10.4 میلیون تن در 6 ماهه نخست امسال عبور کرده است
12:35 – 08 نوامبر 1403 ق
امین طرف، رئیس مرکز امور بین الملل وزارت راه و شهرسازی از رشد چشمگیر ترانزیت از طریق کشور طی 6 ماهه اول سال 1403 هجری قمری خبر داد و گفت: میزان ترانزیت در 6 ماهه اول سال 1394. امسال به 10.4 میلیون تن رسید.
رئیس مرکز امور بین الملل وزارت راه و شهرسازی تصریح کرد: از این میزان 9.3 میلیون تن مربوط به حوزه راه و 1.1 میلیون تن به حوزه ریلی اختصاص دارد که نسبت به سال گذشته 60 درصد افزایش داشته است. سال گذشته مدت مشابه سال گذشته را نشان می دهد
وی با اشاره به افزایش ترانزیت فرآورده های نفتی و غیرنفتی طی سال گذشته، تاکید کرد: ترانزیت کشور در شش ماهه اول سال 1403 معادل کل عملکرد ترانزیت در سال 1401 هجری قمری است.
الطرفه به اهمیت گذرگاه های مرزی به عنوان دروازه عبور کالا اشاره کرد و افزود: بیش از 90 درصد ترانزیت در کشور از طریق جاده ها انجام می شود و گذرگاه های مرزی به عنوان گذرگاه کالا نقش اساسی در این امر دارند. توجه
رئیس مرکز امور بین الملل وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اینکه مسئولیت توسعه دستگاه ها و ساماندهی این ایستگاه ها برعهده وزارت راه و شهرسازی است، تاکید کرد: تمرکز بر اصلاح عملیات مرزی و مجدد. مهندسی پله های گذرگاه مرزی علاوه بر بهبود زیرساخت های فیزیکی مرز در توسعه ترانزیت و تسهیل در عبور و مرور کالا بسیار حائز اهمیت است که موضوعی جدی در دستور کار وزارت راه است. و توسعه شهری.
وی افزود: برای تسهیل عملیات، هماهنگی با سایر کشورها و تسهیلات مشترک مانند تبادل الکترونیکی اسناد حمل و نقل و مشخصات کامیون و همچنین اسناد گمرکی ضروری است.
الطرفه ادامه داد: در حوزه ریلی با تبادل الکترونیک اسناد امکان عبور بدون توقف و با حداقل تاخیر فراهم شده است که سرعت عبور کالا را افزایش می دهد.
وی همچنین به سیاست مرکز بین المللی وابسته به وزارت راه و شهرسازی در ایجاد هماهنگی با کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: این مرکز در قالب کمیته های همکاری مشترک با کشورهای همسایه و منطقه، موضوع الکترونیک را مورد بحث و بررسی قرار داد. حمل و نقل تبادل اسناد حمل و نقل و گمرک با هدف افزایش حجم ترانزیت به صورت روان و بدون توقف به منظور کاهش موانع موجود و افزایش سرعت عبور کالا از مرزها.
طرفا در خاتمه تاکید کرد: به منظور رفع مشکلات فرآیند و توسعه زیرساخت های مرزی، وزارت راه و شهرسازی در سمت مدیر واحد بنادر مرزی از ابزارهای موجود و به بهترین نحو استفاده کرد. توانایی آن، با اصلاح پورت های فیزیکی. ساختار و ساختار فرآیندی بین ادارات مرزی هماهنگ خواهد بود و لازم است ارتباطات ساختاری بین نهادهای مستقر در مرز به سمت تحول الکترونیکی هدایت شود. این اقدام هماهنگی فرامرزی را به حداکثر می رساند و موانع موجود را به میزان قابل توجهی از بین می برد.