مسلم رحمانی با اشاره به اقدامات شرکت ملی گاز ایران در حوزه گازرسانی در دولت سیزدهم، گفت: با توجه به اقدامات انجام شده در سال های گذشته، تمرکز دولت سیزدهم در حوزه گازرسانی به خانوارها و تجاری بوده است. مشتركان در روستاهاي صعب العبور است، اين شبكه در 4 استان سيستان و بلوچستان، هرمزگان، كرمان و آذربايجان غربي نيز توسعه يافت كه تا قبل از دولت سيزدهم تا حدودي از كاروان گازرساني عقب مانده بودند.
اجرای طرح گازرسانی با هزینه 720 هزار میلیارد ریال
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون بیش از 72 هزار میلیارد تومان از پروژه گازرسانی به بهره برداری رسیده است، گفت: در بخش اشتراک مناطق شهری و روستایی و بیش از 2 میلیون و 700 هزار واحد به مشترکان اضافه شده است. این در حالی است که در این مدت نیز بیش از 6700 روستا به شبکه سراسری گاز متصل شدند که عمدتاً در مناطق دورافتاده و استانهای محروم واقع شدهاند.
وی ادامه داد: در زمینه گازرسانی شهرها در این مدت 50 شهر به شبکه بزرگ گازرسانی کشور متصل شدند که بخش زیادی از این شهرها در استان سیستان و بلوچستان قرار دارند. با این محاسبه می توان گفت که ضریب نفوذ گاز در بخش شهری به 99 درصد و در بخش روستایی به بیش از 90 درصد رسیده است.
رحمانی در خصوص گازرسانی به واحدهای صنعتی گفت: در این دولت بیش از 21 هزار و 500 واحد صنعتی بزرگ و کوچک از جمله فولاد و پتروشیمی گازرسانی شده است و گازرسانی به اکثر شهرهای صنعتی فعال در شرف پایان است.
وی با بیان اینکه مصرف گاز کشور در سال گذشته 238 میلیارد متر مکعب بوده است، گفت: 34 درصد از این میزان در بخش نیروگاه ها مصرف شده و از آنجایی که 93 درصد انرژی مورد نیاز نیروگاه ها از طریق گاز تامین می شود. اهمیت گاز محدود است، زیرا بحث گرمایش در فصل زمستان نیست، بلکه مسائل مهمی مانند تامین برق مورد نیاز مشترکین خانگی و صنعتی، رونق اقتصادی، ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در کشور است. و جلوگیری از مصرف آن سوخت های جایگزین در نیروگاه ها که کیفیت محیطی را بهبود می بخشد، اهمیت این موضوع را افزایش می دهد.
رحمانی خاطرنشان کرد: در حوزه پتروشیمی کارهای بزرگی انجام شده است، زیرا مصرف این بخش از میانگین 53 میلیون مترمکعب در روز به 82 میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
او سه زمستان سخت را پشت سر گذاشت
رحمانی در خصوص اقدامات انجام شده در فصل سرد سال طی سه سال گذشته گفت: علیرغم مشکلات ناشی از ذخیره سازی و تامین سوخت مایع، توانستیم زمستان امسال را با حداقل مشکلات پشت سر بگذاریم.
وی افزود: زمستان سال آینده علیرغم اضافه شدن بیش از یک میلیون مشترک جدید به مصرف کنندگان گاز طبیعی کشور در بخش خانگی، شیوع سرمای شدید در 21 استانداری کشور از آبان 1401 هجری شمسی و قطعی واردات است. گاز ترکمنستان با کنترل مصرف و مسیریابی جریان گاز کمترین افت فشار را در انتهای خط شاهد بودیم.
به گفته رحمانی، اقدامات انجام شده در این مدت علاوه بر تلاش مستمر همکاران ما در ادارات مختلف، مرهون حمایت های مردمی و اطلاع رسانی به موقع از وضعیت شهرهایی مانند تربت جام بوده است. همچنین استفاده از توان برخی استان ها مانند یزد و کرمان می تواند در تثبیت شبکه به ویژه در خراسان جنوبی موثر باشد.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه در سال 1402 و با مدیریت و همکاری مردم و تلاش همکاران، زمستان را بدون مشکل پشت سر گذاشتیم، گفت: بر همین اساس ما توانستیم در فصل سرد سال مقدار بیشتری گاز برای برق رسانی به بخش صنعتی و نیروگاه ها تامین کنیم.
وی افزود: همچنین تلاش همکاران ما در اداره حمل و نقل گاز، ستاد فرماندهی و سایر ادارات منجر به رفع حادثه خرابکاری ناشی از انفجار هواپیمایی ملی در بهمن ماه 1402 هجری شمسی در کمتر از 3 روز شد. این در حالی است که کارشناسان غربی معتقدند میانگین زمان انجام این تعمیرات حدود دو هفته طول خواهد کشید.
سیستان و بلوچستان و انقلاب گازرسانی
رحمانی در بخش پایانی سخنان خود بار دیگر به راهکار گازرسانی به مناطق کم خدمت دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: چهار استان آذربایجان غربی، کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان استان هایی هستند که استان سیستان و بلوچستان در سفری که به طور متوسط در کشور داشت، در ابتدا تا سال 1401 با طرح تسریع در تامین گاز موافقت کرد.
وی ادامه داد: تا دولت سیزدهم خط لوله هفتم سراسری گاز اجرا شد و از این طریق ایران شهر و زاهدان از استخر گاز بهره مند شدند. خط انتقال زابل نیز با پیشرفت 55 درصدی به این دولت رسید اما پس از تصویب اولین سفر رئیس جمهور انقلاب بزرگی در زمینه گازرسانی استان سیستان و بلوچستان رخ داد که طی آن در سال 1401 و 1402 خط ایرانشهر – چابهار و خط بهره برداری خط زابل وصل شد.
به گفته رحمانی، گازرسانی به 130 روستا و 9 شهر این استان در سال 1403 به پایان رسید و همچنین گازرسانی به 20 شهر و 384 روستای دیگر در حال انجام است. در بخش صنعت نیز میزان عرضه گاز از 12 واحد به 88 واحد افزایش یافت. در حال حاضر 3700 میلیارد تومان پروژه فعال در استان سیستان و بلوچستان در حال اجراست و بیش از 5 هزار میلیارد تومان برای پروژه های خاص در نظر گرفته شده است.
مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در پایان در خصوص گازرسانی به سه استان هرمزگان، آذربایجان غربی و کرمان گفت: استان آذربایجان غربی به دلیل صعب العبور بودن برخی مناطق و استان کرمان به دلیل وسعت خود با مشکلاتی مواجه بود که دولت سیزدهم شرکت های گاز در هر دو استان با آن مواجه بود.