کنترل موجودی بانک یک کانال مدیریت شده برای منابع است
به گفته یک کارشناس بانکی، کنترل ترازنامه بانکی اقدام جدیدی بود که به جای اینکه منابع را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد، فقط به تدریج منابع را منحرف کرد. بنابراین اگر قصد واقعی برای کنترل تورم و رشد نقدینگی وجود دارد، باید بتوان منابع تامین شده توسط بانک مرکزی را مسدود کرد تا در جامعه گردش نکند و نوعی انقباض پولی ایجاد نشود.
حمید تهرانفر در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص تاثیرات مثبت کنترل ترازنامه بر کنترل تورم ماهانه کالاها، اظهار کرد: اولاً به نظر می رسد «تاثیر چندانی نداشته باشد». در واقع بین این مقررات و این تعارض، در واقع در منابعی که بانک ها می توانستند به بخش خصوصی، دانسته یا ندانسته با روش خاصی به نام کنترل ترازنامه به دولت واگذار کنند، تعارض وجود دارد.
این کارشناس حوزه بانکی کشور خاطرنشان کرد: به عنوان مثال مسکن بر اساس آنچه در قانون پیش بینی شده و بانک ها موظف به اجرای آن بودند، مبلغ بالایی بود که اگر فقط همین مبلغ را باید بانک ها پرداخت می کردند. آنها موظف به انجام آن هستند)، آنها دیگر نمی توانند ترازنامه را کنترل کنند. به همین دلیل است که بسیاری از بانک ها در حال حاضر مورد انتقاد هستند زیرا این مبالغ پرداخت نشده و حتی مشمول جریمه شده اند. در واقع یکی از دلایل اصلی کنترل ترازنامه است.
وی افزود: آیین نامه کنترل ترازنامه که برای اولین بار در کشور اجرا شد، امری بدیع بود و منجر به کندی انتقال منابع به بخش خصوصی شد، اما این یکی از مشکلات آیین نامه این طرح بود.
تهرانفر تصریح کرد: از سوی دیگر بعید است که امروز این موضوع بر قیمت ها تاثیر داشته باشد. چون منابع بلوکه نشد و در اختیار بانک ها بود، بلکه برای مصارف دیگری هزینه شد. به جای اینکه بانک ها منابع را نگه دارند و به مشتریان بخش خصوصی تخصیص دهند، صرف خرید اوراق قرضه شده و به کانال دیگری هدایت شدند. به نظر می رسد منابع اقتصاد حرکت کرده و حرکت کرده اند، اما کانال آنها تغییر کرده و همین کنترل ترازنامه دلیلی است که مدیریت انجام شده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی مرتبط با تاثیر سودآوری شرکت ها بر نرخ تورم و نحوه بهبود آن، گفت: تاثیر سودآوری شرکت های بهره مند از تسهیلات نیز به عوامل مختلفی در کنترل ترازنامه و کنترل تورم ماهانه کالاها بستگی دارد؛ بنابراین، این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد. با این حال، تورم رخ می دهد، شرکت های تولیدی و حتی شرکت های تجاری از نقطه نظر افزایش هزینه ها متضرر می شوند. از سوی دیگر به دلیل تورم ایجاد شده و افزایش قیمت ها سود می برند. این سودآوری شایسته مطالعه است.
این کارشناس بانکی گفت: منابعی که برای کارشان استفاده می شود از مواد اولیه گرفته تا سایر هزینه ها چقدر افزایش یافته و در اقتصادی که مقتضیات خاص خود را دارد تا چه اندازه می توانند قیمت محصولات و کالاهای خود را افزایش دهند. باید بررسی شود که آیا آنها سودآور هستند یا خیر.
وی ادامه می دهد: اما رفتار بانک ها همین است; این بدان معناست که یک شرکت می تواند سود قابل توجهی داشته باشد، اما در هر صورت، سودی که به بانک ها می پردازد مشابه سودی است که توسط سایر بانک ها پرداخت می شود و مابقی توسط خود شرکت به دست می آید.
تهرانفر در خصوص تاثیر سرمایه گذاری در دارایی های ثابت و نقدینگی بر کنترل تورم ماهانه کالاها در ایران گفت: اکثر اقتصاددانان مطرح دنیا ریشه تورم را افزایش نقدینگی شرکت می دانند. افزایش نقدینگی جامعه از طریق منابع بانک مرکزی و رشد پایه پولی ضروری است. بنابراین، برای مؤثر بودن، شرط آن است که تولید همزمان با افزایش نقدینگی نتواند افزایش یابد. اگر نتوان تولید را افزایش داد طبیعی است که نقدینگی در شرکت از تولید بیشتر شود. بنابراین بسیار واضح و شفاف است که قیمت ها در حال افزایش است و تورم ایجاد می شود.
این کارشناس اقتصادی افزود: اما اگر بخواهیم تورم را با سطح فعلی تولید کنترل کنیم و به هر دلیلی نتوانیم تولید را افزایش دهیم، تنها راه کنترل تورم و جلوگیری از تورم افزایش نقدینگی در جامعه کنترل ابزار تولید است. توسط بانک مرکزی یا منابعی که بانک مرکزی منبع آن است باید به گونه ای مسدود شود که در جامعه گردش نکند. اگر بتوان این کار را انجام داد، می توان گفت تا حدی بر نقدینگی تاثیر می گذاریم. یک انقباض در اقتصاد ایجاد می شود و نقدینگی کاهش می یابد که البته تبعاتی دارد اما باز هم تورم را کنترل می کند.
وی تصریح کرد: در این زمینه یکی از راهکارها افزایش سپرده های قانونی توسط بانک مرکزی است. یادمان می آید زمانی در کشور 25 تا 30 درصد ودیعه قانونی را دریافت می کردیم اما الان به پایین (10 تا 12 درصد) رسیده است. واقعیت این است که دیگر جرات افزایش نرخ سپرده های قانونی و توقف کنترل ترازنامه و … را ندارند.
تهرانفر در پایان تصریح کرد: بنابراین اگر اصولاً تصمیم بر تأثیرگذاری بر رشد قیمت است، راه حل ایجاد انقباض پولی با جمع آوری منابع موجود در بانک مرکزی و در نتیجه تأثیرگذاری بر تورم است. البته این عواقبی دارد اما باز هم باید کاری کرد.
انتهای پیام