14 میلیون هکتار از اراضی کشور در برابر فرسایش بادی آسیب پذیر است
09:39 – 23 اوت 1403
حمید نوری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ گفت: در مجموع 41 میلیون هکتار مطالعات دقیق و عملیاتی برای بحث حوضه آبریز داریم که تاکنون 30 میلیون هکتار آن در حال اجراست.
به گفته وی، در برنامه ششم قرار بود 10 میلیون هکتار عملیات آبخیزداری اجرا شود که به دلیل محدودیت اعتباری 6.5 میلیون هکتار معادل بیش از 50 درصد برنامه اجرا شد. اکنون در برنامه هفتم اجرای عملیات آبخیزداری و مخزنی سطح 20 میلیون هکتار را هدف گذاری کرده است که بر این اساس کاهش 20 درصدی فرسایش و کاهش 20 درصدی کانون های تخریب و خاک در نظر گرفته شده است.
اجرای عملیات آبخیزداری و آبخیزداری در سطح 20 میلیون هکتار مستلزم تخصیص 133 میلیون اعتبار است.
نوری ادامه داد: بر اساس برنامه اقدامات آبخیزداری هفتم، 133 پروژه نیازمند وام است که در بودجه سنواتی سازمان برنامه و بودجه به تفکیک در نظر گرفته می شود. امسال نیز 1500 میلیارد تومان اعتبار برای آبخیزداری در نظر گرفته شده است که پیش بینی می شود طبق سنوات گذشته بخش قابل توجهی از اعتبارات تامین شود و با توجه به توجهی که در سال های اخیر به حوزه آبخیزداری و آبخیزداری شده شاید بتوان گفت. کمک های بیشتری می تواند در قالب برنامه های منطقه ای اضافه شود
مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها با بیان اینکه بیش از 50 درصد تعهدات عملیات آبخیزداری در سال جاری انجام شده است، افزود: به دلیل بدهی ها و دادن اسناد و مدارک که تا حدودی مانع بازپرداخت پروژه ها می شود. بیش از 50 درصد تعهدات سال 1402 انجام شده است، تا مرداد ماه این کار را انجام داده ایم و برنامه امسال را بر اساس اعتبارات تا پایان شهریور ماه اجرا می کنیم که سقف تعهدات 1402 خواهد بود. .
به گفته وی، طبق آمار 14 میلیون هکتار از مساحت کشور کانون ریزگردها است، بنابراین حفظ خاک این اراضی در برابر فرسایش حائز اهمیت است.
اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت نحوه اجرای اقدامات بیولوژیکی در استانداری ها
نوری ادامه داد: 90 میلیون هکتار زمین آماده برنامه ریزی است و دیدیم که در برنامه هفتم 20 میلیون هکتار را در نظر گرفتیم و در برنامه هشتم بقیه را باید اجرا کنیم یعنی بخشی از مطالعات انجام می شود. انجام شده و پس از انجام مطالعات، اقدامات آبخیزداری و آبخیزداری انجام شود. باید گفت همه عوامل را نباید به آبخیزداری مرتبط کرد، بلکه باید نهادهای دیگری مانند وزارت نیرو، مسکن و شهرسازی که مصادیق تخریب خام در آنها دیده می شود یا در مدیریت یکپارچه آبخیزداری نقش آفرینی کنند. در مناطق نیز باید به گونه ای اقدام کنند که منطقه افزا باید برنامه ریزی کند تا چالش های تغییر اقلیم و شدت تخریب اراضی مدیریت شود.
این مسئول بر اجرای اقدامات بیولوژیک کنترل سیلاب در کشور تاکید کرد و افزود: طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت در کنار اقدامات آبخیزداری را از اقدامات بیولوژیک دانستیم و حداقل 25 درصد از اقدامات آبخیزداری اعلام شده به استان ها است. بر اساس اجرای اقدامات بیولوژیکی و طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت و الزام 25 درصدی استان ها به اتخاذ اقدامات بیولوژیکی می تواند به ارتقای سلامت حوزه های آبخیز کمک کند.
مدیرکل دفتر حفاظت از آبخیزداری و خاک سازمان جنگلها گفت: در خصوص سیلابها، طبق بررسیهای انجام شده، مناطق پراکنده سیل شناسایی و شناسایی شده است و به همین دلیل 14 میلیون هکتار زمین سیلخیز در کشور وجود دارد. . که با انجام مطالعات دقیق تری در سطح 3 میلیون هکتار مشخص می شود. میتوانیم اقدامات نفوذ آب و پخش سیلاب را در آبراهههای اضافی اجرا کنیم که اجرای آن در سطح استان به مدیریت سیل کمک میکند.
خبرنگار: آزاده محبی