14:06 – 5 سپتامبر 1403 ق
مهدی زعیمی، رئیس سازمان توسعه تجارت اجلاس بزرگ تجاری ایران و اوراسیا گفت: به نظر میرسد برگزاری نشست تجاری بزرگ ایران و اوراسیا قبل از اجرای توافقنامه تجارت آزاد فرصت بسیار خوبی برای بهرهبرداری از این فرصت باشد. تا زمینه لازم برای بهره مندی حداکثری از این توافق را در اختیار فعالان اقتصادی کشورمان قرار دهیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفتوگوی بزرگ تجاری بین اوراسیا و ایران را رویدادی تجاری در چارچوب کنفرانس سالانه اقتصادی اوراسیا 2024 دانست و افزود: این رویداد توسط کمیسیون اقتصادی اوراسیا و با همکاری شورای تجارت ایران برگزار میشود. . اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نهادهای مرتبط کشورهای آن، نشست اتحادیه و همکاری سازمان توسعه تجارت ایران را برگزار میکنند و شامل مجموعهای از بحثها و گفتوگوهای عملی با هدف تقویت و توسعه بیشتر همکاریهای تجاری و اقتصادی دوجانبه بین کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. اتحادیه و نهادهای مرتبط کشورهای آن. اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همکاران ایران است.
وی با اشاره به حضور مقامات عالی رتبه و سخنرانی آنها در نشست های اصلی این رویداد تجاری، ادامه داد: این رویداد شامل بخش گفتگوی تجاری به عنوان نشست اصلی با حضور نمایندگان نهادهای دولتی، انجمن های تجاری، شرکت های بزرگ از اعضا است. کشورهای اتحادیه اوراسیا و غیره ایران است. همچنین چهار میزگرد با حضور نمایندگان شرکت ها و موسسات تخصصی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران درباره موضوعات مرتبط با افزایش حجم مبادلات تجاری و سرمایه گذاری متقابل، خدمات لجستیکی، اتصال حمل و نقل در کریدور شمال-جنوب و همکاری ها برگزار شد. در صنعت و کشاورزی امنیت غذایی؛ مسائل حل و فصل متقابل؛ همچنین نشست های حضوری و آنلاین B2B شرکت ها و بخش خصوصی کشورمان و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا برنامه ریزی شده است.
الزغامی همچنین از توسعه سطح همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و کشورهای عضو این اتحادیه پس از انعقاد قراردادهای تجاری خبر داد و افزود: اجرای توافقنامه موقت ایجاد منطقه آزاد تجاری بین سی. از سال 2018، ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از 2.5 برابر حجم تجارت خود را افزایش داده اند و صادرات ایران به این اتحادیه در این مدت بیش از 138 درصد رشد داشته است.
به گفته قائم مقام وزیر صمت، توافق موقت اولین مرحله نزدیک شدن و همکاری تجاری بین ج. ایران و این اتحادیه است که در واقع ماهیت ترجیحی دارد و محدود به 800 نوع کالا است.
با اشاره به اینکه یک سال پس از اجرای موافقتنامه موقت، مذاکرات برای انعقاد قرارداد تجارت آزاد حدود 90 درصد کل کالاها به منظور لغو کامل تعرفه های گمرکی آغاز شد و سرانجام در دی ماه سال 1402 هجری شمسی به امضای دولت رسید. مقامات دو طرف و در حال حاضر مراحل تصویب قانونی برای رسیدن به مرحله اجرا است.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در پایان گفت: پیش بینی می شود با اجرای این توافقنامه و دستیابی کشور به بازار بزرگی که شامل ۱۸۳ میلیون نفر در اوراسیا می شود، واردات آن از ایران به بیش از ۳۰۰ مورد برسد. میلیارد دلار در دنیا حجم تجارت و صادرات کشورمان شاهد جهش قابل توجهی خواهد بود. طبیعتا این مهم با ایجاد و برقراری ارتباط موثر و شناخت کافی صادرکنندگان و تولیدکنندگان ایرانی با بازار آن اتحادیه محقق می شود.