رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت به طور همزمان در سراسر کشور از 20 آذرماه سالروز شهادت میرزاکوچک خان اجرا می شود. البته برخی استان ها به دلیل شرایط رو به رشد زودتر شروع به کار کردند.
به گزارش ای بی اس نیوز، عباسعلی نوبخت با بیان اینکه باید یک تغییر اساسی کوچک در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت ایجاد کنیم، گفت: اصلاً کاشت درخت نباید برای ما مهم باشد، بلکه مراقبت از درخت باید برای ما مهم باشد. در کشور ما هم از نظر دینی و هم از نظر فرهنگی و تاریخی فاصله زیادی وجود دارد و کار درختکاری در کشور ما به سال های اخیر ربطی ندارد و کشور ایران بسیار زیاد است. قابلیت ها در این زمینه توجه.
وی ادامه می دهد: ما در کشوری زندگی می کنیم که از 13 اقلیم دنیا 11 اقلیم دارد و 5 منطقه رویشی داریم که هر کدام شرایط خاص خود را دارند و در برخی استان ها اختلاف دما تا 20 درجه سانتی گراد هم می رسد.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: در خصوص طرح مردمی کاشت یک میلیارد اصله درخت بر اساس دستور رئیس جمهور که شهریورماه سال گذشته به وزارت جهاد کشاورزی و کشاورزی تحویل داده شد و پیگیری های صورت گرفته در این زمینه انجام شد. اطلاعاتی که وزارت جهاد در خصوص تحقق این امر در اختیار داشت، ظرفیت های مهدکودک های بخش دولتی بود. در ابتدا دقیقاً شفاف سازی کردیم و سند ضمیمه آن را تهیه کردیم، در واقع یک ساختار سازمانی ایجاد کردیم که در آن وزیر جهاد کشاورزی در واقع رهبر طرح مردمی برای کاشت یک میلیارد درخت و منابع طبیعی و آبخیزداری کشور است. سازمان به عنوان معاون وزیر و همچنین معاونت امور جنگلبانی سازمان منابع. اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کشور دبیر این طرح مردمی برای کاشت یک میلیارد درخت است و مجری نیز برای عملیاتی شدن این طرح در کشور انتخاب شده است.
وی تصریح کرد: محدودیت هایی داشتیم و داریم و از طرفی در حوزه های مختلف فرصت های بسیار خوبی در کشور وجود دارد که در قالب این ساختار توسط کمیته ها تعریف کرده ایم. ما در گذشته تجربیات موفق و ناموفقی داشته ایم که همه آنها را می توان به مردم ارائه کرد. به عنوان مثال مسیر حریم به حریم که در سال های اخیر بین تهران و قم کاشته و جنگل کاری شده بود در کمیته علمی مورد بررسی قرار گرفت. کمیته علمی بر اساس تهیه سند پشتیبان دقیقاً تعیین کرد که چه نوع نهال، کجا و به چه شکل، چگونه و در کجا کاشته شود. از سوی دیگر، از آنجایی که سطح جنگل هایمان پایین است و طبق قانون برنامه ششم بهره برداری از جنگل های کشور را ممنوع کرده بودیم، هدف گذاری کرده ایم و در کشورهایی هم صنایعی وجود دارد که اولیه و … مواد ثانویه برخی از این صنایع، چوب و مصنوعات چوبی است که باید ارقام دقیق آن مشخص شود.
نوبخت گفت: به عنوان مثال اگر تمام صنایع مستقر در کشور با ظرفیت نامی کامل فعالیت کنند، سالانه به حدود 11 میلیون مترمکعب چوب نیاز دارند، در حالی که صنایع فعلی کشور ظرفیت پنج و 500 تا 6 میلیون متر را دارند. مکعب ها کار می کنند و صنایعی که مجوز گرفته اند طی 4 تا 5 سال ساخته می شوند. اگرچه ما نیاز چوبی آنها را مشخص کردهایم، اما این کشور سالانه به 16 میلیون متر مکعب چوب نیاز دارد.
به گفته وی، زراعت الواری که در کشور انجام شده است، حدود 110 تا 115 هزار هکتار است و در طرح مردمی هدف گذاری شده ایم که یک میلیارد درخت از جمله زراعت الوار را بکاریم. یکی از اهداف دیگر طرح کاشت یک میلیارد اصله، احیاء و غنی سازی عرصه های جنگلی و افزایش سرانه سطح سبز است.
نوبخت گفت: در بخش جنگلداری 126 نهالستان جنگلی، حدود 44 نهالستان بیابانی و تعدادی مرکز تولید بذر گیاهی مرتعی داریم. در مجموع 202 مهدکودک در بخش دولتی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه درخت به عنوان چتر سبز مهربانی خداوند توانست بین اقوام مختلف اتحاد ایجاد کند، گفت: 420 شهرستان و 33 اداره کل در این بخش داریم. تفاهم نامه های مختلفی با نهادهای مختلف ایجاد شده است که این تفاهم نامه ها نیاز به اجرا دارد و ما این را در قالب یک کتاب مستند می کنیم و به عنوان بخشی از تاریخچه منابع طبیعی در موزه منابع طبیعی داخل موزه قرار می گیرد. سازمان. دادن
رئیس سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه در طرح کاشت یک میلیارد درخت از توان مردم استفاده شد، گفت: این طرح را به سه قسمت تقسیم کرده ایم. یک بخش دولت است، بخشی دیگر مثلاً متولیان و صاحبان صنایع تولید کننده کربن و آلاینده ها و بخشی دیگر مردم هستند.
وی در ادامه به تامین آب این پروژه اشاره کرد و گفت: میانگین بارندگی ما برای یک تا دو سال ممکن است کمتر از 250 میلی متر باشد اما میانگین بارندگی اعلام شده از سوی مجری 250 میلی متر است. این بدان معناست که ما سالانه حدود 400 میلیارد متر مکعب آب باران یا آب سبز در دسترس داریم. این میلیارد درختی که قرار است تولید شود، اگر همه در شرایط سخت آب و هوایی کاشته شوند و هر درخت را 10 بار در سال آبیاری کنیم و هر 10 بار 20 لیتر آب بدهیم، هر درخت به 200 لیتر آب نیاز دارد. 200 میلیون یک لیتر آب لازم است که اگر آن را بر هزار تقسیم کنیم، 200 هزار متر مکعب آب می شود. این 200 میلیون مترمکعب آب در مقابل 400 میلیارد مترمکعب بارانی که به طور متوسط در کشور می بارد رقمی نیست. البته این بدون احتساب پساب است.
نوبخت همچنین با اشاره به اهمیت طرح درختکاری میلیاردی در مبارزه با ریزگرده افشان ها خاطرنشان کرد: در گذشته با توجه به اعتباراتی که در حوزه منابع طبیعی وجود داشت حدود 3 تا 4 میلیون اصله درخت جوان برای کویر تولید می شد. بخش و در نقاط مختلف کویر کاشته می شود، اما در حال حاضر در دو نهالستان در یک شهرستان، بیش از این تعداد، حدود 4 تا 4.5 میلیون نهال برای مقابله با پدیده بیابان زایی تولید کرده ایم. علاوه بر این، این نهال ها در نهالستان های سراسر کشور تولید شدند.
وی در یک برنامه تلویزیونی گفت: طرح کاشت یک میلیارد درخت به صورت همزمان در سراسر کشور از 20 آذرماه مصادف با روز شهادت میرزاکوچک خان اجرا می شود. البته برخی استان ها به دلیل شرایط رو به رشد زودتر شروع به کار کردند.
وی با بیان اینکه کشور ما 165 میلیون هکتار دارد که 125 میلیون هکتار آن در حریم فرسایش آبی قرار دارد و باید عملیات آبخیزداری در آن انجام شود، گفت: از نظر ظرفیت نیروی انسانی و متخصص در اجرا، پژوهش، موسسات تحقیقاتی و دانشگاه ها. ما واقعاً افراد تحصیل کرده و شایسته ای داریم که می توانند از بهترین نسخه ها برای مدیریت اراضی خود در این حوزه کاری یعنی آبخیزداری یا مدیریت جامع استفاده کنند.
وی افزود: در سال 1401 بودجه در نظر گرفته شده برای تملک املاک به این منظور تقریباً 1500 میلیارد تومان بود و از طرفی 750 میلیارد تومان از سطح دیگری یعنی محرومیت زدایی تخصیص یافت. به دلیل اینکه بدهی ما در سال های گذشته فقط 143 یا 146 میلیارد تومان بود، تخصیص یافتیم و اعتباری که از آن 1500 میلیارد تومان تخصیص داده شد، حدود 1000 میلیارد تومان بود. از طرفی برای سال 1402 اعتباری که در این اداره برای ما دیدند متاسفانه کمتر از سال قبل بوده و تقریباً 1200 میلیارد تومان بوده که امیدواریم این 1200 میلیارد تومان به طور کامل تخصیص یابد.
رئیس سازمان منابع طبیعی در ادامه به لایحه آبخیزداری اشاره کرد و گفت: دولت تصمیم گرفته است که لایحه آبخیزداری باید تدوین شود. همه تصمیم گیران و تصمیم گیران هر آنچه لازم است برای این لایحه آماده کرده اند. در کمیته زیرساخت های دولت، بحث های کمیته فرعی و بحث های کارشناسی تمام شده است. یک ماده 3 بود که فکر می کردیم شورای عالی منابع طبیعی و آبخیزداری تشکیل شود، اما دولت نمی خواست تعداد شوراها افزایش پیدا کند، البته این درست است. اختلافی پیش آمد و ما تغییری در شورای عالی آب ایجاد کردیم که به شورای عالی آب، منابع طبیعی و آبخیزداری تبدیل شد تا بتوانیم روی این بحث امنیت غذایی کار کنیم. در حال حاضر مراحل نهایی شدن این لایحه در دولت است و برای تصویب به مجلس ارائه می شود.
انتهای پیام