اخبار اقتصادی روز

200 هزار میلیارد تومان خسارت به کشاورزی ناشی از تغییرات اقلیمی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، متن این بیانیه به شرح زیر است:

ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی خود یکی از کشورهایی است که در معرض تهدید جدی تغییرات اقلیمی قرار دارد. گرمایش جهانی الگوهای بارش را تغییر داده و شدت و مدت خشکسالی و فراوانی رویدادهای شدید آب و هوایی مانند سیل را افزایش داده است. این تغییرات طی یک دهه اخیر مناطق مختلف کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده و پیامدهای جدی و خسارات زیادی را به دنبال داشته است.

بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی در بخش کشاورزی در سال آبی 1401-1402 خسارت خشکسالی و سیل بیش از 200 همات بوده است.

اثرات تغییر اقلیم بر:

بخش کشاورزی: کاهش بارندگی و افزایش دما کشاورزی ایران را با چالش های جدی مواجه کرده است. کمبود آب باعث کاهش بهره وری محصول و تهدید امنیت غذایی کشور می شود. همچنین افزایش بیابان زایی منجر به کاهش حاصلخیزی زمین های کشاورزی و درآمد کشاورزان می شود.

منابع آبی: ایران به طور طبیعی کشوری کم آب است. با تشدید خشکسالی، سطح آب های زیرزمینی به میزان قابل توجهی کاهش یافت و تامین آب شرب و کشاورزی با مشکل جدی مواجه شد.
گرد و غبار: افزایش دما و خشکسالی پدیده گرد و غبار را تشدید می کند. این طوفان های شن علاوه بر آسیب رساندن به زیرساخت ها و سلامت جمعیت ها، بر حاصلخیزی خاک نیز تأثیر منفی می گذارد. تعداد و شدت این طوفان ها در حال افزایش است.

فرسایش و شوری خاک در حال افزایش است: تغییرات اقلیمی باعث تشدید پدیده فرسایش خاک و افزایش مقدار املاح موجود در آن می شود. این امر حاصلخیزی زمین را کاهش می دهد و مشکلات جدی تری برای کشاورزی ایجاد می کند.

سلامتی: تغییرات آب و هوایی شیوع بیماری های عفونی و منتقله از طریق حشرات را افزایش می دهد. علاوه بر این، گرمازدگی ناشی از امواج گرما خطرات جدی برای سلامتی افراد دارد.
مهاجرت اجباری: خشکسالی و سیل بسیاری از مردم ساکن در مناطق آسیب دیده را مجبور می کند خانه های خود را ترک کرده و به مناطق دیگر مهاجرت کنند. این جابجایی اجباری باعث بروز مشکلات اجتماعی و اقتصادی زیادی می شود.

ایران برای مقابله با این چالش ها به اجرای سریع و جدی برنامه های سازگاری مناسب با تغییرات اقلیمی نیاز دارد. برخی از راه حل های سازگاری عبارتند از:

• استفاده از روش های جدید کشاورزی کم آب در موارد زیر: با استفاده از روش ها و فناوری های نوین می توان میزان مصرف آب در بخش کشاورزی را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

• مدیریت پایدار منابع آب و لزوم حفاظت از آب به منظور دسترسی نسل های آینده به آن: استفاده از روش های آبخیزداری، تغییر الگوی مصرف آب و جلوگیری از هدر رفت آن، تصفیه و بازیافت آب خاکستری در صنعت از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

توسعه انرژی های تجدیدپذیر: استفاده از منابع انرژی پاک مانند خورشید و باد می تواند از شدت وابستگی به سوخت های فسیلی بکاهد و منجر به کاهش تولید گازهای گلخانه ای شود و از این نظر با روندهای جامعه جهانی سازگارتر است. لازم به ذکر است که موضوع تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین و اثرات آن یکی از مهم ترین موضوعاتی است که جامعه، سرمایه داران جهانی و سازمان های بین المللی را درگیر خود کرده و عدم توجه به آن نتایج ناخواسته ای را به دنبال دارد.

• آمادگی برای رویارویی با بلایای طبیعی: با پیش بینی و هشدار به موقع سیل و خشکسالی می توان خسارات ناشی از این بلایا را کاهش داد. در این راستا در شرایطی که با چالش های روزافزون مرتبط با آب و هوا و اقلیم مواجه هستیم، پایش و پیش بینی وضعیت اقلیمی و خشکسالی بسیار مهم است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

انجمن علمی هواشناسی ایران در خصوص چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری توجه نامزدها و کارشناسان رسانه ای را به موضوع مهم تغییر اقلیم در برنامه مدیریت کل کشور جلب کرده و پاسخ آنها را در موارد ذکر شده برای جامعه هواشناسی و هموطنان درخواست می کند. .

از نظر تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی و فرآیندهای تغییر منابع مانند ذوب شدن یخچال‌ها و برف‌ها در مناطق کوهستانی، کاهش آب دریاچه‌ها و خشک شدن تالاب‌ها، در دوران بی‌سابقه‌ای زندگی می‌کنیم. بسیار نگران کننده است در عین حال مهارت های بی سابقه ای در پایش آب و هوا نیز داریم که می تواند منجر به اقدامات آگاهانه و در صورت تغییرات عمده در سبد انرژی از سوخت های فسیلی به انرژی های پاک و همچنین کاهش گازهای گلخانه ای و افزایش انرژی و انرژی شود. بهره وری آب در نظر گرفته شده است. با توجه به این موضوع، زنجیره ماه‌های گرم به دوره‌هایی برمی‌گردد که دما در پایان این قرن کمتر بود.

absnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *