07:30 – 12 نوامبر 1403
با توجه به سیاست خودکفایی در محصولات استراتژیک در برنامه هفتم، راهی جز اجرای کامل مصوبه الگوی کشاورزی وجود ندارد، بنابراین باید اعتبارات لازم برای این امر تخصیص داده شود، در غیر این صورت اعتبارات لازم تامین نمی شود. اعتبار و زیرساخت این مصوبه مانند 51 سال پیش خواهد بود و نتیجه ای نخواهد داشت.
اخیراً علی رضا مهاجر معاون وزیر جهاد کشاورزی گفته است که کشاورزان در اکثر مناطق به صورت سنتی بر اساس اقلیم کشاورزی می کنند، بنابراین به نظر می رسد بیش از 90 درصد از الگوی کشاورزی پیروی شده است، زیرا در صورت عدم رعایت هیچ سیستمی نمی تواند دوام بیاورد. در برخی از استان ها به دلیل صرفه اقتصادی برخی محصولات، کشاورزان بدون توجه به شرایط آب و هوایی و منابع آبی اقدام به کشت می کنند. از این رو تایید اخیر معاون وزیر مبنی بر اجرای بیش از 90 درصدی الگوی کشاورزی سنتی با واکنش بسیاری از کارشناسان و نمایندگان مواجه شد.
مجتبی خیام نکوی رئیس سابق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: با وجود اینکه دو سال از تدوین، نوسازی و اجرای الگوی کشاورزی در کشور می گذرد، موضوع خاصی وجود ندارد. تعادلی که در نظر گرفته شده است و تنها جهت کشت محصول به الگوی کشت مورد نظر بستگی دارد.
الخیامنکوی با بیان اینکه نمی توان از محصولات مختلف به تنهایی به سمت الگوی کشاورزی حمایت کرد، افزود: برای اینکه کشت محصول به سمت کشت استراتژیک محصولات سوق پیدا کند باید اعتبارات و زیرساخت های لازم فراهم شود.
رئیس سابق سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج از اجرای 25 تا 30 درصدی الگوی کشاورزی خبر داد و گفت: در برنامه هفتم باید به خودکفایی 90 درصدی در محصولات استراتژیک برسیم، بنابراین تحقق این امر مستلزم عملیات و عملیات ویژه است. حمایت دولت، اگرچه بر اساس گزارش، در دوره نظارت به طور متوسط بین 25 تا 30 درصد اجرای الگوی کشاورزی داشتیم که پس از گذشت 51 سال از برنامه الگوی کشاورزی در یک دوره دو ساله رخ داد.
مشکلات ساماندهی بازار با اجرای الگوی کشاورزی به حداقل می رسد
محمد شفیع ملک زاده مشاور اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: اجرای الگوی کشاورزی مستلزم زیرساخت های لازم است که در وهله اول نمی توان همه عوامل موجود در وزارت جهاد کشاورزی و وزارتخانه های مشابه آن را خلاصه کرد. با صلح، راه و شهرسازی، انرژی و نیروی کار نیز باید کار کند.
وی با بیان اینکه اجرای پذیرش نوع کشاورزی مستلزم داشتن بانک اطلاعاتی دقیق است، افزود: اجرای فرآیندهای آماده سازی زمین، تعیین پتانسیل زمین و آمار دقیق تولید و نیاز کشور تاثیر بسزایی در تکمیل مصوبه دارد. نوع کشاورزی
ملک زاده ادامه داد: معاون وزیر جهاد کشاورزی اذعان دارد که 80 تا 90 درصد مصوبه الگوی کشاورزی سنتی اجرا شده است در حالی که تا اجرای اولیه این مصوبه راه زیادی در پیش داریم چرا که در صورت اجرای واقعی این مصوبه مصوبه، مازاد یا کاهش تولید محصول خواهد بود و ما نبودیم، در بازار، نوسانات قیمت و ضایعات رشد می کنیم.
مشاور اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه اعمال الگوی کشاورزی بدون وجود آمار، اطلاعات و مبنا معتبر نیست، تصریح کرد: مسئولان ذیربط باید مبنا و مدرکی را که بر اساس آن اعلام می کنند ارائه کنند که الگوی کشاورزی 25 یا 80 درصد اجرا شده است. اما به گفته وزیر، تا جایی که اعتبار داده شود، کار به همان نسبت انجام می شود.
وی ادامه داد: با برنامه مدون و اجرای الگوی کشاورزی می توان آمار و اطلاعات دقیقی از تولید و مصرف به دست آورد که بر این اساس در صورت عدم حل 100 درصدی مشکلات تنظیم بازار. چالش ها در این زمینه به حداقل خواهد رسید. بنابراین امکان اجرای این تصمیم در برنامه هفتم بستگی به سیاست و تصمیمات دولت دارد، اما در مجموع می توان انتظار داشت که با اتخاذ سیاست و برنامه صحیح، همه وزارتخانه ها موثر واقع شوند و از توانمندی های سازمان ها استفاده شود. ظرف 4 تا 5 سال به طور کامل اجرا شود.
علی نیکزاد نایب رئیس کمیته اصل 90 در خصوص شکایات و شکایات مربوط به تدوین و اجرای سند جامع الگوی کشاورزی، در خصوص رسیدگی به شکایات مربوط به تدوین و اجرای سند جامع الگو گفت: وی گفت: مسئولان ذیربط باید با در نظر گرفتن میزان آب موجود در کشور، الگوی ایران اسلامی، اجرای الگوی کشاورزی توسط دولت و خرید تضمینی واقعی محصولات کشاورزی و بر اساس بند ماده را تضمین کنند. ماده 26 قانون توزیع عادلانه آب، حقوق مکتسبه افرادی را که دارای حقوق قانونی هستند و از طریق وجود چاه آب به کار کشاورزی اشتغال دارند، در نظر گرفته است. دولت و وزیر جهاد کشاورزی نیز باید بر اساس قانون در خصوص الگوی کشاورزی در سرزمین بزرگ ایران اسلامی کار کنند.
کاهش 50 درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی با اجرای مدل کشاورزی محقق خواهد شد
طبق آمار ۱۲ میلیون هکتار زمین کشاورزی در کشور وجود دارد که ۶ میلیون هکتار گندم تر و خشک، حدود ۲ میلیون هکتار جو، ۷۵۰ هزار هکتار برنج و ۷۵۰ هزار هکتار صیفی جات است. محصولات علوفه ای و حدود 500 تا 600 هزار هکتار برای محصولات علوفه ای اجرای تصویب الگوی کشاورزی در تمامی محصولات مستلزم ایجاد زیرساخت ها و اعتبارات لازم است.
در ادامه، مصطفی هینژاد، کارشناس کشاورزی گفت: نمایندگان مجلس به اجرای سند الگوی کشاورزی اعتراض دارند، از سوی دیگر، بسیاری از کارشناسان حوزه کشاورزی می گویند که اعمال الگوی کشاورزی با شعار محقق نمی شود باید زیرساخت ها و زیرساخت های لازم ایجاد شود تا وزارتخانه های ذیربط به کمک وزارت کشاورزی بیایند و فضا را برای الگوی کشت فراهم کنند و در مدت زمان کوتاهی این تصمیم به طور کامل اجرایی شود.
وی با بیان اینکه هدف از اجرای مصوبه الگوی کشاورزی کاهش 50 تا 60 درصدی مصرف آب است، تصریح کرد: دولت با اجرای مصوبه الگوی کشاورزی باید بر اساس نیاز محلی محصول تولید کند و مابقی سطح را به کشاورزی اختصاص دهد. ما نباید با کشاورزی مازاد، تخصیص محصولات به عنوان خوراک دام، کمبود محصول و نوسان قیمت مواجه باشیم.
وزیر دارایی نژاد ادامه داد: با وجود آب و هوای چهارفصل و تنوع زیاد در تولید، از معدود کشورهایی هستیم که برنامه مدونی برای تولید و صادرات نداریم، ضمن اینکه با اعمال الگوی کشاورزی و وجود آمار مشخص و اطلاعات در مورد میزان کشاورزی و تولید، مشکلاتی در ساماندهی بازار وجود دارد.
یک کارشناس کشاورزی گفت: در همه کشورها نهاده های کشاورزی از جمله سم، کود و بذر تا 3 برابر بودجه رایگان در اختیار کشاورزان قرار می گیرد و دولت می تواند از این محل درآمدزایی کند.
بر اساس آمارها سالانه بین 125 تا 130 میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور تولید می شود که متاسفانه بر اساس آمار سازمان خواربار و کشاورزی، بین 25 تا 30 درصد از تولیدات هدر می رود. زباله می تواند غذای مردم باشد. یک سوم ایران اکنون انتظار می رود پس از سال ها الگوی کشت در پیش گرفته شود تا مشکلات این حوزه کاهش یابد.
خبرنگار: آزاده محبی