12 هزار مگاوات نیروگاه انرژی های تجدیدپذیر در مراحل مختلف ساخت
برنامههای وزارت نیرو در دولت سیزدهم برای کاهش عدم تعادل برق بهعنوان چالش اصلی این صنعت در سالهای اخیر، در دو سطح افزایش بهرهوری در سمت تقاضا و تولید و همچنین افزایش ظرفیت متمرکز بوده است. و انرژی تولید برق، به طوری که عدم تعادل که بیش از 101000 مگاوات برق است، به تدریج در دوره اوج تابستان کاهش می یابد.
به منظور دستیابی به اهداف افزایش ظرفیت های تولیدی، توسعه سرمایه گذاری در دستور کار قرار گرفته و بر اساس توافقات صورت گرفته با صندوق توسعه ملی، 12.5 میلیارد دلار در سال های آتی با هدف رسیدگی به صنعت نیروگاهی کشور پمپاژ خواهد شد. عدم تعادل از این هدف 7.5 میلیارد دلار برای ایجاد ظرفیت تولید برق در بخش حرارتی و 5 میلیارد دلار دیگر برای ایجاد 30 هزار مگاوات ظرفیت تولید برق در بخش انرژی های تجدیدپذیر اختصاص داده شده است که ظرف مدت 5 سال در صنعت برق سرمایه گذاری می شود. پیش بینی می شود با اجرای این برنامه ها ناهماهنگی در صنعت برق کاهش یابد.
لازم به ذکر است که سوخت های فسیلی از جمله گاز به عنوان سرمایه ملی کشور برای تولید برق در نیروگاه ها سوزانده می شود و حتی اگر نگرانی های زیست محیطی سوخت های فسیلی نادیده گرفته شود، تامین این سوخت در نیروگاه ها در سطح جهانی با مشکلاتی مواجه می شود. ایام سال تامین انرژی پایدار را به یک چالش تبدیل می کند. در عین حال ساخت نیروگاه های انرژی تجدیدپذیر یکی از راهکارهایی است که می تواند وابستگی صنعت برق به سوخت های فسیلی به ویژه گاز را کاهش دهد و توسعه این نیروگاه ها پاسخی برای حل این چالش ها و ترسیم مسیر روشن تری برای بخش انرژی است. انرژی کشور
از نظر صرفه اقتصادی، نیروگاه های تجدیدپذیر نیز توجیه دارند در حالی که در سال های گذشته تولید هر کیلووات ساعت برق 4000 دلار هزینه داشت، اکنون این میزان به 500 دلار رسیده است. قیمت تجهیزات مورد نیاز برای ساخت نیروگاه های انرژی تجدیدپذیر کاهش یافته و البته هزینه سرمایه گذاری در این حوزه نیز کاهش یافته است. در نگاهی اجمالی به توسعه جهانی انرژی های پاک، سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر در جهان از سال 2002 تا 2022 شاهد روند افزایشی بوده و سهم انرژی های تجدیدپذیر در ظرفیت نیروگاه های نوساز از 15 درصد در سال 2002 افزایش یافته است. به 83 درصد در سال 2022.
کشور ما در حال حاضر دارای 1186 مگاوات نیروگاه انرژی تجدیدپذیر در حال بهره برداری است که این ظرفیت در دولت سیزدهم 35 درصد افزایش یافته است. به گفته معاون وزیر نیرو، در حالی که ساخت 10 هزار مگاوات نیروگاه های تجدیدپذیر تا پایان دولت سیزدهم هدف گذاری شده است، تاکنون بیش از 12 هزار مگاوات نیروگاه در حال ساخت است.
محمود کمانی معاون وزیر نیرو ضمن تشریح مزایای ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر گفت: سهولت نصب و نگهداری یکی از مزیت های ساخت نیروگاه های خورشیدی است و همین امر باعث صرفه اقتصادی ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر شده است. تولید برق تجدیدپذیر با نصف قیمت نیروگاه های حرارتی حاصل می شود. اگر سوخت مصرفی نیروگاه های حرارتی در قیمت برق لحاظ شود، هزینه هر کیلووات ساعت برق حرارتی 12 سنت است در حالی که هزینه هر کیلووات ساعت برق خورشیدی کمتر از 2 سنت است. این یعنی سرمایه ملی سوخته است.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر به بستههای سرمایهگذاری برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر و حجم تقاضا برای ایجاد این نیروگاهها اشاره کرد و گفت: برای برنامه ساخت 4 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر 5 مرحله مناقصه گذاشته شد بیش از یک مناقصه داشت. در بسته ساخت نیروگاه های انرژی های تجدیدپذیر با ظرفیت 4500 مگاوات در 90 ساختمان، مقدمات تکمیل شده و ساخت آن اواخر بهار آغاز می شود.
وزیر نیرو پیش از این صفحه کلید سبز را راه دیگری برای افزایش تقاضا برای احداث نیروگاه های تجدیدپذیر اعلام کرده بود و از اول خرداد سال گذشته کار بر روی فضای عرضه و تقاضای مستقیم و عمومی شدن اقتصاد تجدیدپذیر آغاز شده است. مهم ترین کاری که در زمینه نیروگاه های تجدیدپذیر باید انجام می دادیم ایجاد تقاضا برای احداث نیروگاه بود که با تعیین نرخ و ایجاد برچسب سبز انجام شد.
به گفته معاون وزیر نیرو، یک سال پس از استقرار پنل سبز در بورس انرژی، مجوز ساخت بیش از 500 مگاوات در این منطقه صادر شد.
خبرنگار: امیر محمد درویشی