کاهش کاهش گاز صنعت CNG/افزایش درآمد کشور به دلیل اختصاص گاز بیشتر به CNG- اخبار نفت و انرژی – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

در ادامه این جلسه احسان جانمحمدی، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی CNG کشور گفت: با توجه به اینکه کل مصرف جایگاه های CNG در کشور تنها 2 درصد از کل مصرف گاز کشور را تشکیل می دهد، برنامه ریزی شده نصف شدن گاز در کشور انجام شود. جایگاههای سیانجی کشور کمک چندانی به کاهش مصرف و رفع مشکل عدم تعادل تولید و مصرف نکرده است، اما با تشکیل صفهای طولانی در مکانهای فعال، نارضایتی عمیق مردم بهویژه قشر اسیدی را به همراه داشته است. از جامعه
در ادامه این نشست حمیدرضا سهرابی، فعال کارگری و عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایی CNG کشور گفت: قطع گاز جایگاه های CNG سراسر کشور طی یک ماه گذشته بیش از 100 میلیارد تومان به دلیل کمبود گاز به جایگاه های CNG خسارت وارد کرده است. سود حاصل از فروش و همچنین زیان فنی قطع و وصل مکرر گاز و اتصال به تجهیزات گاز ایستگاه.
وی ادامه داد: با توجه به سهم صنعت سی.ان.جی که تنها 2 درصد از کل مصرف گاز کشور است، اختصاص تنها یک درصد بیشتر به این صنعت با صرفه جویی در سایر هزینه ها یا افزایش تولید، معادل 12 میلیون دلار درآمد روزانه برای کشور است. بنزین را صرفه جویی کنید یا آن را صادر کنید و آلودگی هوا را تا حد زیادی کاهش دهید.
به گزارش خبرنگار بازرگانی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، محسن جوهری رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایی CNG کشور در نشست خبری اظهار داشت: با توجه به تشخیص مسئولان محترم شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، قطع برق بنزین جایگاههای CNG باعث افزایش چشمگیر مصرف بنزین شد و متعاقباً به دلیل این افزایش مصرف سوخت در خودروها، روزانه 7 میلیون دلار ضرر به اقتصاد کشور وارد کرد.
وی ادامه داد: خسارت موارد ذکر شده در قسمت اول حدود 100 میلیارد تومان برآورد شده است و انتظار داریم دولت برای جبران این خسارات به جایگاه های عادی GNC کمک های لازم را انجام دهد و در قسمت دوم که با عدم اطمینان بخش خصوصی و فرار سرمایه مرتبط است. از صنعت سی.ان.جی محروم است، میزان خسارت بسیار بیشتر است و به خصوص در درازمدت قابل محاسبه و جبران نیست.
وی افزود: از سوی دیگر با وارد کردن آسیب جدی به جایگاههای CNG که به دلیل عدم جبران عادلانه و زیانهای انباشته در سالهای اخیر در آستانه ورشکستگی و تعطیلی هستند، فعالیت جایگاههای CNG را با بحران مواجه کرده است. حادتر
absnews
سهرابی خاطرنشان کرد: همچنین قطع گاز جایگاههای CNG به همراه شایعه ناتوانی شرکت ملی گاز در گازرسانی به جایگاههای CNG، تصویر نامطلوبی از امنیت سرمایهگذاری این بخش در صنعت CNG و آن به جای گذاشته است. پیگیری سرمایه بخش خصوصی را از آن صنعت خارج خواهد کرد.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایان CNG کشور خاطرنشان کرد: اگرچه این افزایش مصرف بنزین در شرایط فعلی آلودگی شدید هوا باعث آلودگی مضاعف هوا به ویژه در کلان شهرها شده است، اما در شرایطی که طبق اولیه سیاست های کلان، صنعت ملی سی.ان.جی در یکی از مهمترین ماموریت های خود تامین هوای پاک را نیز بر عهده داشته است که متاسفانه به فراموشی سپرده شده است.
وی افزود: چند روزی است که مصرف بنزین و حتی فراتر از سقف تولید در کشور موضوع بحث فعالان حوزه انرژی در کشور و دغدغه مقامات ارشد دولتی و وزارت نفت بوده است و به گفته فعالان CNG. بی توجهی دولت ها به توسعه پایدار صنعت CNG یکی از دلایل اصلی وضعیت فعلی و مصرف بی رویه بنزین در بخش های عرضه و تقاضا در سال های اخیر است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان CNG حرفه ای کشور ادامه داد: انتظار می رود دولت برای جبران خسارت به جایگاه های CNG تلاش لازم را انجام دهد.
وی افزود: بر اساس سیستم حق امتیاز جایگاه CNG، حق امتیاز جایگاه همواره بخشی از نرخ فروش به مشتری است که منشأ هزینه های ثابت و متغیر و سود خالص جایگاه می باشد. بنابراین، وضعیت اقتصادی یک جایگاه خدمات، مانند هر واحد صنعتی دائمی، فعالیت مستمر و بدون وقفه آن است و قطع مکرر گاز جایگاههای CNG، هزینههای ثابت و متغیر آنها را مختل میکند. ثانیاً منجر به عدم استفاده از ایستگاه ها می شود و ثالثاً به دلیل راه اندازی مجدد پس از خاموشی مکرر ایستگاه ها باعث ایجاد مشکل و آسیب به تأسیسات و تجهیزات ایستگاه می شود.