انتهای پیام/
دستمالچیان همچنین در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه شاهد تحولات مهمی در منطقه هستیم، افزود: در پی ترور جمال خاشقچی و ادامه جنگ در یمن، وضعیت مقامات سعودی در صحنه های بین المللی و منطقه ای تغییر کرده است و این امر باعث کم رنگ شدن نقش آنها در منطقه شده است. از سوی دیگر آمریکایی ها تلاش می کنند حضور خود را در منطقه کاهش دهند و در این زمینه نقش هژمونیک آنها در منطقه تضعیف می شود. این در حالی است که چین و روسیه در تلاش هستند تا حضور قوی تری در منطقه داشته باشند. بنابراین با توجه به این تحولات، نقشه ژئوپلیتیکی منطقه نیز در حال تغییر است. ایران به عنوان کشوری کارآمد و مهم در منطقه تلاش می کند تا به نحو احسن منافع و بازی های خود را در منطقه ترویج دهد. کشورهای منطقه و خلیج فارس متوجه این تغییرات ژئوپلیتیکی در منطقه شده اند. آنها به این نتیجه رسیدند که باید با ایران همکاری کنند و راهی جز همکاری مشترک منطقه ای در منطقه وجود ندارد.
دستمالچیان با بیان اینکه مقامات قطری در سال های اخیر با سیاست های خردمندانه و دقیق خود تلاش کرده اند در تحولات منطقه نقش آفرینی کنند و افزود: در دوره ترامپ شاهد روابط خوب وی با محمد بن سلمان بودیم اما در دوران بایدن، این روابط سرد است.” از آنجایی که دولت بایدن هرگز با مقامات سعودی تماس تلفنی بسیار بالایی نداشت، هر فردی که به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده انتخاب می شد، برای تبریک به عربستان سعودی یا ولیعهدش می رفت. اما در دوره بایدن، این اتفاق نیفتاد و سردی روابط ریاض و واشنگتن را نشان میدهد. او میخواهد از روابط خوب خود با مقامات آمریکایی و دولت بایدن به نفع خود و در عین حال موثرتر استفاده کند. نقش در منطقه
یک دیپلمات سابق کشورمان گفت: قطر با وجود وسعت و جمعیت کم در سال های اخیر تلاش کرده نقش مهم و موثری در منطقه داشته باشد و از پتانسیل های خود در این حوزه به طور دقیق و خردمندانه استفاده کند.
دیپلمات سابق کشورمان همچنین به پیشرفت مذاکرات در وین و تلاش برای دستیابی به توافق در این زمینه اشاره کرد.
وی افزود: قطر بزرگترین منبع گاز مشترک با ایران را دارد و از این منابع بهره برداری می کند، از سوی دیگر سیستم سیاسی و اقتصادی قطر نسبت به سایر شیوخ خلیج فارس بازتر است و در این زمینه سعی کرد شما را به روز کند.
احمد دستمالچیان در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره تلاش های اخیر قطر در منطقه از جمله تلاش برای نزدیک کردن ایران و آمریکا در برخی موضوعات از جمله مذاکرات ایران و سفر امیر قطر به واشنگتن صحبت کرد. درآمد اقتصادی بسیار بالایی دارد. در این زمینه شاهد سرمایه گذاری های قابل توجه این کشور در کشورهای مختلف هستیم که باعث افزایش نفوذ اقتصادی قطر شده است.
وی ادامه داد: آمریکایی ها نیز با توجه به این تحولات متوجه شده اند که حضور آنها در منطقه به جای تفنگ باید سلاح صلح و مذاکره باشد و همه این تحولات نشان می دهد که اگر خدا بخواهد به زودی شاهد خواهیم بود. روزهای خوب در منطقه دوران خشونت و جنگ های بی پایان رو به پایان است.
وی همچنین به روابط ایران و قطر اشاره کرد و افزود: زمانی که قطر از سوی عربستان سعودی و تعدادی دیگر از کشورهای حوزه خلیج فارس تحریم شد، ایران جزو اولین کشورهایی بود که از قطر در برابر این تحریم ها حمایت کرد. همانطور که خود مقامات قطری بارها در جلسات گفته اند، اگر ایران تا آن زمان مرزهای هوایی خود را به روی قطر باز نمی کرد، ضربه سختی به قطر وارد می کرد و قطری ها می توانستند از طریق حریم هوایی ایران به دنیای خارج متصل شوند.
دستمالچیان گفت: قطر علیرغم وسعت کوچک و جمعیت محدود، دارای نفوذ سیاسی و اقتصادی بالقوه و بالفعل است. قطر را محاصره و منزوی کنید. در این زمینه حتی گاهی از حمایت واشنگتن برخوردار بود، اما قطر می دانست چگونه در مقابل عربستان مقاومت کند. تحریم ها به دلیل این نفوذ و قدرت بود و ریاض با وجود شرایط اولیه مجبور به این کار شد. او مجبور شد تحریم ها را لغو کند و به سمت عادی سازی روابط با دوحه حرکت کند.