اخبار اقتصادی روز

کمتر از 50 درصد چوب مورد نیاز کشور از داخل تامین می شود

07:30 03 اوت 1403

آمارها حاکی از آن است که صنعت چوب و کاغذ سالانه بین 12 تا 13 میلیون مترمکعب به چوب نیاز دارد که 5 تا 5.5 میلیون متر مکعب آن از محل تولید داخلی و مابقی از محل واردات است طرح کاشت یک میلیارد درخت به دنبال کاهش واردات و کاهش وابستگی به کشورهای خارجی هستیم.

از آنجایی که بهره برداری از جنگل های شمال متوقف شده است، برای تامین چوب مورد نیاز کارخانجات و صنایع کاغذسازی راهی جز توسعه زراعت چوب و یا واردات آن نداریم که به دلیل نوسانات نرخ ارز برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد. نرخ و افزایش قیمت الوار، لذا با توسعه زراعت الوار در قلمروهای ملی و استثنائات آنها، به دنبال تامین چوب هستیم.

امکان دستیابی به خودکفایی چوب با اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت

کامران پور مقدم مدیر طرح ملی زراعت چوب در این خصوص گفت: بر اساس آمار سالانه نیاز کشور به 13 میلیون مترمکعب چوب است که 5.5 میلیون مترمکعب آن از تولیدات داخلی و مابقی از محل تامین چوب تامین می شود. واردات . پس از پایان 4 سال اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت که بخشی از آن به کاشت چوب اختصاص دارد، 13 میلیون متر مکعب چوب از این طریق صرفه جویی می شود.

پورمقدم ادامه داد: در طرح کاشت یک میلیارد اصله نهال سالانه 250 میلیون مترمکعب نهال تولید و کاشته می شود و در سال دوم برنامه نیز 100 میلیون اصله نهال در قالب طرح کاشت الوار تولید می شود. در چارچوب برنامه جهش تولید با مشارکت مردمی و ارائه تسهیلات و کمک های فنی و اعتباری در اراضی ملی و کشوری، طرح زراعت الوار در مدت 4 سال معادل 4 در حال اجراست. و تا 5 میلیارد دلار صرفه جویی خواهد شد.

مدیر طرح ملی زراعت الوار گفت: امسال بر اساس هدف گذاری و با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی در سطحی معادل 90 هزار هکتار در سراسر کشور برنامه داریم و مقدمات آن فراهم شده است. برای این کار از زمستان سال گذشته با تهیه نهال های مورد نیاز نهالستان های دولتی موجود.

امکان اجرای کاشت چوب در سطح 120 هزار هکتار در قالب طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت وجود دارد.

سید هاشم موسوی نژاد رئیس مرکز جنگل های شمال از اجرای حدود 150 هزار هکتار زراعت چوب در کشور خبر داد و گفت: با توجه به موضوع جذب کربن اتمسفر، زراعت چوب یکی از موثرترین برنامه های چهارگانه در سطح کشور است. یک برنامه طرح میلیاردی درخت، به گونه ای که با کاهش کربن اشباع شده در جو، اثرات تغییرات آب و هوایی کاهش یابد. بنابراین در برنامه نهالکاری الوار 928 هزار هکتار سطح ظرفیت استعدادسنجی شده است که در افق بلندمدت این میزان را پوشش خواهیم داد.

به گفته وی، در قالب طرح میلیاردی حداکثر 30 درصد از مساحت ها معادل 40 تا 42 هزار هکتار در قالب یک برنامه 4 ساله قابل پوشش است که در بلندمدت اجرا می شود. . این اصطلاح تکرار طرح میلیاردی در مجموع 928 هزار هکتار است که مشکل کمبود منابع سلولزی پس از توقف بهره برداری از جنگل های شمال این محل فراهم می شود.

موسوی نژاد ادامه داد: بر اساس برنامه اعلام شده از سوی ستاد مرکزی وزارت جهاد، امسال 90 هزار هکتار باید زیر کشت چوب قرار گیرد در حالی که آخرین محصول سال گذشته 5 هزار هکتار بوده که مصادف با جهش طرح با آغاز طرح کاشت یک میلیارد درخت در برنامه 4 قوطی طرح کاشت یک میلیارد درخت در سال حداکثر باید به 120 هزار هکتار برسد.

رئیس مرکز جنگلبانی خارج از شمال کشور نیاز سالانه صنعت چوب را 15 میلیارد متر مکعب اعلام کرد و گفت: در شرایط فعلی صنعت چوب با نیاز سالانه بین 10 تا 11 میلیون مترمکعب کار می کند. و بخشی از نیاز صنایع را می توان با کاشت الوار سرپوشیده تامین کرد.

بند 38 قانون برنامه ششم بهره برداری از جنگل های شمال را ممنوع کرده است که فشار بر تقاضای چوب در کشور را افزایش می دهد. از این رو طرح کاشت الوار از سال 1383 با توقف بهره برداری از جنگل های شمال و تنفس جنگل جدی شد.

تولید سالانه 2 میلیون و 500 هزار هکتار چوب از طریق زراعت الوار می باشد

طبق ماده 38 قانون برنامه ششم از سال 1395 هرگونه بهره برداری از جنگل های شمال متوقف شده است و لذا باید به زراعت چوب توجه شود.

نقی شعبانیان معاون کمیسیون جنگلبانی گفت: طبق آمار سالانه کشور به ۱۳ میلیون مترمکعب چوب نیاز دارد که ۵ تا ۵.۵ میلیون مترمکعب آن در داخل تولید می شود که شامل کشت چوب و چوب برای کشاورزی می شود. ادوات باغبانی تامین کننده کشور نیست و برای تامین بخشی از نیاز کشور مجبور به واردات هستیم.

به گفته وی و بر اساس آمار از مجموع 115 هزار هکتار سطح زیر کشت چوب، سالانه 2 میلیون و 100 تا 2 میلیون و 500 متر مکعب چوب در کشور تولید می شود و اگرچه بهره برداری از جنگل های طبیعی متوقف شده است. باید به زراعت چوب توجه کرد تا به مشکل آب آسیبی وارد نشود.

شعبانیان ادامه داد: در برنامه پنجم و ششم قرار بود 800 تا 900 هزار هکتار چوب کشت شود اما به دلیل عدم اقتصاد با سایر بخش های کشاورزی این امر به گونه ای محقق نشد که با سایر بخش ها رقابت کند.

معاون سازمان امور جنگل ها واردات چوب را غیراقتصادی دانست و افزود: با توجه به نوسانات نرخ ارز و گرانی چوب، واردات غیراقتصادی است. بنابراین با توسعه زراعت الوار به دنبال تامین الوار مورد نیاز هستیم و بر این اساس پیش بینی می شود پس از 4 سال 50 تا 60 درصد الوار مورد نیاز از این طریق تامین شود.

با توجه به اهمیت طرح توسعه کشاورزی الوار در تامین الوار مورد نیاز صنایع چوب و کاغذ، انتظار می رود حمایت همه جانبه ای از این طرح برای کاهش وابستگی به سایر کشورها برای تامین چوب صورت گیرد.

خبرنگار: آزاده محبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *