سایر موضوعات

یک بام و دو بام مجلس


مجلس یازدهم، ایجاد وزارت بازرگانی را تا زمان مدیریت ابراهیم رئیسی غیرضروری و بی فایده دانسته و مخالف ایجاد آن بود و حتی رسانه های حامی مجلس، رئیس جمهور وقت را به گروگان گرفتن وزارت صمت برای وزارت بازرگانی متهم کردند. “.

روحانی به ویژه پس از تشدید تحریم ها با خروج آمریکا از برجام، به شدت به دنبال تشکیل وزارت بازرگانی بود. روحانی معتقد بود تشکیل چنین وزارتخانه ای می تواند به ساماندهی بازار داخلی، کنترل تورم و معیشت مردم کمک کند.

چقدر خوب بود وزارت بازرگانی!

اما با روی کار آمدن دولت ریاست جمهوری، وزارت بازرگانی ناگهان بهبود یافت. مزایای این وزارت برای نمایندگان و رئیس مجلس بیشتر نمایان شده است. حتی رئیس مجلس هم به دولت نامه نوشت که هر چه زودتر لایحه ایجاد وزارت بازرگانی ارسال شود! محمدباقر قالیباف در این نامه به «به رسمیت شناختن دولت برای تشکیل ساختار مستقل تجارت داخلی و تنظیم بازار» اشاره کرده و از رئیس جمهور خواسته است «لایحه تشکیل وزارت بازرگانی و تنظیم مقررات داخلی را از بازار به مجلس تقدیم کند». به گفته سخنگوی ریاست مجلس، اکثریت نمایندگان موافق تشکیل وزارت بازرگانی داخلی هستند و در اسرع وقت شاهد تشکیل این ساختار جدید خواهیم بود.

در مرداد ماه سال ۱۳۹۸ در حالی که یک سال به پایان دولت دوازدهم باقی مانده بود، ۴۵ نماینده مجلس یازدهم در نامه‌ای به کمیته ریاست‌جمهوری خواستار مسکوت ماندن «طرح ایجاد وزارت تجارت و خدمات بازرگانی» شدند. به عبارت دیگر، طبق نامه نمایندگان، این لایحه باید تا یک سال پس از تصویب درخواست آنها از دستور کار خارج شود و در این نامه استدلال کرده اند که تشکیل وزارتخانه جدید “بار مالی و اجرایی” دارد. یعنی “در شرایط پیچیده و سخت اقتصادی و کسری بودجه جدی” دلیل دیگر آنها “مدت زمان باقی مانده تا پایان دولت دوازدهم” بود که به گفته نمایندگان “امکان تشکیل سازمان اداری وجود ندارد”. از دیگر نکاتی که نمایندگان بر آن تاکید کردند، «مغایرت با اسناد بالادستی از جمله بند «الف» ماده 28 قانون برنامه ششم در خصوص حداقل سازی و چابکی دولت». مشکل دیگر این بود که به گفته نمایندگان مجلس یازدهم در این نامه، دولت «ابزار لازم برای تنظیم بازار از جمله معاونت بازرگانی وزارت حراست و شرکت بازرگانی دولتی» را در اختیار دارد. حالا معلوم نیست این ایرادات و استدلال های نمایندگان وقت مجلس برطرف شده، با ایجاد وزارت بازرگانی موافق بوده اند یا دیگر این ایرادات محلی اعراب را ندارند.

تلاش روحانی برای تشکیل وزارت بازرگانی

سابقه نامه مسکوت ماندن در مورد لایحه تشکیل وزارت بازرگانی به آنجا برمی گردد که مجلس دهم در روزهای پایانی کار بار دیگر این لایحه را رد کرد و دو روز بعد رضا روحانی وزیر صمت دولت دوازدهم که بسیار مورد انتقاد قرار گرفت، از سمت خود برکنار شد. با برکناری وزیر کابینه، روحانی ماه گذشته در هیئت دولت درباره تعیین وزیر برای وزارت حریم خصوصی گفت: «امیدواریم مجلس بتواند اقدامات قانونی انجام دهد. البته مجلس دو وزارتخانه را تصویب کرد، یعنی وزارت بازرگانی را از وزارت صنعت جدا کرد. مجلس دهم در پایان دوره خود این کار را کرد و به شورای نگهبان رفت و آن را تصویب کرد. یکی دو ابهام بود که مجلس باید حل کند. بنابراین به نظر ما این یک قانون است که دو وزیر معرفی شوند. شورای اسلامی آن را تایید کرد و شورای نگهبان نیز آن را تایید کرد. حالا این یک جمله است که می خواهند این حکم را حذف یا تغییر دهند، یکی مشکل داخلی شورای نگهبان و شورای اسلامی است. انشاءالله هر وقت شورای اسلامی این ایراد شورای نگهبان را برطرف کرد و این قانون را به ما ابلاغ کرد، دو وزیر را به شورای اسلامی معرفی خواهیم کرد. این کار بسیار مهمی است که باید انجام شود.»

تلاش های ناموفق دولت دوازدهم

رسانه های مخالف دولت اظهارات روحانی را «گروگان» وزارت صمت توسط رئیس جمهور برای تحت فشار قرار دادن مجلس برای تشکیل وزارت بازرگانی دانستند. پس از این موضوع بود که حامیان مجلس و رسانه های مخالف دولت با تشکیل وزارت بازرگانی مخالفت کردند. در نهایت مجلس بر نظرات خود پافشاری کرد و دولت به معرفی وزیر صمت بسنده کرد.

روحانی تلاش های خود را برای تشکیل وزارت بازرگانی از سال 94 آغاز کرد و پس از تحریم های شدید در سال 97 تلاش های خود را تشدید کرد اما در مجلس دهم و یازدهم به بن بست رسید. اما تفاوت اپوزیسیون مجلس دهم با یازدهم در این است که مجلس گذشته بر نظر خود ثابت قدم بود، اما این مجلس در خصوص تشکیل وزارت بازرگانی پس از روی کار آمدن دولت آنها چرخشی 180 درجه ای انجام داد. انتخاب در دفتر

وزارت بازرگانی؟ بهترین وزارتخانه

اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و احساس نیاز دولت به تشکیلات مستقل در امور بازرگانی، ابتدا طرح دو فوریتی تشکیل «سازمان بازرگانی» تقدیم مجلس شد که نمایندگان مخالف برنامه دو فوریتی را در دستور کار خود قرار دادند. اما نه آن نوع مخالفتی که با روحانی داشتند. مخالفت کردند که دولت لایحه تشکیل وزارت بازرگانی را بدهد.

اکنون ایجاد وزارت بازرگانی در هر دولتی در صورتی که به نفع سفره های مردمی باشد گام مثبتی محسوب می شود. اما سوالی که مطرح می شود این است که در این سه سال که نظر نمایندگان مجلس در مورد وزارت بازرگانی تغییر کرد چه گذشت؟ نمایندگان نگفته اند که استدلال هایی که در نامه مطرح کرده اند و خواستار سکوت در مورد تشکیل وزارت بازرگانی شده اند، دیگر مربوط به این روزها نیست و اگر چنین است، چگونه تشکیل شده است. این نوع رفتار از سوی قوه مقننه یازدهم نشان دهنده یک سقف و دو هوای رفتار نمایندگان مجلس با دو دولت روحانی و ریاست جمهوری است. دوگانگی و سیاست در مورد معیشت مردم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا