کاظم سمیع که در دولت موقت وزیر بهداشت بود، در سال 1988 ترور شد.
آیت الله دکتر مرتضی مطهری و آیت الله دکتر محمد مفتح هر دو در سال 1358 به ضرب گلوله گروهک تروریستی فرقان به شهادت رسیدند.
ستاد استقبال از امام خمینی (ره) در پیامی اعلام کرد بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران ساعت 9 صبح روز پنجشنبه 12 بهمن 1357 وارد فرودگاه مهرآباد شد.
اصغر طهرانچی، علی دانش منفرد و اسدالله بادامچیان نیز در قید حیات هستند.
آنهایی که در خیابان ها جلوی جمعیت ایستاده بودند نقش پیشمرگه را بازی می کردند… حتی به ما گفتند قبل از رسیدن ماشین امام، چندین موتورسیکلت و ماشین از جلوی آنها رد شده اند که نشان دهنده ورود امام به این جاده همسایه است. . شرق”
هزاران نفر از مردم تهران یک کمیته 33 کیلومتری تشکیل دادند و وظیفه خود می دانستند که در بدو ورود به زندگی خود که 14 سال دیگر دور از کشور در تبعید زندگی کرده اند رسیدگی کنند و امنیت و نظم جاده های خانه را تامین کنند. در حالی که روح خدا در آیه 62 سوره یوسف می فرماید:
درخواست تجدید نظر اعضای کمیته
باند و اطراف فرودگاه مهرآباد که روز قبل از تانک و نفربر زرهی ارتش خالی شده بود، خود را برای فرود هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ ایرفرانس آماده می کردند.
خروج آمریکایی ها، انگلیسی ها و سایر اتباع شرقی و غربی از فرودگاه مهرآباد در آن روز شدت گرفت.
در اسفند 1364 آیت الله فضل الله محلاتی به همراه هشت تن دیگر از نمایندگان مجلس، مقامات عالی رتبه نظامی و قضایی و 41 خدمه هواپیمای فوکر F-27 Friendship به خلبانی عبدالباقی درویش در 25 کیلومتری شمال این کشور بودند. اهواز در عملیات والفجر 8. هواپیمای حامل آنها توسط دو فروند میگ 23 عراقی محاصره شد و تمامی 50 سرنشین آن کشته شدند.
یک گروه هفت نفره متشکل از آیتالله دکتر مرتضی مطهری، محمد صادق اسلامی، اسدالله بادامچیان، حسن اجاردار، محمد کچویی، علی درخشان و آقای شفیق ساعت 24 روز شنبه 30 آذر 1357 در منزل آیتالله مطهری ملاقات کردند و درباره چگونگی تشکیل جلسه گفتگو کردند. کمیته استقبال، اعضای شورای مرکزی و برنامه های کمیته برای استقبال از امام به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
محبوبیت بازگشت امام خمینی (ره) به ایران به حدی بود که رادیو مسکو در گزارشی یکی دو روز پیش به نقل از رمزی کلارک وزیر دادگستری آمریکا گفت که 99 درصد مردم ایران خواهان بازگشت آیت الله خمینی هستند و به طور جداگانه اصرار دارند. -رژیم ملی در ایران
انتهای پیام/
فرودگاه مهرآباد توسط شاپور بختیار افتتاح شد و سپاه پاسداران ارتش در مسجد دانشگاه تهران مستقر شد. اساتید، دانشجویان و مردم حاضر در دانشگاه تهران و خیابان های اطراف دانشگاه سخنرانی های مختلفی داشتند.
منابع:
وی یادآور می شود: قبل از ورود امام با برادرانمان نشسته بودیم و کمی در مورد طرح اقامت امام و هماهنگی هایی که بعد از آمدن امام باید انجام می شد، صحبت کردیم، برنامه ریزی هایی در این زمینه وجود داشت. مجله ای می زدیم که اخباری از این دست در همان مدرسه رفاه منتشر می شد.»
حدود 75000 داوطلب مرد، زن، پیر و جوان پس از سازماندهی در سه گروه بزرگ و کوچک مسئول حفظ جان سید روح الله موسوی خمینی و برقراری نظم و امنیت از فرودگاه مهرآباد تا بهشت زهرا و داخل محوطه از وی استقبال کردند. مسئول چند هکتاری بهشت زهرای تهران بودند. بخش قابل توجهی از این نیروها با تقسیم شدن به گروه های کوچک توسط محمد بروجردی، اکبر براتی و یوسف کلاهدوز آموزش های اولیه نظامی را فرا گرفتند.
کمیته های 33 کیلومتر
محمدرضا مهدویکانی، حجت الاسلام سیدرضا اکرمی، مصطفی تاج زاده، مهدی چمران، محمدصادق صالحی منش، محمد شریعتمداری، محمد کچویی، محمد اصفهانی، محسن رفیق دوست و محمدرضا طالقانی نیز اعضای هیئت استقبال از ائمه جمعه بودند.
به گزارش ای بی اس نیوز، کمیته استقبال از امام خمینی (ره) در سال 1357 به 43 سالگی رسید که این کمیته به همت آیت الله دکتر مرتضی مطهری و با حمایت شورای انقلاب اسلامی تشکیل شد و 9 نفر به عضویت شورای مرکزی آن درآمدند.
حسین شاه حسینی که مدتی در دولت موقت ریاست سازمان تربیت بدنی را بر عهده داشت، آذرماه ۱۳۹۶ درگذشت.
آیت الله سید علی خامنه ای، یکی از اعضای شورای انقلاب، نشریه کمیته تبلیغات کرسی امام را نیز منتشر کرد.
این نیروها به سه گروه صف، منصورین و موحدین تقسیم شدند و گروههای کوچکتری از آنها به گروه مسلح موتورسواران پیوستند که وظیفه آنها حرکت در پشت، جلو و اطراف ماشین امام بود تا جان رئیس فرزانه را حفظ کنند. از فرودگاه رفت، بهشت زهرا بود.
هاشم صباغیان نیز در پی استعفای دولت موقت از سیاست کناره گیری کرد.
ساعتی بعد شورای مرکزی کمیته استقبال از امام با حضور آیت الله دکتر مرتضی مطهری و آیت الله دکتر محمد مفتح به عنوان رئیس و سخنگوی کمیته و آقای اصغر طهرانچی مسئول ارتباط با بازار، علی دانش منفرد از اساتید اسلام. افسر رابط انجمن ایران، اسدالله بادامچیان، افسر رابط هیأت های مؤتلفه اسلامی، فضل الله محلاتی، افسر رابط روحانیت مبارز، کاظم سامی، افسر رابط جنبش انقلابی خلق ایران، حسین شاه حسینی، افسر ارتباط جبهه ملی ایران، معاونان و هاشمیان ساب، مسئول رابط جبهه ملی ایران آموزش دیده بودند.
حجت الاسلام فضل الله محلاتی با اشاره به شرایط تشکیل شورای مرکزی کمیته استقبال از امام (ره) گفت: یک روز صبح بعد از اذان در خانه استراحت می کردم، تلفن زنگ خورد، مرحوم مطهری بود. گفتند دیشب احمد آقا از پاریس زنگ زد و گفت امام تصمیم گرفتند به ایران بیایند. شما به رفقا خبر می دهید و پیش ما می آیید. با چند نفر تماس گرفتم و صبح اول آفتاب به منزل مرحوم شهید مطهری رفتم. ایشان پیام امام را به ما رساندند و سپس به ما گفتند که ابتدا باید یک فکر محلی برای تأسیس امام باشیم و سپس هیئتی برای استقبال از امام تشکیل دهیم… از منزل شهید مطهری با مرحوم تماس گرفتیم. شهید بهشتی بیاید گفتند دوستان اینجا هستند و دارند مذاکره می کنند… برای هماهنگی با مرحوم مطهری به منزل شهید بهشتی رفتیم و به بقیه جامعه روحانیت مبارز اطلاع دادیم و همه در منزل شهید بهشتی جمع شدیم و پس از ارائه نظرات ما: «شورای مرکزی کمیته استقبال تشکیل داده است.
تعداد زیادی از این نیروها که در گروه های کوچک سازماندهی شده بودند به طور نامحسوس نقش یک نیروی مخفی را بازی می کردند. نیروها از بقیه اعضای کمیته استقبال با روبان سبز کوچکی که به یکی از بازوهایشان چسبیده بود قابل تشخیص بودند.
مهمترین وظیفه این کمیته تهیه طرح پذیرش و برنامه ریزی برای اجرای آن بود. حساس ترین قسمت این برنامه حفظ امنیت بود اما در فرودگاه و در مسیر فرودگاه به بهشت زهرا. در حالی که از بازگشت امام بسیار خوشحال بودیم، نگران سلامتی ایشان نیز بودیم. چون می دانستیم رژیم از امام ناراضی است و خطر را احساس می کرد. بنابراین، چه در فرودگاه و چه در بهشت زهرا و چه در مسیر جاده امام احتیاط کرده بودیم و با نیروهای مبارز و مطمئنی که برخی از آنها ارتشی هم بودند، این مناطق را کنترل کردیم. البته ما دولت بختیار و بخشی از ارتش هستیم که همچنان از شاه و سلطنت حمایت میکردیم. ما به نوعی متقاعد شده بودیم که اگر آنها کار احمقانه ای انجام دهند، به نفع آنها نیست. اما با توجه به شبهاتی که وجود داشت، احتیاط را از دست ندادیم و تقریباً تمام نکات ایمنی و حفاظتی را رعایت کردیم.»
بسیاری از نیروهای کمیته استقبال در مسیر ماشین امام در دو یا سه لایه صف آرایی کرده بودند که اولین لایه آن نقش یک پیشمرگه را داشت.
سایت Khamenei.com، مصاحبه مطبوعاتی، ۲۴ دی ۱۳۶۲
یک روز قبل
کمیته استقبال که تصمیم گرفته بود برای ورود بنیانگذار جمهوری اسلامی مراسم ویژه ای برگزار کند و خیابان ها را روشن کند، پیام «من دانشجو هستم، تشریفات را کم کنید» دریافت کرد.
آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود با اشاره به تشکیل کمیته استقبال نوشت: فرودگاه مهرآباد اعلام شد و با آن ورود امام به کشور قطعی شد و ایشان پس از انتشار پیامی از مردم تشکر و قدردانی کردند. نوفل لوشاتو عازم تهران شد. با قطعی شدن ورود امام و مشخص شدن روز ورود، «هیئت استقبال» با حضور جمعی از دوستان تشکیل شد.
کتاب «انقلاب و پیروزی: سوابق و خاطرات سالهای 57 و 58» اثر علی اکبر هاشمی رفسنجانی، تصحیح عباس بشیری، تصحیح محسن هاشمی، انتشارات انقلاب، 1383.
این اقدام مردم تهران را بیشتر متوجه حوادث و جریانات روزهای پایانی مبارزات انقلابی کرد. امواج توقع در همه جا احساس می شد. مردم شعارهای «وای بر بختیار اگر امام فردا نیاید» و «وای به روزی که مسلح شویم» سر دادند.
آنها در دو دسته انتظامات را بر عهده داشتند: گروه اول هماهنگی از فرودگاه مهرآباد تا بهشت زهرا و گروه دوم هماهنگی داخل بهشت زهرا را بر عهده داشتند. فرماندهی گروه اول را احمد توکلی و فرماندهی گروه دوم را شهید محمدصادق اسلامی بر عهده داشت.
روزنامه های اطلاعات و کیهان هر کدام به طور جداگانه صبح روز 12 بهمن 1357 در تیتری در صفحه اول خود می نویسند: «امام صبح فردا در تهران است».