لازم به ذکر است که مصرف به شدت به بخش خانگی و تجاری وابسته است. به عنوان مثال در سال گذشته رکورد مصرف 720 میلیون متر مکعب در روز در این بخش به ثبت رسید. شاخص های مختلفی در مورد مصرف بهینه وجود دارد که مهمترین شاخص شدت مصرف انرژی است که میزان انرژی مورد نیاز برای تولید یک واحد ثروت را نشان می دهد. بررسی روند 20 ساله کشورها نشان می دهد که این شاخص همواره کاهشی بوده است، اما در کشور ما از آنجایی که همه نگاه ها به افزایش عرضه دوخته شده است، همچنان به فکر افزایش تولید انرژی و به تبع آن شدت مصرف انرژی هستیم. افزایش یافت. ، به استثنای ایران. فقط عربستان سعودی در این دسته قرار می گیرد.
در حال حاضر عدم تعادل بین تولید و مصرف گاز 200 میلیون مترمکعب برآورد شده است و همانطور که وزیر نفت اعلام کرد مذاکرات خوبی با کشورهایی مانند روسیه برای واردات گاز انجام شده است و امیدواریم بتوانیم در این زمینه به مردم مژده بده.
طبق آمار، در فصل تابستان پیک مصرف در بخش خانگی 160 تا 170 میلیون مترمکعب است، اما در فصل زمستان این رقم به 600 تا 700 میلیون مترمکعب میرسد که چهار برابر مصرف در فصل گرم است. . از سال. از سوی دیگر بیش از 83 درصد سوخت مورد نیاز نیروگاه ها از گاز تامین می شود. در بخش خانوارها شاهد رشد 6 درصدی مصرف گاز و در بخش صنعتی رشد سالانه 5 درصدی مصرف گاز و در بخش نیروگاهی رشد 6 درصدی داریم. رشد شدت مصرف انرژی نسبت به میانگین جهانی آن بیش از دو برابر شده است.
به گفته وی، از فصل سرد سال به دلیل تامین نیازهای بخش داخلی، ناگزیر به کاهش عرضه سوخت به نیروگاه ها و استفاده از سوخت مایع در ماه های اول شروع به کار هستیم. دولت، ظرفیت مخازن نیروگاه ها نسبت به سال گذشته بین 20 تا 30 درصد کاهش می یابد. رشد کردیم، در ماه های اول دولت سیزدهم مذاکراتی با ترکمنستان انجام شد و توانستیم 1.5 تا 2 میلیون مترمکعب تبادل گاز داشته باشیم و از این کشور گاز وارد کنیم. امسال نیز برنامه های کوتاه مدتی برای تامین نیاز گاز کشور در فصول سال در نظر گرفته ایم تا بتوانیم با کمک مردم این فصل را بدون وقفه پشت سر بگذاریم.
با ادامه این روند، بازگشت به دهه قبل از دهه 70 اجتناب ناپذیر است.
به گفته وی، بر اساس این موضوع جلساتی با شرکت های تابعه و نهادهای ذیربط برای افزایش بهینه سازی و کنترل مدیریت مصرف گاز برگزار شده و دستورالعملی را به شرکت های گاز استانی ابلاغ کرده ایم و پیگیری ها همچنان ادامه دارد. وی همچنین از ذخیره سازی سوخت مایع در فصل تابستان برای تامین مصرف برخی صنایع و نیروگاه ها در ماه های سرد سال خبر داد.
اگرچه در حال حاضر بیش از 200 پروژه بزرگ و اساسی صنعت گاز در کشور در حال اجراست، اما با توجه به عدم تعادل تولید و مصرف 200 میلیون مترمکعب گاز در کشور در زمستان امسال، صرفه جویی در مصرف گاز یک ضرورت برای همه مشترکان تلقی می شود. .
بر اساس این گزارش، علیرغم اینکه ایران سومین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است. اما با توجه به شروع افت فشار وجود مخازن گازی میدان پارس جنوبی و ادامه افزایش مصرف، تامین گاز طبیعی را در آینده نزدیک با چالش جدی مواجه خواهد کرد. این مشکل در سالهای اخیر بهویژه در فصول سرد سال با افزایش تقاضای گرمایش از سوی بخش خانگی تشدید شده است. به طوری که تنها در سال 2018 حدود 12 میلیارد لیتر گازوئیل و نفت کوره به ارزش بیش از پنج میلیارد دلار توسط نیروگاه ها برای جبران کمبود گاز سوزانده شده است.
با توجه به تامین و تولید گاز در فصل سرد سال، حدود 200 میلیون مترمکعب کمبود در بخش گاز وجود دارد. همانطور که وزیر نفت در سال 1400 اعلام کرد، این کمبود حدود 240 میلیون مترمکعب بود و به دلیل مشکلات پیش آمده، از ترکمنستان گاز وارد نکردیم. همچنین در ابتدای کار دولت سیزدهم حدود 4000 تانکر از چرخه حمل تانکر نیروگاه ها خارج شد که در سال گذشته با شروع فعالیت وزارت نفت دولت جدید توانستیم با تعمیر و تامین تجهیزات لازم پالایشگاه ها، خطوط انتقال گاز، حداکثر تولید را به دست آورید. گاز را به این صورت محاسبه کنیم که برای اولین بار حدود 705 میلیون متر مکعب گاز از میدان پارس جنوبی برداشت شد. سال گذشته با افزایش تولید گاز، حدود 25 میلیون متر مکعب به تولید گاز کشور اضافه شد. در حوزه تقاضا نیز مدیریت و بهینه سازی را در دستور کار قرار دادیم، مبحث 19 نیز تصویب شد و موضوع تعرفه مشترکان پرمصرف در داخل دولت تصویب و اجرا شد.
انتهای پیام
مذاکره با روسیه برای واردات گاز
همانطور که کمیسیون انرژی مجلس در گزارش خود اشاره کرده است، در سال جاری علیرغم کاهش و گاه توقف گاز در بخشهای مختلف صنعتی و گاه کاهش صادرات و مصرف بیشتر نفت کوره نسبت به گذشته، قطع برق در بخش های صنعتی و خانگی و تجاری امکان پذیر است. این آمار نشان می دهد که در صورت سهل انگاری و عدم برنامه ریزی و اقدام سریع، کشور با بحران جدی امنیت انرژی مواجه خواهد شد. به گونه ای که واردات این حامل انرژی و یا بازگشت به دهه 70 قبل و خرید و توزیع بخاری های نفتی و ذغالی بین مردم اجتناب ناپذیر خواهد بود.
وی درباره اولویت گازرسانی در بخش نیروگاهی نیز گفت: در مورد مصرف نیروگاهی، اگر مصرف نیروگاه ها را محدود کنیم، باید محصول جایگزین غذا شود، بنابراین نمی توان میزان مصرف را کاهش داد. مصرف گاز نیروگاه ها به صفر می رسد، بنابراین اگر مصرف بیش از پیش بینی ها باشد، ممکن است دچار افت فشار و قطع گاز در انتهای شبکه شویم. مسئول توزیع شرکت ملی گاز ایران در مورد تصمیم واردات گاز وی همچنین گفت: مذاکرات برای واردات در حال انجام است و وزیر نفت در حال مذاکره با طرف های دیگر است که به محض موفقیت در جریان قرار خواهند گرفت و با توجه به مذاکرات خوب امیدواریم اتفاقات خوبی برای واردات بیفتد.
همانطور که انتظار می رفت میزان مصرف گاز در سال جاری نیز بیشتر از سال گذشته است 6 درصد مسلم رحمان، رئیس مدیریت هماهنگی گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اخیراً اعلام کرد: امسال شاهد عدم تطابق تولید و مصرف گاز هستیم. وی افزود: بدون شک برخی از واحدهای صنعتی بزرگ کشور به تعداد مشترکین امسال و همچنین تعداد مشترکین خانگی پیوست. اضافه می شود که در مجموع 4 تا 6 درصد افزایش مصرف گاز خواهیم داشت به همین دلیل تدابیر و اقداماتی برای کنترل این عدم تعادل در نظر گرفته شده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، بیش از 70 درصد انرژی کشور از طریق گاز تامین می شود و از سوی دیگر شدت مصرف انرژی بالاتر از میانگین شدت مصرف انرژی در سطح جهان است. این روند با رشد اقتصادی سازگار نیست. در حوزه امنیت انرژی کشور، تعادل بین عرضه و تقاضای گاز طبیعی یکی از عناصر کلیدی محسوب می شود، از نظر تولید گاز، بیش از 75 درصد تولید گاز خام از میدان پارس جنوبی و تقریباً 25 درصد آن از زمینه های مستقل می آید.
امسال با وجود کنترل های لازم، به دلیل عدم تعادل بین تولید و مصرف، احتمال افت فشار گاز طبیعی وجود دارد و در حال حاضر حدود 90 درصد گاز مصرفی از مناطق جنوبی کشور تامین می شود. کشور است و توسط خطوط انتقال قوی به نقاط منتهی الیه کشور توزیع می شود، بنابراین عدم رعایت اعتدال در مصرف، شهرهای شمال کشور را با مشکل مواجه خواهد کرد. جولایی، مدیر دیسپاچینگ شرکت ملی گاز ایران از احتمال قطع گاز در صورت افزایش مصرف خبر داد: نمی توانیم رقمی از قطعی گاز ارائه کنیم. هر زمان که شبکه کششی نداشته باشد و در واقع مصرف جلوتر از تولید باشد، مشکل خواهیم داشت و باید با کنترل مصرف بخش صنعتی برای تامین پایدار، اولویت گازرسانی به بخش خانگی را تضمین کنیم. از بخش خانوار
وزیر نفت تاکید کرد: مذاکرات خوبی با سایر کشورهاست مثل روسیه این کار برای واردات گاز انجام شد و امیدواریم بتوانیم خبرهای خوبی را در این زمینه به مردم برسانیم. در صورت اختصاص حداقل 10 درصد از سقف صندوق توسعه ملی به توسعه میادین گازی و در صورت اختصاص 100 درصد از منابع ماده 12، می توان برای رفع مشکلات این حوزه کمک شایانی کرد. بر اساس برنامه ششم توسعه، میزان تولید گاز در برنامه ششم باید یک میلیارد و 300 میلیون متر مکعب باشد که امروز 970 میلیون مترمکعب است. ما با توجه به منابع کشور تکامل یافته ایم، از هلدینگ های بزرگ اقتصادی مانند خلیج فارس و بانک ها برای اجرای پروژه های میدان نفت و گاز و ساخت پالایشگاه و استفاده از سرمایه گذاری خارجی استفاده کرده ایم. سال گذشته هفت میلیارد دلار برای توسعه میدان بزرگ آزادگان نیاز بود که برای آن از شش هلدینگ بزرگ اقتصادی و مشارکت شش بانک استفاده کردیم، زیرا اولویت ما تامین انرژی کشور است.
افزایش 6 درصدی مصرف گاز
اولویت گازرسانی بخش خانگی است
به گفته اوجی، برای سرمایه گذاری و توسعه میادین و سایر حوزه ها 80 میلیارد دلار نیاز است. ما از پتانسیل منابع مالی استفاده می کنیم، اما درخواست ما این است که درصدی از سهم صندوق توسعه ملی به عدم تعادل گاز برای توسعه میادین گازی بالادست میادین مشترک و احداث خطوط ایستگاه های تقویت و تقویت گاز اختصاص یابد. بهینه سازی مصرف گاز امیدواریم 22 میلیارد دلار از منابع داخلی و مشارکت بانک ها و هلدینگ ها جذب کنیم اما برای بقیه نیازمند همکاری شورای اسلامی هستیم.