جمعه , ۲ خرداد ۱۴۰۴

کاهش 16 درصدی رشد نقدینگی در دولت سیزدهم/رشد پایه پولی به 41 درصد رسید – پول نیوز | واحد پول | بانکداری – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، جعفر مهدی زاده; مدیر بخش سیاست‌گذاری و تحقیقات اقتصادی بانک مرکزی در برنامه اطلاع‌رسانی «جدول اقتصاد» شبکه خبر گفت: در سال 1390 و همچنین امسال با توجه به تغییر رویکرد بانک مرکزی که به دنبال نظارت‌ها انجام شد. از رشد ترازنامه بانک ها، نتایج تغییرات قابل توجهی داشته است، به طوری که رشد نقدینگی در سال گذشته 31.1 درصد بوده که در مقایسه با رقم 1400 تقریباً 9 درصد کاهش داشته است. طبق آمار طی 5 ماهه امسال رشد نقدینگی 29.6 درصد ثبت شد.

وی ادامه داد: هدف گذاری برای کنترل رشد نقدی 30 درصد بود و در سال گذشته تقریباً موفقیت نسبی در کنترل رشد نقدی داشتیم.

مهدی زاده گفت: امسال هدف رشد نقدینگی 25 درصد است و بر اساس آمارها رشد نقدینگی طی 5 ماهه امسال معادل 26.9 درصد بوده است که این رقم در مدت مشابه سال گذشته 38 درصد بوده است. بنابراین شاهد کاهش 11 درصدی هستیم.

مدیر گروه سیاست و تحقیقات اقتصادی بانک مرکزی با تاکید بر کاهش رشد نقدینگی در دولت سیزدهم نسبت به دولت دوازدهم، خاطرنشان کرد: رشد نقدینگی در شهریور 1400 (زمان آغاز به کار دولت سیزدهم) برابر است. 42.6 درصد که تاکنون تقریباً 16 واحد را نشان می دهد. کاهش درصدی در رشد نقدی داشته ایم.

وی با اشاره به اقدامات مهم بانک مرکزی برای کنترل رشد نقدینگی، افزود: از سال 1398 بر روی رویکرد جدید کنترل نقدینگی تحت عنوان کنترل رشد ترازنامه بانک ها تمرکز کرده ایم.

مهدی زاده با اشاره به اصلاح رویه های کنترل ترازنامه بانک ها تاکید کرد: در سال 99 با تمرکز بر دارایی بانک ها، کنترل رشد ترازنامه بانک ها را آغاز کردیم. در سال 1400 فقط سمت دارایی ترازنامه بانک ها را کنترل می کردیم، اما در سال 1401 به سمت بدهی بانک ها نیز نگاه کردیم.

تعیین شاخص های سقف رشد ترازنامه بانک ها

مدیر حوزه سیاست و تحقیقات اقتصادی بانک مرکزی گفت: نکته مهم دیگر شفاف سازی نحوه اجرای سیاست بود به گونه ای که در گذشته رشد ترازنامه را هدف گذاری کردیم و نرخ رشد ماهانه 2 درصد را برای بانک های تجاری لحاظ کردیم. و 2.5 درصد برای بانک های تخصصی که با توجه به سختی نظارت بر این بخش، در سال 1401 رویه را تغییر دادیم و به جای نرخ رشد ترازنامه، کنترل مبلغ را در نظر گرفتیم.

مهدی زاده با بیان اینکه در نتیجه هر بانک بر اساس شرایط و شاخص های نظارتی خود طبقه بندی شد و حد رشد ترازنامه آنها متفاوت بود، خاطرنشان کرد: نسبت کفایت سرمایه بانک ها، اضافه برداشت بانکی، انطباق بانک ها با بانک مرکزی و …. نظارتی بود که بر اساس آن بانک ها تقسیم شدند.

به گفته مدیر معاونت سیاست‌گذاری و تحقیقات اقتصادی بانک مرکزی، نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها برای برخی منفی است، اما میزان منفی بودن آن نیز معیار و مقیاسی است که بانک‌ها در آن مورد توجه قرار می‌گیرند.

نقش اساسی کنترل نقدینگی در مبارزه با تورم

مهدی زاده گفت: با فرض ثبات سایر عوامل، با افزایش نقدینگی، تقاضای موثر نیز افزایش می یابد، زیرا قدرت خرید برای مردم ایجاد شد، بنابراین ماهیت کنترل نقدینگی برای کنترل تورم ضروری است. باید به عرضه هم توجه کنیم. .

مدیر گروه تحقیقات اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به اینکه عقب ماندگی نقدینگی بر تورم اثرگذار است، گفت: کاهش نرخ رشد نقدینگی در سال جاری و سال قبل باعث کاهش تورم در سال جاری و سال آینده می شود. رشد پایه پولی در فروردین 1402 نسبت به فروردین 1401 معادل 45 درصد گزارش شده است که با رشد نقدینگی بسیار فاصله دارد و رسانه ها را به این پرسش واداشت که چرا با وجود کاهش نرخ رشد نقدینگی، پایه پولی افزایش یافته است؟ و بر اساس آخرین آمار، پایه پولی در مردادماه نسبت به مدت مشابه قبل به 41 درصد رسیده است.

وی افزود: موضوع کنترل رشد ترازنامه بانک ها شامل چند عنصر است که بر اساس مصوبه هیات ارز و اعتبار، نرخ سپرده قانونی بانک ها را از 10 به 13 درصد به 15 درصد افزایش دادیم. مورد بعدی افزایش نیم واحدی درصد سپرده قانونی بانک ها است. مجموعه این عوامل باعث شد تا نرخ سپرده قانونی با یک درصد افزایش از 10.4 به 11.4 درصد در پایان سال 1401 برسد.

چرا پایه پولی افزایش یافت؟

مدیر گروه تحقیقات اقتصادی بانک مرکزی گفت: پایه پولی دارای دو ضلع منابع و مصارف است و افزایش نرخ سپرده قانونی بانک ها باعث افزایش سپرده قانونی شده است که این برخلاف رویه است. سال های گذشته و عمده افزایش پایه پولی ناشی از افزایش سپرده قانونی بانک ها بود و پول جدیدی به اقتصاد تزریق نشد. از 42.7 درصد پایه پولی، 35 درصد به دلیل افزایش سپرده های قانونی بانک ها و مابقی به دلیل تقاضای نقدینگی مردم بوده است.

وی افزود: رشد بدهی دولت به شبکه بانکی در سال گذشته منفی بود، زیرا سپرده های دولت نزد بانک مرکزی افزایش یافت که بخشی از آن با تشکیل واحد حساب خزانه داری قابل توضیح است، به طوری که سهم خالص از ادعای بانک مرکزی سهم بخش دولتی در رشد پایه پولی طی سال 1401 منفی خواهد بود. دولت از حقوق استفاده نکرد، بلکه از مانده حساب استفاده کرد.

مهدی زاده با بیان اینکه مدت زمان محاسبات را از پایان هفته به 14 روز در شبکه بانکی تغییر دادیم، گفت: بانک ها می توانند ظرف 14 روز سپرده قانونی را به گونه ای که موجودی مبلغ ثابت باشد واریز کنند. این سیاست با هدف بهبود مدیریت نقدینگی انجام شد و در تمایز مدت سپرده قانونی در نقدینگی، 10 روز از 14 روزی که قرار بود سپرده قانونی در ابتدای سال 1402 در سال گذشته محاسبه شود، موثر است، به همین دلیل. بخش قابل توجهی از سپرده قانونی به بانک ها پرداخت می شود. در فروردین ماه با سپرده های انجام شده در سال 1401 خداحافظی کردند.

absnews

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *