسکن را برای اولین بار صادر کردیم و در قالب این قانون قیمت اجاره برای اولین بار در کشور تنظیم شد. امروز قانون سقفی برای افزایش اجاره بها تعیین کرده و به مستاجر تا 5 سال حق اعتراض می دهد.
الاسماعیلی گفت: رشد بخش مسکن در سال 2018 منفی 15 درصد بوده است. امروز عملیات نهضت ملی مسکن آن 15 درصد را به مثبت 3.4 درصد رسانده است. بخش مسکن 70 درصد از تورم کشور را به خود اختصاص داده است. به عبارت دیگر، اگر میتوانستیم مسکن را کنترل کنیم، تورم کل کشور را به طور موثر کنترل میکردیم. در خرداد 1403 هجری قمری تورم مسکن پس از 74 ماه تک رقمی شد و به 7/9 درصد رسید. پروژه ساخت 2 میلیون و 600 هزار واحد مسکونی از ابتدای نهضت ملی آغاز شد و 600 هزار واحد آن تحویل شد. اگر امروز شاهد کاهش رشد نقدینگی هستیم بخشی از آن ناشی از پیشرفت نهضت ملی مسکن است.
وی افزود: به طور میانگین در سال های اخیر حجم مجوزهای صادر شده برای بافت های مستعمل سالانه حدود 48 هزار بوده است. اما امروز 97 هزار مجوز پارچه فرسوده در کشور صادر شده است. این میزان افزایش تقاضا از سوی مردم نشان می دهد که نهضت ملی به نوعی محرک بود که حمایت مردم را به همراه داشت. در نهضت ملی مسکن، بخش مسکن 420 هزار میلیارد تومان منابع دریافت کرد که 40 هزار میلیارد تومان آن از بخش دولتی و 380 هزار میلیارد تومان از حوزه بانکی و دولتی بوده که سهم بانک از آن 140 هزار بوده است. یک میلیارد تومان و سهم مردم 240 هزار میلیارد تومان است
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: صندوق ملی مسکن در بیش از 300 پروژه در کشور 7 هزار میلیارد تومان برای اجرای پروژه های راهسازی در ساخت مسکن پرداخت کرده است. حدود 10 هزار میلیارد تومان نیز در اختیار صندوق انتقال آب و برق قرار گرفت و امروز پروژه ای نداریم که اجرایی شود و آب و برق به آن تحویل نشود.
اسماعیلی در خصوص وام مسکن گفت: وام مسکن طبق مصوبه وزارت راه و شهرسازی آنطور که باید مورد توجه بانک ها قرار نمی گیرد. این در حالی است که در کشورهای پیشرفته 80 درصد تسهیلات بانکی در حوزه مسکن است. افزایش مدت پرداخت وام مسکن و افزایش تدریجی اقساط از اقدامات انجام شده در این حوزه است و اگر نظام بانکی کشور به موضوع ملی نگاه کند بخش زیادی از مشکلات منابع حل می شود.
وی افزود: بانکی که 20 درصد منابع خود را در حوزه مسکن هزینه نکند به میزانی که از این رقم تخلف کند مشمول مالیات می شود. این رقم مالیاتی در دور اول اعلامی از سوی سازمان امور مالیاتی 58 هزار میلیارد تومان است. در دور بعد این رقم به 90 هزار میلیارد تومان رسید.