وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی ایران، ما محصولی تکی نیستیم و می توانیم نیازهای جامعه را تامین کنیم. در واقع یکی از دلایل تاب آوری اقتصاد ایران در ویژگی ها و منابع طبیعی کشور ما نهفته است. مشکل دوم این است که با توجه به تحریم های 40 ساله ما راه های دور زدن تحریم ها را می دانیم.
معاون سابق وزیر اقتصاد گفت: اکنون باید از اجرای دستورات وی مطمئن شویم و بر اساس آن برنامه ریزی کنیم. دولت، مجلس و قوه قضائیه باید روی موضوع فساد، قاچاق و سایر موضوعاتی که از سوی رهبران مطرح می شود، کار کنند. وضعیت ما خیلی بهتر از قبل خواهد شد.
زریباف در خصوص سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در بحث های اقتصادی گفت: سیاست ها نشان دهنده هدایت است که تا حدودی موثر است. بیشتر این سیاست ها مبتنی بر دموکراتیزه کردن اقتصاد است، اما بسیاری از آنها اجرا نمی شوند.
دلیری گفت: در نتیجه ما با مشکلات بحرانی روبرو هستیم که سایر کشورها به دلیل تحریم های سطح پایین تر دارند. صورت آنها هستند، ما نیستیم. این نشان می دهد که ایران از نظر منابع اقتصادی کشور قدرتمندی است. اگرچه می دانیم در زمینه هایی مانند رشد اقتصادی، سرمایه گذاری و تولید مشکل داشته ایم، اما با توجه به سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، امیدواریم بتوانیم امکان مقاومت کشور در برابر فشارهای خارجی را افزایش دهیم. البته اگر در گذشته اقدامات موثرتری در این زمینه انجام می شد، قطعا وضعیت بهتری داشتیم.
وی با تاکید بر اینکه باید توجه داشت که صبر موقتی است و نباید آن را دائمی دانست، گفت: مورد دیگر جنون دشمن بیرونی است زیرا فکر می کند با افزایش فشار خارجی می تواند به هدف خود برسد در حالی که تاریخ نشان داده است که ایران مردم در چنین وضعیتی متحدتر می شوند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: اگر سوءمدیریت در همین مدت نبود، شاید شاهد رشد اقتصادی نیز بودیم. اگر تحریم ها برداشته شود و درآمدهای ارزی بازگردد، دوباره شاهد بیماری هلندی خواهیم بود. در نتیجه، اقتصاد ایران به دلیل تواناییهایش از جمله موقعیت ژئوپلیتیکی، هیدروکربنها، مواد معدنی، منابع انسانی و سرمایهگذاریهای تاریخی از منابع خوبی برخوردار بوده است.
در ادامه با تعدادی از کارشناسان اقتصادی درباره تاثیر رهبری مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد بر افزایش تاب آوری اقتصاد کشور در برابر تکانه های بیرونی و داخلی گفت وگو کرده ایم:
سعدوندی گفت: متاسفانه این سیاستهای کلان توسط دستگاههای اجرایی اجرا نشد. حتی در این مدت موانعی را شاهد بوده ایم.
دلیری: اگر دستورات رهبر انقلاب مو به مو اجرا می شد، قطعا امروز اقتصاد بهتری داشتیم.
وی افزود: ما همچنین منابع معدنی و انسانی خوبی داریم. با وجود این شرایط، تحریم ها نباید روی ما تاثیر می گذاشت. واقعیت این است که در 50 سال گذشته از درآمدهای نفتی برای تخریب اقتصاد استفاده کرده ایم. تحریم درآمدهای نفتی ما و در نتیجه بیماری هلندی را کاهش داده است.
غلامی: تذکرات لحظه ای رهبران از انحرافات اساسی در اقتصاد جلوگیری می کند
غلامی خاطرنشان کرد: کل توسعه راه آهن و راه که در 40 سال گذشته صورت گرفته است به بیش از 100 سال قبل برمی گردد. به دلیل اینکه زیرساخت ها در این مدت به خوبی توسعه یافته است، در مقابل تحریم ها مقاومت بیشتری کرده ایم.
وی افزود: برخی از کشورها که گردشگری سهم بالایی از درآمد را به خود اختصاص می دهد، به شدت آسیب پذیر هستند. توسعه را از ابتدا با احتیاط انجام دادیم و با توجه به توانایی های عملی خود این کار را انجام دادیم. ما در زمینه توسعه زیرساخت ها مانند آب، برق و گاز که سنگ بنای توسعه هستند، پیشرفت زیادی داشته ایم. با این حال، در این موارد تاخیر وجود دارد، اما پیشرفت قابل توجهی حاصل شده است.
سعدوندی: شعار امسال بهترین راه حل مشکلات اقتصادی بود که نهادها به آن توجه نکردند
در بحث سیاستهای اقتصادی و برنامههای توسعه پس از انقلاب اسلامی اشتباهاتی وجود داشت، اما اقتصاد ایران دائماً تحت تأثیر شوکهای مختلف بود. اولین شوک جنگ تحمیلی بود. سیاست های تعدیل اقتصادی در دهه ۷۰ و ۹۰ نیز شاهد دو شوک تحریمی شدید بودیم.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: شخص مقام معظم رهبری و ساده زیستی ایشان در افزایش تاب آوری مردم و نظام نقش بسزایی داشت. اگرچه برخی از ساختارهای مدیریتی ما حتی به مرز فساد هم رسیده اند، اما این شرکت همچنان مقاومت می کند. یکی دیگر از دلایل تاب آوری اقتصاد ایران حمایت مردم و خیران است. این نهادها نقش مهمی در این تورم وحشتناک داشته اند.
علی سعدوندی، کارشناس اقتصادی، دلایل تاب آوری اقتصاد ایران در 40 سال گذشته را اینگونه بیان کرد: «در این مدت زیان هایی وجود داشت، اما توانستیم این ضررها را کنترل کنیم. ما پنج هزار سال تمدن و سرمایه گذاری در این کشور داشته ایم. در کنار این سوال ما از نظر منابع هیدروکربنی اولین کشور دنیا هستیم.
وی با بیان اینکه با وجود نفوذ گسترده در عرصه های مختلف به ویژه در عرصه اقتصاد، دشمنان نتوانستند اراده مردم را بشکنند، گفت: البته نگرانی ها زیاد است و مردم از مسئولان انتظار عدالت دارند. عدالت نیز منبع اصلی پایداری است.
امین دلیری معاون اسبق وزیر اقتصاد و دارایی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز در خصوص تاب آوری اقتصاد ایران اظهار داشت: اقتصاد ایران در حال توسعه است. کشور ما با تحریم حداکثری مواجه بوده و آثار آن در مبادلات اقتصادی از جمله نقل و انتقال پول و ارز مشهود بوده است. کشور ما در تولید یک کشور متنوع است.
وی در دیدار با اعضای کابینه در سال جاری موارد زیر را در قالب چند ده توصیه برجسته کرد. نیازمند تحول و تحرک انقلابی در همه عرصههای مدیریتی، نیاز به «مردم» و «عدالت»، توزیع عادلانه تسهیلات بهویژه یارانهها، مبارزه با فساد بویژه در اعمال نادرست سیاستهای اصل ۴۴، اعتماد عمومی هستیم. بزرگترین سرمایه دولت است، مردان اقتصادی دولت باید هماهنگ عمل کند، لزوم توجه به بخشهای محرک اقتصاد کشور، ایجاد پول بانکی در ارتباط با تولید، پرهیز از «راهکارهای موقت» و «به تعویق انداختن حل مشکلات به رفع تحریم ها»، لزوم افزایش تحرک کشور. دیپلماسی اقتصادی، با تاکید ویژه بر توسعه روابط تجاری با همسایگان.
وی گفت: گاهی اوقات اتفاقاتی می افتد که می تواند منجر به انحراف طولانی مدت شود. به عنوان مثال حمایت از تولید داخلی و بنگاه های دانش بنیان سیاست کلی ماست و اگر مشکلی بین این دو وجود داشته باشد مقام معظم رهبری تذکر موقت می دهند. تمام سخنان ایشان در جهت مثبت و سیاست های کلی نظام بود.
رضا غلامی، کارشناس اقتصادی در خصوص دلایل تاب آوری اقتصاد ایران در برابر شوک ها و تحریم ها گفت: در 40 سال گذشته با وجود همه فشارها، توجه ویژه ای به اقتدار مردم و قدرت ملی داشته ایم. در طول جنگ متوجه شدیم که باید روی توانایی های خودمان تمرکز کنیم.
با وجود همه این فشارها و همچنین مشکلات مدیریتی و رهبری در کشور، اقتصاد ایران همچنان پایدار است. در واقع سوالی که مطرح می شود این است که با وجود تحریم های سنگین اقتصادی چهل سال گذشته که اثرات نامطلوبی بر کل اقتصاد داشته است و از سوی دیگر با وجود ناکارآمدی مدیریت در سطوح مختلف، اقتصاد ایران چگونه دوام آورده است. امروز. بررسی ها نشان می دهد که علاوه بر توانمندی های منحصر به فرد کشور، نقش رهبری رهبر معظم انقلاب نیز در این زمینه حائز اهمیت است.
سیدمهدی زریباف، کارشناس اقتصادی و تحلیلگر اقتصادی در تشریح دلایل تاب آوری اقتصاد ایران در برابر شوک جنگ، تحریم ها و سوء مدیریت در 40 سال گذشته گفت: دلیل تاب آوری اقتصاد ایران خود مردم هستند. در کل مردم با همه ناکارآمدی ها و بی عدالتی هایی که وجود دارد به اصل نظم و انقلاب اعتقاد دارند.
وی با اشاره به نقش مقام معظم رهبری در تعیین راهبردهای کلان اقتصادی، گفت: سیاست هایی که مقام معظم رهبری اجرا و ابلاغ می کنند در دو محور اجرا می شود. یکی اینکه سیاست های کلی را تعیین می کنند و دیگری تذکرات لحظه ای. تعیین افق اقتصادی به منظور پیشبینی متغیرهای کلان اقتصادی بسیار حیاتی است و مسیر حرکت کشور را در بلندمدت تعیین میکند.
وی درباره تعیین راهبردهای کلان اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری گفت: به طور مشخص شعار امسال که بحث رفع موانع تولید بود، بهترین راهکار برای اقتصاد ایران بود. من به عنوان یک کارشناس می گویم اگر بخواهیم رکود تورمی را رفع کنیم باید سمت عرضه را اصلاح کنیم. این همان چیزی است که انجام تجارت را آسان تر می کند و موانع را از بین می برد.
absnews
وی در خصوص نقش مقام معظم رهبری در تعیین راهبردهای کلان اقتصادی گفت: نقش ایشان بسیار راهبردی بوده است. اگر به دستورات او توجه میکردیم و تمام تلاشمان را برای اجرای آنها انجام میدادیم، امروز اقتصاد مقاومتیتری داشتیم. بحثی که مقام معظم رهبری در دیدار با روسای صنایع و واحدهای تولیدی مطرح کردند، دقیقاً نبض مسائل اقتصادی کشور است. اگر همین استراتژی ها را داشتیم، امروز کمتر آسیب می دیدیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، بلافاصله پس از انقلاب 1357، شوک جنگ خود را بر کشور و اجزای مختلف اقتصاد ایران تحمیل کرد. بر اساس برآوردهای مختلف، این شوک هزار میلیارد دلاری به کشور وارد شد و در دهه دوم انقلاب برای جبران این خسارت تلاش شد و جنگ فقط 500 میلیارد دلار باقی مانده را برای اقدام اقتصادی هزینه کرد.
وی افزود: متأسفانه پس از مدتی این سیاست ها که اجرایی نشده نتیجه عکس می دهد و باعث ناامیدی می شود. مثلاً میبینید یک فرمان رئیسجمهور در مورد آزادسازی سواحل چقدر انرژی میخواهد در حالی که موضوع کاملاً روشن است. جامعه مدتی این موارد را تحمل می کند اما پس از مدتی آن را شعاری بیش نمی بیند. در این راستا باید بازنگری اساسی در ساختار مدیریتی کشور صورت گیرد.
صبر مردم؛ دلیلی برای مقاومت اقتصادی
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز