11:57 – 18 سپتامبر 1403
صمد مبشیر در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ اظهار داشت: بذرهای گواهی شده ارقام اصلاح شده 30 تا 40 درصد در واحد سطح افزایش بهره وری را به همراه دارند و این امر با در نظر گرفتن سطح زمین در دسترس برای کشت محصولاتی از جمله افزایش می یابد. گندم، چغندر قند و برنج 20 تا 25 درصد خودکفایی حاصل می شود.
به گفته وی، طبق آمار سالانه به 8 تا 9 میلیون تن ذرت نیاز داریم که یک میلیون تن آن در داخل تولید می شود و مابقی از طریق واردات تامین می شود، بنابراین با استفاده از بذرهای مصوب، تولید ذرت به 1300 تا 1000 هزار تن می رسد به 400 هزار تن می رسد، زیرا در زمینه کنجاله سویا امکان تولید 2 میلیون تن داخلی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه می توان با افزایش بهره وری در زمینه های گندم، جو، پنبه و برنج از طریق بذرهای گواهی شده به خودکفایی رسید، افزود: حقیقت این است که تولید بذر با کیفیت در مقایسه با بذرهای خود مصرفی و بذر مصرف شده است. کشت توسط کشاورز گران است و به همین دلیل در اکثر کشورهای جهان که صنعتی شده اند کشاورزی پیشرفت کرده است که توسط دولت ها از طریق یارانه های مستقیم و غیرمستقیم حمایت می شود.
معاون کنترل و گواهی بذر پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال ادامه داد: اگر با استفاده از بذر گواهی شده هزینه تولید کاهش یابد و از روش های تبلیغاتی استفاده شود که در نهایت منجر به افزایش درآمد کشاورزان می شود، استفاده از بذر گواهی شده است. دانه ها تضمین خواهد شد.
لزوم معافیت تولیدکنندگان بذر گواهی شده از مالیات
وی با بیان اینکه برای برخی محصولات مانند حبوبات و علوفه بذر گواهی شده نداریم، افزود: وزارت جهاد کشاورزی با هدف گذاری 10 ساله و با برنامه مدون به حداکثر تولید بذر گواهی شده دست یافت.
به گفته مبصر، تولیدکنندگان بذر گواهی شده مشمول مالیات شده اند، در حالی که بخش کشاورزی از مالیات معاف شده است که دستیابی به اهداف را در چنین شرایطی دشوار می کند.
99 درصد بذرهای تایید شده در داخل تولید می شوند
این مسئول با بیان اینکه بیشتر بذرهای تایید شده در داخل تولید می شود، افزود: بر اساس آمار 99 درصد بذرهای تایید شده مصرفی تولید داخل و یک درصد وارداتی است و ممکن است در برخی محصولات خاص کمتر یا بیشتر باشد. مثلاً در زمینه صیفی جات و شتر مقدار زیادی و در زمینه گندم و جو 100 درصد داخلی وارد می شود.
ناظر استفاده از بذر هیبرید را یکی از راهکارهای افزایش بهره وری در بخش کشاورزی دانست و گفت: علاوه بر تهیه بذر در زمان و کیفیت مناسب نهاده ها، خاک ورزی، حفاظت خاک و تجهیزات مناسب برای آبیاری مورد بحث قرار گرفت. تاثیر قابل توجهی در بهبود بهره وری کشاورزی.
معاون نظارت و صدور گواهینامه بذر سازمان تحقیقات گفت: میانگین فاصله تولید با پتانسیل کشاورزان پایلوت و نمونه با استفاده از بذر گواهی شده قابل جبران است. به عنوان مثال در گندم آبی کشاورز پیشرو حدود 13 تن تولید می کند در حالی که میانگین کشور کمتر از 5 تن است و این شکاف با استفاده از بذر گواهی شده پر می شود.
خبرنگار: آزاده محبی