سایر موضوعات

افزایش شفافیت و تقویت تولید؛ راهکار کاهش صف ثبت سفارش

یک پژوهشگر اقتصاد کشاورزی ضمن تاکید بر اینکه تسهیل فرآیندهای واردات، حذف روابط غیررسمی و اطلاع رسانی به موقع به واردکنندگان می تواند یکی از راهکارهای کاهش صف ها و تسهیل در روند ثبت سفارش، تخصیص و تامین ارز باشد، گفت: این امر موجب شده است تا تسهیلات لازم برای واردات ارز به کشور کاهش یابد. رفع انحصار واردات، کارآمدتر کردن سیستم توزیع محصولات، تسریع در ترخیص کالا از گمرک، افزایش شفافیت و تقویت تولید داخلی اقداماتی است که در رفع چالش های فرآیندهای واردات ارز تاثیر بسزایی دارد.

به گزارش ای بی اس نیوز، نشست «فرایند مبادلات وارداتی; چالش ها و راهکارها» در روز چهارشنبه 10 آذر 1402 با حضور جمعی از اساتید، صاحب نظران و فعالان این حوزه در وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد.این نشست اولین نشست تخصصی دهمین دوره سالانه بود. همایش اقتصاد مقاومتی با موضوع «حکمرانی پولی؛ ثبات و شکوفایی اقتصادی» در آبان تا اسفند ماه سال جاری در حال برگزاری است. دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چند ماهه است که با افتتاحیه آغاز می شود، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می یابد و در نهایت با اختتامیه که در 29 بهمن همزمان با سالروز ابلاغ سیاست های کلی برگزار می شود، به پایان می رسد. اقتصاد مقاومتی

در اولین نشست این همایش، اهمیت، چالش ها و راهکارهای مرتبط با موضوع ثبت سفارش، تخصیص و تامین ارز و فرآیندهای واردات ارز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

مراد محمدی پژوهشگر اقتصاد کشاورزی در اولین نشست این همایش گفت: صرف 50 میلیارد دلار از درآمد ارزی که با زحمت به دست می آید، موضوع مهمی است. بانک مرکزی می گوید هر وقت 18 میلیارد دلار دارم به کشاورزی می دهم. به نظر می رسد امسال مدیریت مصرف منابع ارزی در حوزه واردات کالاهای اساسی و نهاده های دامی بهتر انجام شده است. وزارت جهاد کشاورزی تاکید می کند که تولید نباید دچار کمبود تامین نهاده شود که به نظر می رسد امسال این اتفاق افتاده است، هرچند ممکن است همچنان مشکلاتی برای صادرکنندگان و واردکنندگان وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: تسهیل فرآیندهای واردات و حذف روابط غیررسمی می تواند یکی از راهکارهای کاهش صف های ثبت سفارش و تسهیل روند ثبت سفارش، تخصیص و عرضه ارز باشد. موضوع بعدی ابلاغ رسمی به واردکنندگان است. مشکل بعدی عدم ایجاد انحصار واردات توسط گروه ها و افراد خاص است. ما باید به سمت ایجاد فضای رقابتی سالم و غیرقابل حذف حرکت کنیم. نیازی به واردات کالاهای تولید داخل نیست. برای واردات هر محصول باید اولویت ورود این محصول به کشور مشخص شود و چه تاثیری در بازار دارد.

تسریع در ترخیص کالا از کمبود مصنوعی کالا و فشار بر منابع ارزی جلوگیری می کند

این پژوهشگر اقتصاد کشاورزی گفت: با رفع انحصار، کارآمدتر کردن سیستم توزیع محصولات و تسریع در ترخیص کالا از گمرک می توان به این بخش کمک کرد تا کمبودهای مصنوعی در بازار ایجاد شود. مثلاً 4 میلیون تن نهاده در گمرک داریم اما تولیدکننده می گوید این نهاده ها را ندارد. این امر باعث فشار بر عرضه ارز کشور می شود.

وی همچنین افزود: ذرت یک محصول پرآب است و حدود یک میلیون تن آن در داخل تولید و 7 میلیون تن وارداتی است. وقتی برای فلانی که کشور ما را با آن می شناسد انحصار جهانی ایجاد می کنید، با گرفتن ارز از بانک مرکزی با نرخ بین المللی، به عرضه ارز کشور هم فشار می آورند. به عنوان مثال، اگر قیمت جهانی ذرت را 220 دلار در هر تن فرض کنیم، انحصارگر به ازای هر تن 220 دلار از بانک مرکزی دریافت می کند، در حالی که در واقع 180 دلار به ازای هر تن پرداخت می کند که فشار بیشتری بر منابع ارزی وارد می کند. . این مشکل برای سایر نهاده های دامی نیز صادق است.

وی تاکید کرد: مسائل مربوط به روش های رسمی واردات نیز مربوط به صادرات است. به عنوان مثال صادرات غیررسمی دام زنده به راحتی از طریق قاچاق انجام می شود و ارز برگردانده نمی شود.

افزایش شفافیت و تقویت تولید ملی؛ 2 راه برای کاهش صف ثبت سفارش

محمدی افزود: افزایش اطلاعات در مورد نیاز کالا بسیار مهم است. به عنوان مثال، ما به 300 هزار تن محصول خاص نیاز داریم که حدود 60 درصد آن وارداتی و مابقی در داخل تولید می شود. سپس 900000 تن کالا را رها می کنیم. این باعث سردرگمی سیاستمداران می شود. اگر این موارد را کنار هم بگذاریم، می توانیم تصمیم درستی بگیریم.

وی تاکید کرد: شفاف سازی، ایجاد بانک های اطلاعاتی و تقویت تولید ملی می تواند بسیاری از چالش ها را حل کند. در خصوص تقویت تولید ملی، روسیه زمانی با نان کشور خود مشکل داشت، اما به دلیل تقویت تولید ملی، امروز قیمت محصولات غذایی را در دنیا تعیین می کند. این مهمترین چیز است و در این صورت نیاز واردات و مشکلات پولی ناشی از آن کمتر خواهد بود.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا