کشاورزان همچنان منتظر اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم هستند
برای سال زراعی 1402-1403 یعنی چهار ماه پس از شروع سال زراعی، قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم 17500 تومان اعلام شد که از ابتدا با واکنش کشاورزان مواجه شد، زیرا قیمتی که قبلا از سوی برخی فعالان کشاورزی و نمایندگان شورای قیمت گذاری پیشنهاد شده بود، 2000 تومان بیشتر شد و کشاورزان به امید همین نرخ شروع به کاشت کردند.
شرکت ملی تولیدکنندگان گندم با توجه به بارندگی های خوب در فروردین و اردیبهشت و پیش بینی تداوم شرایط مساعد بارندگی در روزهای باقی مانده تا پایان اردیبهشت ماه اذعان دارد که خرید تضمینی گندم در سال جاری از مرز 12 میلیون تن فراتر خواهد رفت و میزان تولید نیز افزایش خواهد یافت. افزایش خودکفایی کامل 14 میلیون تنی از طریق پرداخت به موقع مطالبات.
در همین راستا سهراب سهرابی، مدیر اجرایی طرح گندم از افزایش 20 درصدی خرید تضمینی گندم نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: درصدی از این رشد به برداشت زودهنگام مربوط می شود.
به گفته سهرابی، سال گذشته در تامین گندم واحدهای ترش به خودکفایی رسیدیم و تا رسیدن به خودکفایی کامل فاصله زیادی نداریم و با تداوم بارندگی های خوب در فروردین ماه در مناطق معتدل و آب و هوای سرد، تکمیل شد. خودکفایی به چیزی تبدیل شده است که انتظار می رود به دست آید.
مجری طرح گندم ادامه داد: اگرچه برداشت اولین خوشه طلایی گندم از ابتدای فروردین ماه گذشته آغاز شد، اما تاکنون پولی پرداخت نشده است، اما وزارت جهاد همچنان پیگیر پول کشاورزان به عنوان برنامه و بودجه است. دستگاه و وزارت اقتصاد باید اقدامات لازم را انجام دهند و بودجه لازم را برای وزارت جهاد فراهم کنند.
سهرابی درباره اینکه آیا پاداش تولد تعلق می گیرد یا خیر؟ وی گفت: جایزه تحویل گندم منوط به مصوبه شورای سیاست گذاری و قیمت گذاری است و هنوز تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است اما موضوع از سوی وزارت جهاد کشاورزی و اتاق سندیکاهای کشاورزی در حال پیگیری است. و بنیاد ملی گندمکاران که امیدواریم کشاورزان را تشویق به تحقق آنها کند
نادیده گرفتن اعلامیه جایزه گندم یک تهدید جدی برای امنیت غذایی است
عطاالله الهاشمی رئیس بنیاد ملی گندم کاران گفت: علیرغم پیگیری های مکرر، تحویل جایزه گندم و اصلاح قیمت ها به جایی نرسیده است که علاوه بر تاخیر در پرداخت مطالبات، یک تهدید جدی محسوب می شود. برای تضمین امنیت غذایی و جهش در تولید.
به گفته وی، واردکنندگانی که به دنبال منافع خود هستند، نمی خواهند قیمت گندم را با شکستن و سنگسار یا اظهار نظر افراد غیرکارشناس اصلاح کنند.
الهاشمی ادامه داد: با توجه به سیاست وزارت جهاد کشاورزی و برنامه هفتم برای خودکفایی 100 درصدی گندم به عنوان مهمترین محصول راهبردی در تامین امنیت غذایی، قیمت خرید باید در سریع ترین زمان ممکن تعدیل شود. ، زیرا هر روز تاخیر منجر به کاهش خرید تضمینی گندم می شود.
رئیس بنیاد ملی گندم کاران با بیان اینکه یک قدمی خودکفایی فاصله داریم، گفت: با توجه به پیش بینی های سازمان هواشناسی و بررسی های انجام شده در مزارع، پیش بینی می شود امسال به خودکفایی برسیم. در تامین گندم صنف و خبازی و دستیابی به این امر مستلزم واگذاری جایزه گندم و پرداخت به موقع مطالبات است.
اعلام جایزه گندم از هدر رفتن تولید این محصول استراتژیک جلوگیری می کند
قاسم پیشاور، رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی و عضو شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی گفت: وزیر جهاد کشاورزی در سمت رئیس شورای قیمت گذاری، قیمت خرید تضمینی گندم را اعلام و اعلام کرد پاداش تحویل در اختیار شورا نیست. بر اساس رایزنی های انجام شده قرار است دولت برای جلوگیری از هدر رفت گندم به ازای هر کیلوگرم پاداش تحویل گندم 2000 تومان اختصاص دهد.
به گفته وی و بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی در صورت اختصاص جایزه گندم از سوی دولت، پیش بینی می شود میزان خرید از مرز 11 میلیون تن فراتر رود.
رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه تحویل جایزه گندم تاثیر بسزایی در میزان خرید دارد، افزود: با اعلام جایزه گندم کشاورزان اطمینان پیدا کردند که دولت از آنها حمایت خواهد کرد، بنابراین این امر باعث شده است تاثیر عمده ای بر ثبات تولید و جلوگیری از مهاجرت به شهرها دارد. از این رو قرار است رئیس جمهور برای جلوگیری از هدر رفت گندم، اعطای تحویل را در پایان فروردین ماه آینده اعلام کند و ساماندهی برنامه و بودجه نیز منابع مالی لازم را تامین کند.
پیشه ور بیان کرد: با توجه به افزایش قیمت خوراک دام و قیمت برون مرزی گندم همچنان پیگیر پاداش تحویل گندم هستیم تا به تولید این محصول استراتژیک لطمه ای وارد نشود چرا که تجار مانند سال گذشته گندم را دو دلاری خریداری می کنند. به ازای هر کیلوگرم و در صورت اعلام پاداش تحویل، مانند سال گذشته، کشاورزان از فروش گندم به واسطه ها اجتناب می کنند.
ریال برای پاسخگویی به مطالبات گندمکاران پرداخت نشد
علیقلی ایمانی با تاکید بر اصلاح نرخ خرید تضمینی گندم گفت: بر اساس مصوبه 31 شهریور شورا، قیمت گندم در هر کیلوگرم 19 هزار و 500 تومان تعیین شد و کشاورزان به امید آن اقدام به کاشت کردند در حالی که بیش از 4 ماه از آغاز سال زراعی می گذرد و قیمت وزیر جهاد 17500 تومان اعلام شده است. از این رو بنیاد ملی گندم کاران طی نامه ای خطاب به رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس خواستار اصلاح قیمت ها و یا تغییر قیمت به صورت پاداش تحویلی شده تا گندم تولیدی هدر نرود.
به گفته وی، با توجه به حضور دو نفر از اعضای کمیته کشاورزی در جلسه شورا به عنوان ناظر و رئیس کمیسیون کشاورزی قبل از اعلام نرخ از سوی وزیر جهاد در رسانه ها، قیمت آن را 19 هزار و 500 تومان اعلام کرد. بنابراین انتظار می رود که به عنوان یک اداره نظارتی وارد این موضوع شده و مشکل گندم کاران را هر چه زودتر حل کنیم.
ایمانی ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی و بارندگی های پیش رو، برآورد می شود تولید گندم به بیش از 13.5 میلیون تن و خرید تضمینی به بیش از 11 میلیون تن برسد.
رئیس بنیاد ملی گندم کاران گفت: با وجود گذشت بیش از یک ماه از فصل برداشت، هنوز ریالی به حساب گندمکاران واریز نشده و افق روشنی برای آنها وجود ندارد.
به گفته مسئولان سازمان های بخش کشاورزی، امسال با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب، تولید گندم به بیش از 14 میلیون تن خواهد رسید و به منظور خودکفایی و جلوگیری از هدر رفت گندم، پیش بینی می شود جایزه گندم به زودی اعلام شود. هر چه سریعتر مطالبات کشاورزان پرداخت شود تا امسال نیز جشن خودکفایی کشور برگزار شود.