یک پروپوزال در مقطع کارشناسی برای بورسیه
وی با تاکید بر اینکه شرکتی که چشمانداز سودآوری مطلوبی نداشته باشد، نمیتواند تامین مالی مناسبی برای پروژههای جدید داشته باشد، گفت: با توجه به وضعیت فعلی بازار سرمایه باید از یک نگاه سیستمی و کلنگر استفاده کرد و به وضوح مشخص کرد که چرا روند سود شرکتها چیست. به این سطح رسیده اند؛ در این زمینه خاطرنشان میشود که با توجه به افزایش سهم دولت در بنگاهها، چشمانداز سودآوری آنها نامشخص است و امیدواریم دولت توجه بیشتری به این موضوعات و همچنین ثروت سهامداران داشته باشد.
رحمانی به سازمان بورس پیشنهاد کرد که این سازمان شرکت ها را ملزم به گزارش سهم دولت از فعالیت های خود اعم از قیمت مواد غذایی، انرژی، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات عملکرد، مالیات مقطوع، حقوق و انواع مالیات ها از جمله مالیات کند. رابطه بین دولت و تجارت را روشن کند. باید مشخص شود که سهم دولت نسبت به سهم کارکنان و سهامداران چقدر است تا همه بتوانند با توجه به واقعیت و شرایط شرکت ها تصمیم بگیرند. در این حوزه، ادامه روندهای خاص قطعا شرکت ها را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد.
اولین مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران ادامه داد: در یک شرکت قیمت تمام شده انرژی از 2 هزار میلیارد تومان به 8 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است که نشان می دهد دولت که قدرت زیادی دارد حقوق سایر ذینفعان را نادیده گرفته است. . شرکتها بهویژه سهامداران و به عبارتی کسری بودجه باعث شده است که دولت سهم بیشتری از ارزش افزوده ایجاد شده در شرکتها را به دست آورد که اتفاق مطلوبی برای بازار نیست. دلیل اعلام این موارد این است که در فصل بودجه ریزی است و اکنون که روی بودجه 1402 کار می شود، نگرانی جدی در بازار وجود دارد که آیا سهم دولت در شرکت ها دوباره افزایش می یابد یا خیر؟
علی رحمانی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به بسته پشتیبانی سازمان بورس اوراق بهادار با اشاره به اینکه انتشار بیمه سبد سهام از طریق اوراق مشتقه یعنی اوراق با اختیار فروش ثانویه؛ این گام مهمی برای سهامداران خرد است که نگران کاهش ارزش پرتفوی هستند، اظهار کرد: این گام نگرانی ها را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و اعتماد سهامداران را افزایش می دهد و این پیام را به بازار می دهد که سهام همچنان جذاب است. برای سرمایه گذاری و به دلیل بیمه سهام نیازی به فروش نیست.
انتهای پیام
یک کارشناس بازار سرمایه بیمه سبد سهام را اقدامی مهم برای سهامداران عنوان کرد و گفت: سازمان بورس باید از شرکت ها بخواهد که سهم دولت از عملیات خود اعم از قیمت خوراک، انرژی، مالیات بر ارزش افزوده و … را در گزارشی به آن ها مشخص کنند. رابطه بین دولت و تجارت را روشن کند.
وی در ادامه به ارتباط دولت با شرکت ها اشاره کرد و گفت: دولت باید توجه داشته باشد که گزارش سود شش ماهه شرکت ها شرایط مطلوبی را نشان نمی دهد. بخش قابل توجهی از کاهش سودآوری ناشی از افزایش سهم دولت از سود شرکتها در قالب افزایش قیمت خوراک، قیمت انرژی، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر عملکرد، مالیاتهای متفرقه، حقوق مالکیت و غیره است. بازار تغییر کرده است. عاملی که امروزه بیش از هر چیز سهامداران را به حفظ و ورود وجوه جدید در بورس ترغیب می کند، چشم انداز سودآوری شرکت است که با رفتار دولت زیر سوال رفته است.