13 ژوئن 2010، یک کپسول از فضاپیمای ژاپنی هایابوسا حاوی ذرات سیارک 25143 Itokawaاو با فرود در حومه استرالیا به زمین بازگشت.
هایابوسا حدود دو سال را صرف تعقیب یک سیارک نزدیک به زمین به نام 25143 Itokawa کرد. سپس بر روی سیارک فرود آمد، نمونه هایی را جمع آوری کرد و به زمین بازگشت.
هایابوسا ممکن است ماموریت خود را انجام داده باشد، اما با مشکلات فنی مداوم نیز مواجه بود.
مطالعه نمونه های سیارک در آزمایشگاه
اگرچه نمونهبردار دچار اختلال شد، اما مأموریت توانست چندین هزار ذره را بازگرداند. دانشمندان هایابوسا انتظار نداشتند که قطعات بزرگ سنگ نمونه ها را پر کند، بنابراین آنها آماده جمع آوری نمونه های گرد و غبار شدند.
از آنجایی که زمین یک مکان گرد و غبار است، آنها باید سینی برگشت و جمع کننده های نمونه آن را در یک محیط مناسب تمیز می کردند.
برای انجام این کار، اتاق تمیز مجهز به ابزار نمونه برداری ساختند. این تیم سه نوع نمونه را جمع آوری کرد: ذرات جداگانه با استفاده از سوزن الکترواستاتیک، گرد و غبار با استفاده از کاردک تفلون، و ذرات گرد روی سطح شیشه سیلیس خالص.
نتایج اکتشاف هایابوسا
مجموعهای از آنالیزهای آزمایشگاهی (میکروسکوپ الکترونی، آنالیز عنصری و اندازهگیری ایزوتوپ اکسیژن) نشان میدهد که ذرات از موادی شبیه به آنهایی که در کندریتهای گروه L-G دگرگونشده حرارتی یافت میشوند، مشتق شدهاند.
مشاهدات نجومی این سیارک را به عنوان سنگ نوع S(IV) طبقه بندی کرد.
ماهیت سیارک های نوع S دهه ها مورد بحث بوده است. برخی از ستاره شناسان استدلال می کردند که سیارک های نوع S، کندریت های معمولی هستند، در حالی که برخی دیگر فکر می کردند که احتمالاً اجرام مجزا هستند.
مشکل این بود که ما اطلاعات کافی در مورد هوازدگی فضایی در سیارک ها نداشتیم تا بدانیم چگونه طیف کندریت یا سیارک های متمایز شده با قرار گرفتن در معرض میکروشهاب سنگ ها و باد خورشیدی تغییر می کند.
بررسی هایابوسا این بحث را حل کرد. سیارک نوع S Itokawa در واقع دارای ترکیب کندریتی معمولی است که به دلیل هوازدگی فضا قرمز شده است.
منبع خبر: https://digiato.com/astronomy/capsule-of-the-hayabusa-returns-to-earth
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز