اخبار اقتصادی روز

کسری 500 هزار تنی نیاز کشور به برنج باید از طریق واردات تامین شود

00:00 10 سپتامبر 1403

بر اساس سیاست های ابلاغی برنامه هفتم باید در تولید برنج به خودکفایی 90 درصدی برسیم که هدف ما با این سیاست است و همواره در کنار مدیریت یکپارچه، انتقال بذر هیبرید و مدیریت تغذیه با توجه به ورود فناوری به مزرعه، توجه به آن مهم است

طبق آمار سال 1401 هجری شمسی بیش از یک میلیون و 700 هزار تن برنج به بهانه تنظیم بازار داخلی وارد شد و امسال با احتساب تولید داخلی 2 میلیون و 700 هزار تنی برنج و سرانه مصرف، کسری وجود دارد. 500000 تن برنج نیاز کشور باید از طریق واردات تامین شود.

بر اساس گزارش مرکز آمار، مصرف سرانه برنج 34 کیلوگرم است که ذخیره استراتژیک 3 میلیون و 200 هزار تنی برنج مورد نیاز کشور از طریق واردات را شامل می شود، این در حالی است که در سال های گذشته یک میلیون و 500 تا یک میلیون و 700 هزار تن برنج مورد نیاز کشور است. تن برنج وارد کشور شد.

البته سخنگوی رسمی انجمن واردکنندگان برنج اذعان دارد که میانگین نیاز سالانه مصرف برنج در کشور در حال حاضر سه میلیون و 500 هزار تن است و مصرف سرانه برنج در کشور 35 کیلوگرم برآورد شده است. به مرکز آمار 40 کیلوگرم از فائو و 42 کیلوگرم از وزارت بهداشت با احتساب تولید 2 میلیون تنی برنج در بلندمدت، نیاز به واردات 1.5 میلیون تنی وجود دارد.

افزایش تبدیل برنج به برنج تا 60 درصد

سهراب سهرابی، مدیر پروژه برنج گفت: در خصوص کشت برنج، سیاست ما این است که سطح زیر کشت را افزایش ندهیم زیرا برنج گیاهی پرآب است که به دلیل محدودیت های اقلیمی و بارندگی یک سوم به کمبود آب منجر می شود. از جهان.” میزان تبخیر سه برابر دنیاست و در کمربند خشک و نیمه خشک دنیا قرار دارد و باید منابع آبی محدود را مدیریت کنیم.

به گفته وی، با افزایش بهره وری در سال جاری، تولید برنج در شالیزارها به 4.5 میلیون تن و تولید برنج سفید به 2.7 هزار تن رسید که نسبت به سال 1400 700 هزار تن افزایش داشت و در کشت برنج نیز به طور همزمان کار کردیم. در مورد کمیت و کیفیت تولید، ارقام فعلی دارای کیفیت و بهره وری بالا هستند.

سهرابی به دلایل افزایش تولید برنج اشاره کرد و افزود: معرفی ارقام جدید، توجه به مدیریت تغذیه گیاه به ویژه استفاده از کودهای فسفاته و پتاس، مبارزه با آفات، بیماری ها و علف های هرز، توسعه کشاورزی مکانیزه به ویژه کاشت بذر و برنج مکانیزه. برداشت، توسعه روش‌های نوین آبیاری برای کشت برنج و توسعه بانک بذر، روش‌های مدیریت و تولید با حداقل مصرف کود و سم در سطح 5 هزار هکتار منجر به افزایش تولید برنج در واحد سطح شد.

مجری طرح برنج ادامه داد: با اجرای مدیریت مزرعه و برداشت و افزایش نرخ تبدیل برنج به برنج سفید می توان راندمان تولید را بهبود بخشید، البته اکنون میزان تبدیل برنج به برنج را به حدود 60 درصد رسانده ایم. از سوی دیگر امسال در فرمانداری های شمالی در فصل بهار شرایط مساعدی از نظر دما، رطوبت و بارندگی وجود دارد که در افزایش تولید تاثیر داشت.

سهرابی با تاکید بر واردات متناسب با کسری نیاز کشور، گفت: بر اساس این مصوبه، واردات برنج از اول مردادماه به مدت 4 ماه ممنوع است، بنابراین مصوبه ممنوعیت واردات اجرا و از آن جلوگیری می شود واردات برنج خارجی از آسیب به کشاورزان جلوگیری می کند. اگرچه در سند امنیت غذایی به خودکفایی برنج اشاره نشده است، اما تلاش می کنیم سهم نیاز داخلی را افزایش دهیم.

وی با بیان اینکه در سند امنیت غذایی و برنامه هفتم به دلیل محدودیت آب به خودکفایی اختصاص داده نشده است، تصریح کرد: با وجود اینکه در برنج به راحتی می توان به خودکفایی رسید، اما آسیب هایی به بخش های مختلف از جمله آب شرب وارد کرده است. صنعت، و صنایع تولیدی. و چالش های زیست محیطی، سفره های زیرزمینی و پر آب خواهیم داشت.

مدیر طرح برنج نیاز سالانه کشور به برنج را از جمله ذخیره استراتژیک 3 میلیون و 200 هزار تن اعلام کرد و گفت: بر اساس گزارش مرکز آمار، سرانه مصرف برنج ایران با احتساب محلی 34 کیلوگرم است. تولید به حداکثر کسری برنج یعنی 500 هزار تن نیاز دارد که با مدیریت صحیح نباید بیش از این عدد وارد شود.

وی درباره آخرین وضعیت واردات برنج گفت: طبق آمار در برخی سال ها 1.5 تا 1.7 میلیون تن برنج وارد می شد که با افزایش بهره وری به دنبال کاهش واردات هستیم چرا که حداکثر نیاز بازار برنج 3 میلیون تن است. بخشی از برنامه پایان سال هفتم است و منتظر افزایش سهم تولید و کاهش واردات هستیم.

سهرابی با اشاره به راهکار کنترل قیمت برنج ایرانی به منظور افزایش قدرت خرید خانواده ها گفت: در حال حاضر از مجموع 700 هزار هکتار سطح زیرکشت برنج، 100 هزار هکتار آن به ارقام پرمحصول اختصاص دارد که این رقم به ترتیب از نظر کیفیت مشابه برنج وارداتی است، بنابراین با کاشت ارقام پرمحصول در راستای تعدیل قیمت و افزایش راندمان تولید به دنبال افزایش سطح منطقه هستند، زیرا ارقام پرمحصول مشابه برنج وارداتی است که اقشار ضعیف جامعه توانایی خرید آن را دارند. برخلاف برنج های مرغوب، طعم و قیمت بالاتری دارند و مصرف کنندگان خاصی دارند.

بر اساس این گزارش و بر اساس ابلاغیه امنیت غذایی، مصرف سرانه برنج طی هشت سال آینده باید از 95 گرم به 78 گرم در روز برسد.

راندمان تولید با اجرای طرح جامع آب 30 درصد افزایش می یابد

برنج یکی از کالاهای اساسی در بخش کشاورزی و اولویت سبد خانواده محسوب می شود که با اجرای سیاست های حمایتی در این بخش به راحتی می توان به آن دست یافت.

قاسم بیشا رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: بر اساس گزارش های وزارت جهاد کشاورزی در برخی مناطق و استان ها به استثنای استان ظفار در سطح زیرکشت و معدن خودکفا هستیم. استانداری های شمالی محل کشت برنج است و نیازی به واردات نداریم. به عنوان مثال سطح زیر کشت در استانداری های شمالی 730 هزار هکتار و در سایر فرمانداری ها 150 هزار هکتار است اگر از مجموع 880 هزار هکتار 3 تن یا 2/3 تن برنج برداشت کنیم، خودکفا هستیم.

بر اساس اعلام مرکز آمار، سهم سرانه برنج 27 کیلوگرم است که با آمار تولید مطابقت دارد و نیازی به واردات نداریم که شامل 3.2 تن برای ارقام بومی و 4.2 تن برای ارقام مرغوب است. ارقام پرمحصول، می توانند به اندازه 100 نفر تولید کنند. ما یک میلیون نفر داریم، بنابراین نیازی به واردات برنج نداریم.

پیشه ور بر ایجاد زیرساخت های لازم برای دستیابی به خودکفایی پایدار گندم تاکید کرد و افزود: احداث کانال های آب و لایروبی سدها یعنی اجرای طرح جامع آب در استانداری های شمالی باعث جلوگیری از این امر می شود. هدر رفت آب فصلی با تامین مکانیزاسیون، تملک، برداشت و سرمایه در گردش با سود سنتی 4 درصدی، علاوه بر تامین نیاز بازار داخلی، امکان صادرات نیز داریم.

رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه اجرای طرح جامع آب باعث افزایش 30 درصدی بهره وری برنج می شود، گفت: طبق آمار مصرف سالانه برنج بین 3 تا 3.2 هزار تن است که می توان به این میزان رسید. با استفاده از بذرهای مناسب برای ارقام اصلاح شده ژنتیکی و مقاوم می توان تولید آب را از 3 تا 4 تن در هکتار تا 5 تا 6 تن در هکتار افزایش داد.

به گفته کارشناسان بخش کشاورزی در دنیا، تولید در واحد سطح با آگاهی از تغذیه مناسب و ژنتیک نتایج خوبی را در حال حاضر در شمال و جنوب کشور به دلیل وجود دما و رطوبت مناسب به دست آورده است. دستیابی به خودکفایی در تامین برنج مورد نیاز با سهولت امکان پذیر است، از سوی دیگر ذخیره سازی باران پاییزی و زمستانی در سدها به منظور کاهش استفاده از منابع آب زیرزمینی نقش عمده ای در بهبود راندمان تولید دارد.

خبرنگار: آزاده محبی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا