به گزارش خبرنگار ایلنا، حمایت از تعاونی ها به عنوان یکی از ارکان دستیابی به اقتصاد عادلانه و توزیع مولد ثروت در جامعه همواره مستلزم سرمایه گذاری خودجوش مردم بوده است، اما ارائه عمدتا تسهیلات به تعاونی ها مستلزم ضمانت هایی است که دولت و عموما تعاونی ها تضمین می کنند. باید ارائه کنند. این ضمانت ها برای صدور مجوز نصب و وام با بانک ها اقدام کنید. در همین راستا در سال 1387 موسسه ای به نام «صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون» زیر نظر وزارت تعاون وقت برای تسهیل ضمانت نامه بانکی مورد نیاز برای اعطای تسهیلات به تعاونی ها تأسیس شد.
البرز محمدی (مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون) وی با اشاره به فلسفه تاسیس این موسسه به عنوان یکی از زیرمجموعه های تعاونی ها، گفت: این صندوق 2400 میلیارد تومان ضمانت نامه صادر کرده است که همه این ضمانت نامه ها برای بانک های عامل سود صادر شده است. هدف از صدور این ضمانت نامه ها حمایت از مشاغل کوچک، آگاه و مستعد در بخش تعاونی است که منجر به ایجاد مشاغل پایدار می شود.
وی افزود: 70 درصد پرتفوی ما باید طبق اساسنامه و قوانین به بخش تعاونی اقتصاد کشور اختصاص یابد و مابقی به بخش غیرتعاونی (اشخاص حقیقی و حقوقی) خواهد بود. این بخش غیرتعاونی که از ضمانتهای ما بهره میبرد، شاخصسازی شده و کارآفرینان اشتغالزا، زنان سرپرست خانوار، پایگاههای دانش خلاق و نوآور و مشاغل مستقر در روستا در اولویت این نمایهسازی برای اعطای ضمانتنامه هستند.
محمدی افزود: بانک ها در بحث تعاون 120 درصد اصل مبلغ ضمانت نامه را طلب می کنند. این در حالی است که ما برخلاف بانک ها 70 درصد و گاهی تا 40 درصد از اصل مبلغ تسهیلات وثیقه را طلب می کنیم و مابقی را تضمین می کنیم. بسته به نوع طرح (یعنی بسته به شرایط، ارتباط با زنجیره ارزش، امکانسنجی یا ظرفیت عملیاتی طرح و سودآوری نهایی آن)، ممکن است به جای بانک، توسط صندوق ما تضمین شود. لازم به ذکر است بسیاری از پروژه هایی که بانک ها ضمانت نمی کنند با ضمانت هایی مانند زمین و املاک روستایی با انعطاف بیشتری توسط ما ضمانت می شوند و برای دریافت تسهیلات معرفی می شوند. یعنی اسناد روستایی، محل اجرای طرح و اسناد تجاری موجود گاهی برای اخذ ضمانت از ما کافی خواهد بود. این در حالی است که بانک ها به طور کلی با چنین تضمین هایی کار نمی کنند.
وی خاطرنشان کرد: برنامه های بلندمدت ما به طور متوسط 5 سال بازگشت سرمایه و بازدهی دارد. گاهی اوقات طرح برگشتی وجود ندارد و تعاونی اعتبار خسارت وارده را به بانک پرداخت می کند. سال گذشته 22.5 میلیارد تومان خسارت دادیم اما سال قبل 25 میلیارد تومان خسارت از صندوق وارد شد و پرداخت شد که مدیریت کردیم و 10 درصد کاهش دادیم. در حوزه مدیریت پروژه به گونهای پیش میرویم که همه پروژهها تضمینی و همراه نیستند و پروژهای که میتواند واقعا عملیاتی و ضروری باشد همراه شود. هر قسطی که واریز نشود موظفیم بانک را به صندوق ضمانت واریز کنیم. در واقع در چند قسط بانک با دریافت مبالغ ما را می شناسد و در نهایت طرح حساب بانکی خواهیم بود.
مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون با بیان اینکه در سال 1401 حدود 371 میلیارد تومان ضمانت کردیم که نسبت به سال گذشته حدود 18 درصد افزایش داشتیم. در سه ماهه اول امسال نزدیک به 110 میلیارد تومان ضمانت نامه صادر کردیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل 200 درصد رشد داشت.
محمدی تصریح کرد: تا 21 میلیارد تومان برای تعاونی ها ضمانت می کنیم. برای افراد غیرتعاونی، ما معمولاً این کار را کمتر انجام می دهیم. تعاونی های صادراتی نیز تضمین خوبی محسوب می شوند. به عنوان مثال کلنی های گلخانه ای دزفول محصولی به نام پاپایا تولید و صادر می کنند که با ضمانت نصب و سرمایه گذاری آن را به طور کامل پوشش داده ایم. زمانی که متوجه شدیم چنین طرحی مزیت صادراتی در مناطق مرزی غرب کشور دارد، از آن حمایت و حمایت کردیم. یا تعاونی هایی که در فضای کار رنگ و رزین بودند تا 21 میلیارد تومان ضمانت کردیم.
وی درباره نحوه مراجعه تعاونی ها و متقاضیان به این صندوق گفت: ضمانت ما بستگی به مراجعه افراد دارد. برای تعاونیها محدودیت خاصی نداریم و اگر تعاونی صادرکننده محسوب شود، میتوانیم با اسناد تجاری آنها تا سقف ضمانت کار کنیم تا نیازی به آوردن مقدار زیادی ملک تضمینشده نداشته باشند. ما اینجا هستیم تا پازل بودجه را تکمیل کنیم. زمانی که شخص حقیقی یا حقوقی (تعاونی یا غیرتعاونی) مصوبه دریافت تسهیلات را داشته باشد، آن را تضمین می کنیم.
در حوزه زنان سرپرست خانوار؛ تسهیلات خرد تا سقف 100 میلیون تومان و 150 میلیون تومان از بانک ها بدون وثیقه با ظهرنویسی سفته تحویل خانم ها توسط صندوق ضمانت می شود. این ضمانت نامه به مدت یک روز به زنان سرپرست خانوار تعلق می گیرد تا به بانک عامل تحویل شود.
مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون خاطرنشان کرد: کارمزدهای ما با تعاونی ها نیز در این مدت کاهش یافته است. هزینه هایی را که از تعاونی ها دریافت می کنیم نسبت به گذشته حدود 60 درصد کاهش داده ایم. مثلاً در گذشته اگر تعاونی می خواست 21 میلیارد تومان ضمانت بگیرد باید تا 1 میلیارد تومان به ما کارمزد می داد. دلیلش هم این است که صندوق ضمانت یک صندوق دولتی است اما در عین حال یک صندوق دخل و خرج است. ما از بودجه عمومی کشور پولی از دولت دریافت نمی کنیم مگر سرمایه اولیه ای که در ابتدای سال تاسیس با مبلغ ناچیزی ایجاد شده است. بنابراین، ما باید از این مکان درآمد داشته باشیم تا خودمان را تامین کنیم. اما امسال عوارض را کم کرده ایم تا تعاونی ها حمایت کامل شوند تا اگر در صندوق هم ضرر کنیم حداقل تعاونی ها حمایت شوند.
وی در خصوص تخصیص محدودیت اعتباری به تعاونی ها افزود: اتفاق خوبی که در صندوق افتاده و اخیراً آن را آغاز کرده ایم این است که محدودیت اعتباری را به تعاونی ها مانند بانک ها اختصاص می دهیم. یعنی اگر تعاونی یک بار هفت میلیارد از بانک توسعه تعاون وام بگیرد و هفت میلیارد دیگر بابت سرمایه در گردش خود دریافت کند، این سقف اعتباری را در هر نوبت به مبلغ 21 میلیارد تومان به این جامعه وام می دهیم. دیگر آن بوروکراسی قدیمی در این حوزه وجود ندارد و بعداً تعاونی ها با توجه به سابقه اعتباری خود می توانند از ما ضمانت دریافت کنند.
محمدی با تاکید بر اینکه ماهیت این صندوق حمایتی است، خاطرنشان کرد: برخی شرکت ها که تعاونی های زیان ده بودند خودشان برای حل مشکل حاضر نشدند و حتی حاضر بودیم با آنها قرارداد سقوط ببندیم. یعنی تا زمانی که واحدی که ارزش افزوده دارد را به طرف مقابل برگردانیم اصل پول و کارمزد دریافت می شود. این در حالی است که برخی از شرکت ها به تعهدات خود در قبال بانک ها عمل نمی کنند و در لیست سیاه سیستم بانکی قرار می گیرند و ما نیز به دلیل هزینه ای بودن صندوق به وظیفه خود عمل می کنیم. اگر دولت کمکی به ارزش سرمایه ما نکند (که در قانون بودجه امسال انجام نشد) در این زمینه مشکل خواهیم داشت اما با حمایت آقای مسکنی به عنوان معاون تعاون و با تصویب وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در محل هماهنگی های لازم را انجام خواهیم داد. اعتبارات و بودجه وزارتخانه در حوزه یارانه ها شاید بتوانیم تا پایان سال به سرمایه اولیه این صندوق اضافه کنیم.
وی با اشاره به موضوع حمایت از زنان سرپرست خانوار گفت: در حوزه زنان سرپرست خانوار با خانم خزعلی معاونت امور زنان به توافقاتی رسیده ایم که بر اساس آن تاسیسات خرد بالا می رود. به 100 میلیون تومان و 150 میلیون تومان از بانک ها توسط صندوق ما بدون هیچ گونه تامین می شود. این ضمانت نامه را به صورت روزانه در اختیار زنان سرپرست خانوار قرار می دهیم تا در اختیار بانک عامل قرار دهند.
خبر از رکنا
اخبار خبرگزاری رکنا