وی گفت: از سوی دیگر هر چه نرخ رشد اقتصادی یک کشور کمتر و نقدینگی بیشتر باشد، ارزش پول ملی کاهش می یابد.
کاهش نرخ ارز باید به دلیل افزایش رشد اقتصادی باشد
وی افزود: نرخ ارز یک متغیر وابسته، عامل اصلی تاثیرگذار بر موضوع تورم و رشد اقتصادی است. به عبارت دیگر، هرچه رشد اقتصادی بیشتر باشد، نقدینگی کمتر و تورم کمتر، ارزش پول ملی افزایش مییابد.
absnews
وی گفت: در نتیجه بانک مرکزی به عنوان بازارساز بازار ارز کشور نباید اجازه دهد نرخ ارز حباب منفی داشته باشد و از نرخ واقعی کمتر شود. زیرا این اتفاق منجر به منفی شدن حساب سرمایه، خروج سرمایه و ارز به خارج از کشور خواهد شد. این در حالی است که تولیدات داخلی به دلیل افزایش واردات به شدت آسیب خواهد دید.
وی درباره روش های تعیین نرخ ارز گفت: تعیین نرخ ارز یا ارزش واقعی آن موضوع پیچیده ای است و کارشناسان در این مورد اختلاف نظر دارند. در نتیجه نمی توانید به راحتی رقم خاصی را برای نرخ ارز اعلام کنید. یک روش رایج برای محاسبه نرخ ارز در اقتصاد، مقایسه برابری قدرت خرید یک سبد خاص است که در علم اقتصاد PPT نامیده می شود.
وی افزود: متغیر نرخ ارز تا حد زیادی درآمدهای صادراتی کشورها را تنظیم می کند و در واقع تراز تجاری و تراز پرداخت کشورها را تنظیم می کند. به همین دلیل است که دولت ها نسبت به متغیرهای نرخ ارز بسیار حساس هستند.
این کارشناس اقتصادی گفت: تحولات سیاسی بعد روانی دارد چرا که جامعه انتظار دارد ارز بیشتری وارد کشور شود. بعد دیگر تأثیر آن بر اقتصاد کلان است. اگر تحولات سیاسی تاثیر مثبتی بر رشد اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی در کشور داشته باشد، می تواند قدرت پول ملی را افزایش دهد.
مهدی رباطی کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در خصوص قیمت واقعی نرخ ارز در اقتصاد ایران، اظهار داشت: نرخ ارز یکی از مهم ترین متغیرهای کلان اقتصادی است که اکثر کشورها با یکدیگر جنگ پولی دارند. در تنظیم تجارت خارجی خود». .
رباطی با بیان اینکه نرخ ارز در اقتصاد کشور متغیر مستقلی نیست، گفت: به عبارت دیگر نمی توان با سیاست های دستوری مانند سایر متغیرهای مستقل کلان اقتصادی (مانند نرخ سود) نرخ ارز را مدیریت کرد. نمی توان گفت که نرخ ارز کشور ما در حال حاضر یک نرخ قطعی است.
وی افزود: در این روش نرخ ارز بر اساس تورم کشورها و مقایسه قدرت خرید یک سبد مشخص بین دو کشور محاسبه می شود. محاسبات مختلف با سال های پایه متفاوت به ما ارقام متفاوتی می دهد اما اگر بخواهیم بر اساس این روش محاسبات را انجام دهیم و سال پایه 1390 را در نظر بگیریم به قیمتی بین 25 تا 30 هزار تومان می رسیم.
رباطی گفت: رقمی که دلار در حال حاضر در آن قرار دارد، با توجه به نرخ فعلی رشد اقتصادی و تورم، یک نرخ متعادل است. قطعا اگر شاهد افزایش نقدینگی به همین شکل و به دنبال آن تورم باشیم، نرخ واقعی ارز در سال های آینده افزایش خواهد یافت.
نرخ واقعی ارز 25-30 هزار تومان است
وی خاطرنشان کرد: البته اگر فقط شاهد ورود ارز به کشور باشیم و در نهایت رشد اقتصادی چشمگیری نداشته باشیم، کاهش نرخ ارز موقتی خواهد بود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز