ادامه طرح عربستان برای کمین ذخایر گازی ایران در میدان آرش، امضای سند همکاری اخیر سعودی ها و کویت برای تولید روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز و 84 هزار بشکه میعانات گازی از این میدان مشترک.
جواد اوجی، وزیر نفت ایران دیروز در بیانیهای اعلام کرد: «مطالعات گسترده میدان مشترک آرش با حفر چاه اکتشافی و انجام بررسیهای لرزهای به پایان رسیده است و عملیات حفاری به زودی با نصب پایگاه در این زمینه.” و ما با هم برای توسعه فضاهای مشترک کار می کنیم. اقدام یکجانبه مانع از این طرح نخواهد شد.»
میدان مشترک گازی آرش (الدوره) از دهه 1960 موضوع بحث ایران و کویت بوده است و در حالی که دو کشور ماهیت مشترک این میدان گازی را در قلمروهای آبی دو کشور به رسمیت شناخته و به رسمیت شناخته اند. در مورد مرزبندی بحث ها و اختلاف نظرهایی وجود داشت که تمام فعالیت های توسعه را متوقف کرد.
در حالی که در ایران، پرونده میدانی برای مشارکت با کویت باز ماند و تمام اقدامات توسعه ایران در سال 2001 متوقف شد، عربستان سعودی و کویت یک سرمایه گذاری مشترک (KJO) تشکیل دادند تا سهم این میدان را 50 درصد افزایش دهند. درصد کویت جدا شد و هیچ سهمی به ایران نداد که تخمین زده می شود تا 70 درصد از ذخایر گاز میدان مشترک را در آب های ایران نگهداری کند.
absnews
عربستان سعودی از سال 2000 ادعای سهامداری در این میدان را داشته است و عربستان سعودی و کویت تحت یک پروژه مشترک در سال 2000 فعالیت های اکتشاف و توسعه در میدان را در ناآگاهی از ایران آغاز کردند. در سال 2001، ایران تجهیزاتی را برای شروع حفاری اکتشافی در میدان آرش راه اندازی کرد، اما ایران فعالیت های خود را به دلیل مخالفت کویت متوقف کرد.
کویت با همکاری عربستان سعودی سهم ایران را با سعودی ها به اشتراک می گذارد و در بیانیه ای عجیب این میدان مشترک گازی را میدان کویت و عربستان اعلام کرد که نشان دهنده سابقه تاریخی مذاکرات ایران و عربستان است.کویت در جریان مذاکرات دو کشور سال 60، رهبران دو کشور همواره حق کشور مقابل را برای مشارکت در این منابع عظیم گازی، تعیین مرزهای دریایی و همکاری در استخراج این منابع گازی به رسمیت شناخته اند. بین ایران و کویت و برنامه عربستان برای به اشتراک گذاشتن منابع گازی این میدان مشترک ایران و کویت از حدود سال 2000 آغاز شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، سال 1395 بود که خبرگزاری ای بی اس نیوز با انتشار گزارشی هشدار داد. کویت سهمی از ایران در «آرش» به عربستان داد.با این حال، مقامات وقت توسعه این میدان را در اولویت قرار ندادند و ادامه مذاکرات با کویت برای تعیین حدود مرزهای دریایی را باز گذاشتند.
این سخنان وزیر نفت نشان میدهد که ایران دیگر مانند سالهای گذشته به اشتراک منابع گازی ایران در میدان مشترک آرش بین کویتیها و سعودیها نگاه نخواهد کرد و پس از 21 سال تأخیر در توسعه این منطقه. میدان گازی آرش بار دیگر در حال برداشتن گام های توسعه ای برای شروع گاز از این مخزن مشترک است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز