اخبار اقتصادی روز

14 میلیون هکتار زمین سیل خیز در کشور وجود دارد

07:57 14 مهر 1403

ایران یکی از 10 کشور آسیب پذیر جهان در برابر سیل، زلزله و خشکسالی است و اجرای عملیات آبخیزداری تاثیر بسزایی در کاهش خسارات سیل و حفظ پوشش گیاهی دارد، زیرا بر اساس مطالعات مرکز تحقیقات خاک، از از دهه 30 تا اواخر دهه 90 بیش از 7 سیل در ایران رخ داد که بیش از 1600 مورد آن در دهه 90 به طور متوسط ​​40 میلیارد تومان خسارت وارد کرد. این در حالی است که با اجرای عملیات آبخیزداری بیش از 70 درصد از خسارت سیل کاسته می شود.

بر اساس آمار اعلام شده از حدود 125 میلیون هکتار حوزه آبخیز حدود 32 تا 33 میلیون هکتار مدیریت شده و 90 میلیون هکتار آن باقی مانده است که در برنامه هفتم توسعه سطح 20 میلیون هکتار هدف گذاری شده است. آبخیزداری و عملیات آبخیزداری دستیابی به این امر مستلزم تخصیص اعتبار کافی است، در غیر این صورت ما نمی توانیم این سطح را به طور کامل مانند برنامه ششم اجرا کنیم.

حسن وحید رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: اجرای طرح های آبخیزداری به صورت ویژه و جدی تری در دستور کار قرار دارد و با پیگیری های انجام شده این طرح ها باید اجرا و تکمیل شود. توسعه و تداوم بیشتر.

وحید اجرای صحیح طرح های آبخیزداری را یکی از مهم ترین راهکارهای عبور از چالش ها و بحران های مختلف در حوزه منابع طبیعی عنوان کرد و افزود: با افزایش طرح های آبخیزداری، علاوه بر حفاظت از خاک و توسعه منابع طبیعی، ما را نیز در دستور کار خود قرار داده ایم. همچنین می تواند به بهبود درآمد و اشتغال افراد بومی در مناطق کمک کند

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید بر اجرای طرح های جدید آبخیزداری با مشارکت بخش خصوصی، اختصاص اعتبار برای اجرا و تکمیل طرح های آبخیزداری و آبخیزداری را در اولویت و به ویژه در دستور کار قرار داد.

با اجرای عملیات آبخیزداری خسارت سیل را تا 70 درصد کاهش دهید

پرویز گرشاسپی معاون برنامه ریزی پژوهشکده خاک و آبخیزداری کشور گفت: بر اساس آمار باید عملیات آبخیزداری در 122 میلیون هکتار از اراضی کشور اجرا شود و در 33 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری و آبخیزداری انجام شده است. عملیات مدیریتی باید برای 90 میلیون هکتار دیگر اجرا شود

به گفته وی، بر اساس ارزیابی انجام شده در نقاطی که عملیات آبخیزداری و مخزن انجام شده، خسارت سیل 70 درصد کاهش می یابد.

قرشاسبی ادامه داد: در برنامه هفتم باید عملیات آبخیزداری در سطح 20 میلیون هکتار اجرا شود که بر این اساس 90 میلیون هکتار در 4 برنامه قابل اجرا است و بخش خصوصی نیز باید مشارکت کند.

بر اساس آمار اعلام شده سالانه به طور متوسط ​​16 تن خاک در هکتار هدر می رود که بر این اساس باید عملیات آبخیزداری و حفاظت خاک با سرعت بیشتری اجرا شود چرا که اجرای این عملیات از اهمیت بالایی برخوردار است. تاثیر در حفظ و بهبود پوشش گیاهی.

اجرای سالانه 4 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری

همچنین مهمت فرامرز مدیرکل دفتر سیل و آبخیزداری سازمان جنگلبانی گفت: از مجموع 125 میلیون هکتار قابل اجرا طرح های آبخیزداری و آبخیزداری، 32 میلیون هکتار از این طرح ها اجرا شده و 20 میلیون آن در دست اجراست. هکتار آماده مطالعه است و 70 میلیون هکتار مطالعه نشده است.

به گفته وی، بر اساس برنامه سالانه هفتم باید 4 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری اجرا شود اما تخصیص بودجه برای تامین این میزان کافی نیست.

وی با بیان اینکه اجرای عملیات آبخیزداری و مخازن زیرزمینی راهکاری برای حفظ بخشی از آب جاری در سرچشمه است، گفت: در برنامه هفتم و هشتم عملیات آبخیزداری در مناطق بحرانی مرکزی جنوب و جنوب شرق اجرا شد. آنها از مهمترین مناطق سفره های آب زیرزمینی هستند و نیاز به حدود 672 کوشش نعمت است.

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخیزداری سازمان جنگل ها ادامه داد: با توجه به بارندگی های اخیر که کشور شاهد آن بود و خسارات مالی و جانی ناشی از آن، اجرای طرح آبخیزداری در کشور به منظور اجرای آن ضروری است. برای محدود کردن آسیب تورنت ها .

اجرای عملیات آبخیزداری راه حل مناسبی برای مدیریت تخریب اراضی است

حمید نوری مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها گفت: طبق بررسی های انجام شده 14 میلیون هکتار اراضی آسیب پذیر در برابر سیل در کشور وجود دارد که با بررسی های دقیق تر می توان این سطح را افزایش داد. به وسعت 3 میلیون هکتار، با اقداماتی که در خصوص سیلاب انجام شده است، اقدام به توزیع سیلاب می کنیم.

وی بر استفاده از روش های نوین برای پخش سیلاب به منظور حفظ آب در زمین تاکید کرد و افزود: مراکز تخریب زیادی وجود دارد که برخی از آنها مربوط به فرسایش آبی و برخی به فرسایش بادی است و مراکز جمع آوری ریزگردها نیز وجود دارد. گرد و غبار راه ها و روش های مختلفی برای حفاظت از خاک زمین های در معرض فرسایش باد وجود دارد.

نوری با بیان اینکه 123 میلیون هکتار اراضی قابلیت انجام عملیات آبخیزداری در کشور وجود دارد، افزود: طبق آمار در 32 میلیون هکتار زمین عملیات انجام شده و 90 میلیون هکتار از اراضی آماده برنامه ریزی است. اجرای عملیات آبخیزداری برنامه هفتم باید در سطح 20 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری اجرا شود، بنابراین 70 هکتار باقیمانده باید در برنامه هشتم برنامه ریزی شود.

وی ادامه داد: بر اساس برنامه اقدامات آبخیزداری هفتم، 133 پروژه نیاز به اعتبار دارد که در بودجه سنواتی سازمان برنامه و بودجه به تفکیک در نظر گرفته می شود که مشارکت مردمی برای ادامه راه را نداریم.

مدیرکل دفتر حفاظت آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها با بیان اینکه اجرای عملیات آبخیزداری راهکار مناسبی برای کاهش تخریب اراضی است، گفت: بهبود پوشش گیاهی و مدیریت خشکسالی و کم آبی موثر است به طوری که با اجرای این مصوبه بهره برداری، 3 تا 9 تن در هکتار از فرسایش خاک، آبیاری کانال 1.5 تا 3 برابر شد.

با توجه به شرایط آب و هوایی و تغییرات اقلیمی در سال‌های اخیر، اجرای فرآیندهای آبخیزداری تأثیر بسزایی در کاهش خسارات سیل، خروج از بحران خشکسالی و ارتقای امنیت غذایی دارد.D. بنابراین برای حفظ پوشش گیاهی و مدیریت اراضی بهتر، باید اعتبار کافی برای اجرای عملیات آبخیزداری در 90 میلیون هکتار باقیمانده تخصیص داده شود.

خبرنگار: آزاده محبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *