اگرچه در سال جاری از نظر بارندگی در رتبه 55 از 45 قرار داریم، اما تنها 15 سد دارای بیش از 50 درصد آب هستند.
به گزارش ای بی اس نیوز، تاکنون حدود 48 میلیمتر باران در سراسر کشور باریده است که در مقایسه با میانگین بلندمدت 55 ساله، حدود 80 میلیمتر پیشبینی میشود. میانگین نزولات جوی کشور از ابتدای سال آبی جاری تا 25 آذرماه نسبت به شرایط عادی 40 درصد کاهش داشته است. این میزان در سال قبل 61 میلی متر بود که نشان دهنده کاهش 21 درصدی بارندگی در کشور نسبت به سال گذشته است.
در حال حاضر سدهای کشور با حجم آب 20 میلیارد و 9 میلیون مترمکعب 40 درصد پر است و میزان ورودی به سدها نسبت به سال قبل 4 درصد کاهش و میزان تولید 21 درصد افزایش یافته است. .
سهم بارندگی در کل سال 28.5 درصد بوده که 18.6 درصد در دی ماه میزان بارش ها بدتر از شرایط نرمال بوده و بر اساس آمار بارش ها تا 16 دی ماه در استان های مختلف کم بارش هستیم. استان های مازندران و گلستان بین 10 تا 16 درصد شرایط بهتری دارند در حالی که وضعیت بارندگی در تهران مناسب نیست. در تهران سدها 14 درصد پر هستند که نسبت به سال گذشته حجم کل مخازن سدهای تهران 4 درصد بهتر است، اما آنچه در مورد استان تهران حائز اهمیت است این است که سدهای غرب تهران با 32 میلیون مکعب. متر آب نسبت به سدهای شرق استان با ذخیره 22 میلیون مترمکعب وضعیت بهتری دارد. متر
همچنین در استان های قم، فارس، مرکزی، زنجان، خراسان رضوی، تهران، البرز، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان بیش از 50 درصد اختلاف بارندگی نسبت به شرایط نرمال وجود دارد و باید حتما گفتنی است که در اکثر استان ها با کمبود بارندگی مواجه هستیم.
در استان اردبیل نیز سد یامچی نسبت به سال گذشته ذخایر آبی بسیار کمتری دارد و از جمله استان هایی است که طرح های اضطراری برای آن اجرا شده است. در استان آذربایجان شرقی به ویژه در شهر تبریز طرح های اضطراری در نظر گرفته شده است. به دلیل کمبود منابع آبی، اکثر استان های کشور با کمبود بارندگی مواجه هستند و در بخش کشاورزی نیز با تنش آبی مواجه هستیم.
وضعیت سدهای کشور نیز نشان می دهد که تنها 15 سد دارای بیش از 50 درصد آب هستند که عیسی بزرگ زاده – سخنگوی صنعت آب – درباره اجرای طرح های سدسازی اضطراری وزارت نیرو برای تامین آب استان ها تجربه تنش آبی ، از برنامه های اضطراری برای غلبه بر خشکسالی خبر داد. در استانهای خراسان، رضوی (مشهد)، مرکزی (ساوه)، کرمان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان شمالی، سمنان، تهران و فارس و همچنین در استانهای سیستان، مشهد، گلستان و فسا. استان های فارس و تهران در راس اولویت های وزارت نیرو تامین آب شرب هستند.
به گفته وی، برای تامین آب شرب و برون رفت از خشکسالی در این محلات از ترکیب طرح های وزارت نیرو استفاده کردیم و قطعا با کمک جمعیت ها در مدیریت مصرف می توانیم بر این شرایط غلبه کنیم. برای تامین آب شهر تهران برنامه مدیریت مصرف و تقاضا در نظر گرفته شده و جیره بندی آب در دستور کار نیست. مشکل کم آبی تهران با کمک 15 درصدی مدیریت مصرف آب حل می شود.
انتهای پیام