08:08 – 16 مهر 1403
بر اساس بند 3 ماده 33، هفتمین طرح بیمه اجباری محصولات کشاورزی شامل گندم، دانه های روغنی، حبوبات، نیشکر، چغندرقند، ذرت و برنج از جمله برنامه های صندوق بیمه کشاورزی است که بر اساس مصوبه این صندوق. رایزنی با دولت، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان برنامه و بودجه و بیمه جامع در سال زراعی جدید روی این محصولات اجرا شود.
آمارها حاکی از آن است که سال زراعی گذشته در زیربخش کشاورزی در کشور حدود 3 میلیون و 900 هزار هکتار بوده است که معادل 53 تا 54 درصد، دیم 67 درصد، باغات 420 هزار هکتار معادل 33 است. -34 درصد و طیور 1 میلیارد و 350 میلیون قطعه طیور معادل 99 درصد و 43 درصد آبزیان تحت پوشش بیمه قرار دارند، در حالی که در بخش دام عملکرد نسبتاً ضعیفتر است، زیرا 9 میلیون راس معادل 14 درصد است. 15 درصد بیمه که کمترین پوشش بیمه ای در زیرمجموعه دام است.
قدرت الله نوری معاون امور بیمه ای صندوق بیمه کشاورزی گفت: پوشش تدریجی بیمه ای تمامی زیربخش های کشاورزی، دام، طیور، آبزیان و باغات در سال اول برنامه هفتم نیازمند 46 هزار میلیارد تومان اعتبار است. که سهم دولت حدود 36 هزار میلیارد تومان است که به معنای افزایش 4.5 برابری کل اعتبار صندوق بیمه کشاورزی است.
به گفته نوری، در حال حاضر طبق قوانین بالادستی تنها نهادی که می تواند از کشاورزان آسیب دیده حمایت کند صندوق بیمه کشاورزی است که به دلیل محدودیت اعتبار ممکن است نتوانیم صددرصد مطالبات کشاورزان را تامین کنیم اما با پرداخت غرامت، تولیدکنندگان می توانند به چرخه تولید بازگردند.
وی با اشاره به اینکه بخش طیور با 98 تا 99 درصد از بالاترین سطح بیمه برخوردار است، افزود: دولت به طور متوسط بین 67 تا 68 درصد حق بیمه را در تمامی زیربخش ها پرداخت می کند. در حوزه گیاهان دارویی سهم دولت ۸۵ درصد و مرغداری و کشاورزی ۷۵ درصد است و کشاورزان به صورت اعتباری یا اقساطی پرداخت میکنند.
مخریدهای استراتژیک در برنامه هفتم بیمه الزامی است
قاسم پیشه ور رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: در قانون برنامه هفتم پیش بینی شده است که محصولات استراتژیک کشاورزانی که کشاورزی پیمانی انجام می دهند بدون پرداخت حق بیمه از سوی کشاورز تحت پوشش بیمه قرار گیرد در حالی که در گذشته سال ها، کشاورزان مبلغی را که پرداخت کردند پرداخت کردند.
به گفته وی، صنعت بیمه در دنیا پشتوانه خوبی برای همه بخش ها به ویژه کشاورزی است، اما بی صداقتی و بی مهری جواب نمی دهد زیرا کشاورزان را بی اعتماد می کند یا اعتمادشان را از دست می دهد. به عنوان مثال کشاورزانی که در سال های گذشته محصولات خود را بیمه می کردند در پرداخت غرامت با مشکل مواجه می شدند زیرا ستاد بحران اعلام نمی کرد این منطقه تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد و از این حیث کشاورزان متضرر شدند که در برنامه هفتم پیش بینی می شود. این حوادث رخ نمی دهد و مانند سایر ادارات به تعهدات خود در خصوص پوشش بیمه ای پایبند است تا کشاورزان بتوانند به صورت پایدار به کشت و کار بپردازند.
پیشه ور ادامه داد: با توجه به اینکه خسارت سیل و تگرگ هر چند سال یکبار رخ می دهد، کشاورزان معتقدند هر سال باید حق بیمه را پرداخت کنند و پس از گذشت 10 سال در اثر سیل و تگرگ متحمل خسارت می شوند که در نهایت با تاخیر پرداخت و یا جبران خسارت می شود. جبران ناکافی هزینه های تولید، همه این عوامل باعث می شود کشاورز تمایلی به دریافت بیمه نداشته باشد.
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی بر اهمیت بیمه در بخش کشاورزی مانند سایر کشورها تاکید کرد و افزود: با توجه به اینکه کشاورزی در ایران کوچک و خصوصی است، اما عملکرد دولت در زمینه بیمه کشاورزی است. تولیدات در این مدت به گونه ای بود که با کشاورزان برخورد درستی صورت نمی گرفت
به گفته وی، بیمه محصولات کشاورزی به دلیل نداشتن منابع مالی مناسب به دست کشاورزان نمی رسد و در نهایت کشاورزان با تاخیر در پرداخت غرامت از آنها استقبال نمی کنند در حالی که کشاورزان انتظار دارند غرامت دریافت کنند. هنگامی که آسیب رخ می دهد
رئیس اتاق انجمن های صنفی کشاورزی ادامه داد: با تخصیص منابع مالی مناسب یا ارائه خدمات به کشاورزان در قالب محصولات پیمانکاری، باید هزینه ها برآورد و مشوق ها در نظر گرفته شود تا با توجه به مسائل مربوط به تغییرات اقلیمی کشاورزان تشویق به اخذ آن شوند. بیمه محصولات زراعی
بر اساس آمار اعلام شده از سوی صندوق بیمه کشاورزی، به طور متوسط 38 تا 40 درصد سطوح قابل بیمه تحت پوشش بیمه کشاورزی است. بنابراین در سال گذشته حدود 5850 میلیارد تومان به بیمه شدگان خسارت پرداخت کردیم که 73 تا 74 درصد آن مربوط به بخش کشاورزی و باغداری به دلیل خشکسالی ها و سرمازدگی های اخیر و مابقی مربوط به دام، طیور و آبزیان بود. با توجه به ورود بیماری های ناشناخته به کشور.
اتخاذ سیاست های حمایتی راهی برای تشویق کشاورزان به تامین امنیت محصولات کشاورزی است
طبق قانون صندوق بیمه کشاورزی در سال 1342 با هدف پوشش محصولات بیمه کشاورزی تأسیس شد و بعداً با الحاق یک ماده عوامل تولید و زنجیره تولید بخش کشاورزی را نیز در بر گرفت که یکی است. از سیاست های حمایت از کشاورزان برای کاهش خسارات ناشی از حوادث و بلایای طبیعی در این اداره.
در ادامه عطاالله الهاشمی،عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی نیز گفت: در برنامه هفتم بیمه گندم باید فراگیر و پرخطر باشد به طوری که حتی یک هکتار از گندم فاقد بیمه باشد. ما مصوباتی برای حمایت از سیاست هایی که در حال حاضر در دستور کارمان در زمینه گندم است داریم.
به گفته وی، وضعیت دریافتی کشاورزان در سال جدید کشاورزی مانند سال های گذشته است، زیرا به دلیل عدم پرداخت بدهی دولت به صندوق بیمه، پرداخت غرامت با مشکل مواجه شده است.
الهاشمي ادامه داد: براي اجراي بيمه اجباري بايد به دنبال سياست هاي حمايتي باشيم تا دولت ابتدا چند سال پرداخت كند و به تدريج با فرهنگ سازي كشاورزان همراهي شود تا در صورت عمل كردن صندوق به تعهدات خود جذابيت داشته باشد. بیمه محصولات کشاورزی در بین کشاورزان ایجاد می شود.
یکی از اعضای شورای هماهنگی تشکل های کشاورزی با تاکید بر حمایت صندوق بیمه از کشاورزان گفت: به دلیل بدهی دولت به صندوق بیمه کشاورزی و نبود خدمات مناسب، کشاورزان تمایلی به بیمه محصولات خود ندارند، در حالی که با خدمات صندوق، انگیزه کشاورزان برای بیمه محصولات افزایش می یابد. بنابراین دولت باید از صندوق بیمه کشاورز حمایت کند. این برای پشتیبانی و تایید الزامات سیاستی است که بیمه را برای کاربران جذاب می کند.
بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای مقابله با خطرات غیرمنتظره فعالیت های کشاورزی و در نتیجه کاهش نوسانات درآمد کشاورزان در سال های اخیر علیرغم شکایت کشاورزان از تاخیر در پرداخت غرامت مورد تاکید قرار گرفته است، اما بیمه تنها راه حل است. چتر حمایتی از کشاورزان در مقابل ضرر و زیان، که چنین نیست. انتظار می رود با اتخاذ سیاست های حمایتی بیمه ای جامع و افزایش اعتبار، کشاورزان را تشویق به تامین امنیت محصولات خود کند.
خبرنگار: آزاده محبی