دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

گلوگاه ساختاری و فنی خودروهای برقی عمومی کجاست؟

جمعی از کارشناسان صنعت خودرو در قالب مجله تخصصی توسعه حمل و نقل عمومی با خودروهای برقی ضمن تشریح و بررسی چالش ها و گلوگاه های برقی سازی ناوگان خودرویی کشور، بر اهمیت توجه به چالش ها و تنگناهای موجود در این حوزه و رفع آنهاست و معتقدند با توجه به توانمندی های داخلی این صنعت، بهتر است دولت به جای واردات خودروهای برقی، نگاه دقیق تری به ظرفیت های ملی داشته باشد.

به گزارش ای بی اس نیوز، دومین نشست از سلسله نشست های تخصصی توسعه خودروهای برقی عمومی با حضور رئیس پژوهشکده خودرو، سوخت و محیط زیست دانشگاه تهران، جمعی از مدیران و محققان دانشگاه تهران برگزار شد. موسسه. مدیر مطالعات و تحقیقات بازرگانی وزارت حراست و مدیرعامل یک شرکت تولیدی اتوبوس برقی.

در این دیدار وحید اصفهانیان – رییس پژوهشکده خودرو، سوخت و محیط زیست دانشگاه تهران – ضمن تاکید بر دیدگاه‌های مختلف در خصوص گلوگاه‌های فنی و ساختاری پیش روی صنعت برق‌رسانی حمل‌ونقل، گفت: با وجود اهمیت و ویژگی‌های مثبت رشد خودروهای برقی در کشور، چالش‌های پیش رو باید مورد توجه قرار گیرد و راه‌حل‌هایی برای آنها ارائه شود.

زیرساخت تست و شارژ خودرو یکی از بزرگترین چالش‌های خودروهای الکتریکی است

وی ضعف زیرساخت های مربوط به تست و شارژ خودروهای برقی را یکی از مهمترین چالش های استفاده از این خودروها دانست و گفت: مشکلات مربوط به کمبود نیروی انسانی متخصص از جمله در حوزه الکترونیک قدرت، کمبود لیتیوم است. منابع معدنی باتری و نیاز به کسب استانداردهای بین المللی از جمله چالش هایی است که مراکز تحقیقاتی با آن مواجه خواهند شد.

اصفهانیان بومی سازی دانش فنی و ایجاد پروتکل ها (به دلایل سیاسی و امنیتی سایبری) را مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد: در بحث شارژرها باید به سازگاری تامین کنندگان شارژر توجه شود. با وجود چالش هایی که در حوزه خودروهای برقی وجود دارد، شاید بهتر باشد شهرهای کوچکتر (مانند کیش) به عنوان پایلوت انتخاب شوند و از نتایج و تاثیرات آن بهره ببرند و در برقی سازی حمل و نقل در شهرهای بزرگ استفاده کنند.

وی همچنین توانمندی های ملی موجود و لزوم بهره گیری از توانمندی های ملی را برجسته کرد و افزود: به عنوان مثال آزمایشگاه ملی نیروهای پیشرانه پیشرفته در دانشگاه تهران با سرمایه گذاری حدود 500 میلیون دلاری تاسیس شد که می تواند به نفع صنعت کشور باشد.

کاهش آلودگی محیط زیست با توسعه خودروهای الکتریکی

در ادامه این جلسه کامبیز مرادی – مدیرعامل یک شرکت تولید اتوبوس برقی – مهمترین دلیل رشد و توسعه خودروهای برقی در جهان را راندمان بالای این خودروها و کاهش آلودگی های زیست محیطی دانست و تاکید کرد که آینده کشور جهان از نظر مصرف انرژی و آلودگی در خطر است.

وی گفت: باید نسبت به تغییرات فناوری در حوزه خودروهای برقی هوشمندانه عمل کرد. از آنجا که امروزه بسیاری از کشورهای پیشرو حتی از تولید خودروهای الکتریکی مجهز به باتری های لیتیومی پیشی گرفته اند و دانش ترکیبی جدیدتری را به دست آورده اند، اما تحلیل بازار و فناوری در زمینه حمل و نقل الکتریکی باید به دقت بر اساس طبقه بندی کاربران آنها باشد. زیرا تحلیل خودروهای برقی در زمینه خودروهای شخصی، حمل و نقل عمومی در بخش سنگین (به ویژه اتوبوس یا تراکتور و وسایل نقلیه برقی) کاملاً متفاوت است.

تمرکز دولت بر برقی‌سازی وسایل نقلیه باید بیشتر بر قابلیت‌های داخلی باشد

این مدیر صنعتی ادامه می دهد: اشتغال متخصصان پیامد مثبتی برای گذار به حمل و نقل برقی است و دولت به جای واردات حمل و نقل برقی باید نگاه دقیق و عمیق تری به توانمندی های ملی داشته باشد. برای شروع حمل‌ونقل الکتریکی و استفاده از پروژه‌های آزمایشی، باید تجربیات موفقی کسب کنیم تا تأثیر منفی بر ذهن مصرف‌کنندگان اصلی محصول و در نهایت بر جامعه در لباس او نداشته باشد.

امکان عدم دسترسی به قطعات خودروهای احتراقی تا 10 سال آینده

وی گفت: نیاز به حضور در انتقال جهانی به حمل و نقل الکتریکی وجود دارد. زیرا ممکن است تا دهه آینده دسترسی به قطعات یدکی خودروهای سوختی امکان پذیر نباشد. تحریم ها یک مشکل جدی است. تولید هر محصولی از جمله اتوبوس های برقی بر اساس صرفه جویی در مقیاس توجیه اقتصادی دارد و در صورت کوچک بودن بازار باید مشوق های دولتی ارائه شود.

خودروهای برقی مقرون به صرفه تر از خودروهای احتراقی هستند

در ادامه این نشست، مجید جلیلی – مدیر گروه فناوری و نوآوری پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بازرگانی – ضمن ارائه گزارشی از اقتصاد استفاده از خودروهای برقی در مقایسه با خودروهای سوخت حرارتی، گفت: تغییر از سوخت های فسیلی به برق می تواند با صرفه جویی حاصل شود. مصرف بنزین و گازوئیل منابع مهمی را برای پیشبرد این انتقال فراهم می کند.

وی از رشد 14 درصدی مصرف بنزین در کشور نسبت به سال گذشته خبر داد و افزود: این در حالی است که تعداد خودروها تنها 4 درصد افزایش داشته است. همچنین در حال حاضر 50 درصد خانوارهای ایرانی خودرو ندارند. بنابراین افزایش تعداد خودروها و افزایش مصرف آنها در آینده بدیهی است. از سوی دیگر ظرفیت تولید بنزین کشور در حال حاضر 115 میلیون لیتر است. بنابراین میزان مصرف در نقطه سربه سر تولید است. اگر راهکاری برای جایگزینی بنزین در خودروها وجود نداشته باشد، در سال های آینده یا باید بنزین وارد کنیم یا سرمایه گذاری های کلانی برای ساخت پالایشگاه ها در نظر گرفته می شود.

بر مدیریت عدم تعادل انرژی تمرکز کنید

در پایان این نشست، اکبر محمدی – استادیار انستیتوی مطالعات و تحقیقات بازرگانی وزارت امنیت – ضرورت انجام اقدامات مختلف برای گذار موفق به حمل و نقل برقی، واجد شرایط بودن انرژی عدم تعادل (به ویژه عدم تعادل) را تشریح کرد. گاز طبیعی) یکی از مهمترین چالش های این گذار است و وی اعلام کرد: با توجه به روندهای بین المللی حاکم بر خودروسازی جهانی و مشکلات ناشی از آلودگی شهرهای بزرگ، کشور ناگزیر به سرمایه گذاری در توسعه حمل و نقل الکتریکی خواهد بود. اما با وجود این، عدم تعادل انرژی باید با تکیه بر همه ظرفیت های فعالان اکوسیستم حمل و نقل الکتریکی مدیریت شود.

وی تاکید کرد: بیش از 90 درصد تولید برق فعلی به گاز طبیعی بستگی دارد. بنابراین، با وجود عدم تعادل گاز طبیعی در کشور، اگر مدیریت صحیح سبد روش های تولید برق را نتوان متنوع کرد، گذار به حمل و نقل الکتریکی امکان پذیر نخواهد بود. همچنین استفاده از ظرفیت های جایگزین مانند تولید برق از منابع تجدیدپذیر و انرژی هسته ای باید به عنوان بخشی از برنامه ریزی بلندمدت مورد توجه قرار گیرد. امروزه اکثر کشورهای جهان در حال افزایش سهم سبد تولید انرژی خود از منابع تجدیدپذیر هستند. این سرمایه گذاری با وجود ظرفیت های جغرافیایی موجود در کشور باید در کشور ما انجام شود.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *