یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

کنترل همزمان مقدار و قیمت در حوزه تجارت امکان پذیر نیست

مدیر گروه پولی و بانکی مرکز پژوهش های مجلس با اشاره به لزوم رویکرد پویا و اقتصادی در طراحی فرآیندهای واردات ارز، کنترل ارز از جمله ثبت سفارش، انعقاد و اجرای قراردادها را کوتاه مدت دانست. خط مشی. و گفت: مشکل اینجاست که علاوه بر کنترل کمی، قیمتی هم تعیین می کنیم در حالی که این دو سیاست با هم ناسازگار هستند.

به گزارش ای بی اس نیوز، موضوع دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی «حکمرانی پولی; ثبات و شکوفایی اقتصادی در حال برگزاری است و اولین نشست این همایش با عنوان «فرایند واردات ارز; «چالش ها و راهکارها» برگزار شد و در این جلسه اهمیت، چالش ها و راهکارهای مرتبط با موضوع ثبت سفارش، تخصیص و تامین ارز و فرآیندهای واردات ارز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

پویایی و رویکرد اقتصادی دارند. یک الزام برای فرآیندهای صحیح واردات ارز

مهدی دارابی – مدیر گروه پولی و بانکی مرکز پژوهش های مجلس – در این نشست گفت: تاکنون فرآیندهای ارزی و معاملاتی به عنوان یک ساختار مهندسی و یک فرآیند بروکراتیک و نه به عنوان یک فرآیند اقتصادی مطرح بوده است. ثبت سفارش، اعطا، قرارداد، در ادبیات اقتصادی جهان، کنترل ارز نامیده می شود. کنترل ارز عبارت است از هرگونه اقدامی که سیاست گذاران برای کنترل نرخ ارز انجام می دهند. هنگامی که تراز پرداخت های خارجی کشور در معرض شوک قرار می گیرد، از کنترل های مبادله ای استفاده می شود. کشور ما به دلیل وابستگی زیاد به صادرات نفت در سال های اخیر و کسری مزمن تراز تجاری غیرنفتی در چنین شرایطی قرار دارد و دلیل دوم تحریم ها و شوک های خارجی است. حتی صندوق بین المللی پول نیز کنترل ارز را توصیه می کند، اما با شرایط و ضوابط آن.

وی ادامه داد: مهمترین موضوع کنترل ارز، بازگشت ارز است. کنترل ارز ابزاری موقت و کمکی برای سیاستگذاران پولی و تجاری برای کنترل کمیت است. در حالت عادی، بدون کنترل ارز در سیستم ارز شناور مدیریت شده، سیاست گذار پولی باید با خرید و فروش ارز، نرخ را کنترل کند. در صورت بروز شوک ارزی، بانک مرکزی نمی تواند صرفاً با خرید و فروش ارز، نرخ ارز را کنترل کند. کنترل نرخ ارز به معنای تثبیت نیست، بلکه به معنای کاهش نوسانات نرخ ارز حول روند بلندمدت آن است.

مدیر گروه پولی و بانکی مرکز پژوهش های مجلس گفت: کنترل ارز به سیاست گذار این امکان را می دهد که علاوه بر خرید و فروش ارز، بتواند با کنترل عرضه و تقاضا، نرخ ارز را نیز کنترل کند. 90 درصد مسائل مربوط به FX و فرآیند کسب و کار به این مشکل مربوط می شود. ما می خواهیم تا حدودی عرضه و تقاضا را در بازار ارز کنترل کنیم. مشکل اینجاست که ما علاوه بر کنترل کمیت ها، قیمت ها را هم کنترل می کنیم. ما نمی توانیم هم کنترل کمیت و هم کنترل قیمت را در قالب تعیین اجباری نرخ ارز اعمال کنیم. این دو سیاست ناسازگار هستند و در شرایط فعلی نتیجه استفاده همزمان از آنها ناکارآمد شدن هر دو است. تا زمانی که دو سیاست قیمت و کمیت با هم اجرا شود، 90 درصد واردات، سپرده گذاری و بخشنامه های شبانه وجود خواهد داشت.

دارابی افزود: ریشه دوم چالش در فرآیندهای ارزی و تجاری این است که کنترل های پولی ذاتا موقتی است و اولین عارضه آن اصطکاک هایی است که بین تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان ایجاد می شود. عارضه دوم دو یا چند برابر شدن نرخ در بازار ارز است که به دلیل کنترل ارز اتفاق می افتد. مشکل ما این است که به کنترل مبادلات به عنوان یک ابزار موقت نگاه نمی کنیم. شرط کنترل مبادله این است که همیشه تسهیل شود. ما از سال 1310 تا به امروز کنترل ارزی داشتیم، اما قوانین آن دوران بهتر بود زیرا با وجود کنترل ارزی، با دستور نرخ ارز اصطکاک بی مورد ایجاد نمی کردند.

اتخاذ سیاست کنترل کمیت و قیمت به طور همزمان قیمتی ندارد

وی گفت: باید از منظر بازار به بی نظمی نگاه کنیم که شامل عرضه و تقاضا می شود که بعد دیگر قیمت است. مهمترین مشکل صادرات این است که صادرکننده مشکل برگشت ارز را دارد که دلیل آن نرخ ارز است. صادرات غیرنفتی ما در شش ماهه نخست امسال 6 درصد کاهش داشت. ما نمی‌توانیم به صادرکننده بگوییم که با سرعتی که دولت نشان می‌دهد، سرمایه‌گذاری و صادرات کند. هر رهبری که نرخ 37500 را تعیین کند، آیا آمادگی دارد با این نرخ صادرات کند و ارزش آن را به بانک مرکزی برساند؟

مدیر گروه پولی و بانکی مرکز پژوهش های مجلس ادامه داد: بر اساس برنامه توسعه صادرات پیش بینی می شود صادرات ما 23 درصد معادل 10.12 میلیارد دلار افزایش یابد. اما چه کسانی با این مشکلات ارزی و این نرخ های تحمیلی صادرات دارند؟ بزرگترین مشکل ما سیاست بانک مرکزی است که نرخ ها را تعیین می کند. ما طرفدار قراردادهای ارزی هستیم اما وقتی قرارداد می بندیم حداکثر تلاشمان باید تسهیل باشد. برون سپاری به اندازه کافی مشکل ساز است. با تعیین نرخ و تسویه تعهدات ارزی مشکلات را چند برابر نکنیم.

این کارشناس اقتصادی گفت: در بحث تقاضا، مشکل تولیدکنندگان و واردکنندگان این است که به تولید فنی نگاه می کنیم. در حالی که تولید یک موجود زنده در حال انجام است. تولیدکننده امروز به دلیل تکانه های اقتصادی باید کالا وارد کند تا تولیدش متوقف نشود و کارگرانش بیکار نشوند. ما با یک سازه مهندسی سروکار نداریم، بلکه با موجودی روبرو هستیم که حیات دارد.

دارابی ادامه داد: قبول دارم که وزارت حراست نسبت به بانک مرکزی اختیارات تخصیصی بیشتری دارد و این را باید گلوگاهی در ثبت سفارش تلقی کرد. اما این در دنیا تجربه شده است. این مشکل با بازار سهمیه ای حل می شود. قبلاً اجاره بهای واردات به این صورت تقسیم می شد که هرکس بیشتر در صف می ایستاد، رانت می گرفت. ما اکنون به واردکنندگانی که سابقه واردات دارند رانت می دهیم. قطعا الان سهمیه واردات بین کسانی که سابقه واردات دارند و کسانی که سابقه واردات ندارند رد و بدل می شود.

وی گفت: نمی دانم کشور در مورد نرخ ارز قانونی دارد یا خیر. در ماده 20 قانون توسعه دائمی آمده است که نظام پولی کشور یک شناور کنترل شده است و بانک مرکزی فقط در کمیت و نه قیمتی حق دخالت دارد. ما این کار را برخلاف قانون انجام دادیم و صادرات خود را از بین بردیم. پشت همه اینها فساد نهفته است. مابه التفاوت ارز 50000 تومانی و 37500 چه کسانی سود می برند؟ نمی دانم چرا هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام در این موضوع دخالت نمی کند؟ این وضعیت با بند 19 سیاست کلی اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد. آقای رئیسی قبل از ریاست جمهوری خود اعتراف کرده بود که نرخ 4200 مفسده است.

نرخ ارز ثابت برای بازگشت ارزهای صادراتی، مانع افزایش صادرات

این کارشناس اقتصادی همچنین افزود: در بحث واردات مهم ترین مشکل این است که سیاست گذار می گوید ما منابع ارزی مشخصی داریم و نمی توانیم بیشتر وارد کنیم. بنابراین باید تخصیص و ثبت سفارش را تسویه حساب کنم یا رانتی از نوع 85-125 بدهم و در نهایت به نوعی این واردات را توزیع کنم. از طرفی تولیدکننده می گوید من با شوک پولی مواجه هستم و حتی حاضرم هزینه آن را بپردازم اما مطمئنم هر زمان که بخواهم می توانم کالای خود را وارد کنم. راه حل این مشکل بازار کمک هزینه است. وزارت امنیت باید با توجه به گروه های کالایی موجود سهمیه واردات را تعیین کند، هرکس سهمیه داشته باشد می تواند وارد کند و هیچکس نمی تواند آن را بفروشد و واردکننده هم می داند که هر لحظه می تواند آن را بخرد و به راحتی وارد کند. حتی می توانیم به صادرکنندگان کوچک هم سهمیه بدهیم تا آنها را تشویق کنیم.

دارابی خاطرنشان کرد: در سمت صادرات اولین مشکل نرخ ارز است. موضوع ایفای تعهدات صادرکننده باید تا حد امکان تسهیل شود. یکی از چالش ها تسهیل مدیریت وجوه ارزی صادرکننده است. بسیار ساده است. یک صادرکننده یک روز ارزش دلار را زودتر می آورد، ما به او اوراق قرضه مدت دار می دهیم، این را یک نفر دیگر می خرد که بعداً ارز خود را می آورد و همچنین اوراق مدت دار را می خرد، به او پول می دهد و وجوه ارزی او را مدیریت می کند. خیلی چیزها را می توان از طریق بازار حل کرد.

وی افزود: در قانون آمده است که واردات و صادرات برای صادرکنندگان خرد عملا آزاد است اما به دلیل جذابیت نرخ 37500 محدودیتی در سمت تقاضا وجود دارد و قیمت تراز با این نرخ وجود ندارد. جذاب. برای صادرکنندگان کوچک راه حل من این است که بازار را جدا کنم و حجم بخشی از واردات مجاز را که می خواهند به جای صادرات وارد کنند، افزایش دهیم تا نرخ واقعا جذاب شود یا سهمیه صادرات را به صادرکنندگان کوچک بدهیم. ما باید یک بازار رسمی سازمان یافته و بدون دخالت اجباری داشته باشیم تا همه ارزها به این بازار رسمی بیایند اما در کوتاه مدت بتوان این راهکارها را اتخاذ کرد.

از ابزارهای تشویقی برای افزایش بازده ارزی صادرات استفاده کنید

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تراز پرداخت های خارجی کشورمان در معرض شوک و عدم تعادل ناشی از کسری مزمن تجاری و شوک های خارجی است، نیازمند کنترل های پولی هستیم. کنترل ارز باعث افزایش اصطکاک و ایجاد نرخ های غیررسمی در بازار می شود و باید تلاش کنیم اصطکاک را به حداقل برسانیم. موضوع اساسی و مهم در چالش های مربوط به ارز و فرآیندهای تجاری این است که سیاست های کمی و سیاست های قیمتی را با هم اعمال کنیم. تا زمانی که این دو را همزمان داشته باشیم، شاهد انواع اصطکاک، تخلفات، فساد خواهیم بود. ما باید بین سیاست قیمت و سیاست کمیت انتخاب کنیم. اگر بخواهیم نظام قیمت گذاری اجباری داشته باشیم باید کل سیستم تولید، واردات و صادرات را ملی کنیم و کل زنجیره توزیع را در اختیار بگیریم. اگر نمی‌توانیم به کنترل‌های کمی بسنده کنیم، این کنترل‌ها باید حداقل و متوسط ​​باشند.

دارابی با بیان اینکه تراز پرداخت های خارجی ما تنها با کنترل ارزی قابل رفع نیست، گفت: هم به کنترل ارزی نیاز داریم و هم به تعدیل تدریجی نرخ ارز. کشوری که از تعارضات اقتصادی جدی رنج می برد و امکان حل تعارضات آن در کوتاه مدت و میان مدت وجود ندارد، متأسفانه طبیعتاً باید نرخ ارزش افزایش یابد. باید یا افزایش تدریجی نرخ ارز را انتخاب کنیم یا اینکه نرخ ارز را به صورت جهشی افزایش دهیم. کل اقتصاد کشور به قیمت ها بستگی دارد. در نظام بازنشستگی، تولید و مصرف. کل کشور منتظر این دیدگاه هستند که قیمت ها قابل کنترل است. این مشکل اصلی است. همه کنترل‌های ارز زمانی کار می‌کنند که قیمت‌گذاری را کاهش می‌دهیم.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *