19:40 – 25 اوت 1403
در میز اقتصاد موضوع اخذ گواهینامه محصولات کشاورزی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مسعود عدالت دبیر شورای عالی نظارت بر اصناف کشاورزی، بی شهر رئیس اتاق اصناف ایران و خاکزاد رستمی رئیس اتاق. مشاور، مورد بحث قرار گرفت. اتحادیه های کشاورزی به سوالات پاسخ دادند.
پیشه ور گفت: خوشبختانه وزارت باغبانی طی هفت سال گذشته با توجه به نیاز بازارهای هدف این روند را آغاز کرد. دریافت شناسه محصول به این معناست که کشاورز قبل از تولید هر محصولی که می خواهد تولید کند باید شناسه محصول را دریافت کند. برای دریافت شناسه محصول، داشتن کارت شناسایی فعالیت الزامی است. برای هر کشاورز که برای دریافت شناسه محصول مراجعه می کند و از روزی که می خواهد تولید را شروع کند، اطلاعات از مبدأ تولید بارگذاری می شود.
وی افزود: در نهایت کشاورز که می خواهد این محصول را در بازار بفروشد باید بارکد داشته باشد. به این ترتیب مصرف کننده با بررسی این بارکد از مبدا تولید تا مسیر مصرف مطلع می شود. یکی از کاربردهای این موضوع تنظیم بازار است. به این ترتیب سقف تولید کالا و تقاضای بازار بررسی می شود و کشاورز بر اساس آن محصول را تولید می کند.
خاکزاد رستمی گفت: با تخصیص منابع جامعه کشاورزی این سامانه به تدریج تکمیل شد و اکنون یکی از بهترین سامانه ها در بخش کشاورزی است. متقاضیان می توانند اطلاعات را بدون مرجع ثبت و ضبط کنند و اطلاعات ثبت شده از طریق بستر سیستمی به نام سابیک برای کارشناسان ارسال می شود. سپس مکانی که تولید در آن انجام خواهد شد ثبت می شود. پس از تعیین بستر تولید و صدور شناسنامه، محصولاتی که هر ساله تولید می کنید شناسنامه محصول دریافت می کنند.
وی افزود: صدور کارت شناسایی محصول به راحتی و بدون اخذ هزینه از کشاورز انجام می شود. اما هزینه کمی برای کارت شناسایی تجاری و پلت فرم محصول وجود خواهد داشت. سقف از 350 هزار تومان بیشتر نمی شود و در شرایط خاص به 500 هزار تومان هم می رسد.
پیشه ور گفت: به دلایلی این سامانه به کندی پیش رفته است و تا کنون طی یک سال و نیم گذشته این طرح به پیشرفت 10 درصدی رسیده است. اگر موازی کاری در این منطقه انجام نمی شد این پروژه 50 درصد تکمیل می شد.
وی افزود: در قانون آمده است که کشاورزی اختیاری است اما برای دریافت خدمات باید شناسنامه و پروانه اخذ شود. در حال حاضر چون مشوق های خوبی در نظر گرفته نشده و کشاورز نمی خواهد گواهینامه محصول را بگیرد. از آنجایی که کشاورز به هر ترتیبی می تواند به خدمات دسترسی پیدا کند، اجباری برای خوردن نمی بیند، اما اگر ارائه خدمات محصول محور باشد، کشاورز تمایل بیشتری به این کار خواهد داشت.
عادل تالاب گفت: به دلایل مختلف، سامانه سابیک در زمان مورد انتظار امکان اتصال به سامانه ملی صدور مجوز را نداشت، در صورت برقراری ارتباط، تدابیری برای بحث در مورد مجوزهای امنیتی در حال انجام است.
وی در خصوص چالش های کشاورزان گفت: اکنون کشاورز ما مجوز خود را گرفته است اما چون هویت منحصر به فردی ندارد پذیرش این مجوز توسط دستگاه های دولتی سخت است. اقدامات خوبی برای اعطای اعتبار برای مجوزهای کشاورزی انجام شده است و اکنون بانک مرکزی و همه بانک های کشور مجوز کسب ما را به رسمیت می شناسند. بیمه کشاورزان که یکی از دغدغه های اصلی ماست، وابسته به این مجوزهای کشاورزی از سازمان تامین اجتماعی است که عوامل انگیزشی خوبی هستند.