سایر موضوعات

کاهش عوامل تورم در دولت سیزدهم – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، حمید بهزادی در تشریح راهکارهای خاموش کردن موتورهای تورم زا اظهار داشت: ابتدا باید تعریف ساده ای از تورم ارائه کنیم. «تورم» به معنای گسترش دادن است. وقتی پول زیادی برای خرید دارید اما کالاهای کمی دارید و پول نزد شما می ماند، ارزش پول شما پایین می آید. وقتی حجم این پول افزایش می یابد و تقاضا برای خرید افزایش می یابد و مقدار کالا کاهش می یابد، آنگاه قیمت کالا افزایش می یابد و منجر به تورم می شود.

بهزادی تصریح کرد: به طور کلی تورم متغیر مستقلی نیست زیرا دو متغیر دیگر بر آن تأثیر می گذارد و خود بر متغیرهای دیگر تأثیر می گذارد.

بهزادی با بیان اینکه بخشی از خلق پول توسط تسهیلات خرد و کلان ایجاد می شود، گفت: تسهیلات خرد مانند ازدواج و مسکن اغلب به بانک ها تعلق می گیرد. وام های کلان نیز به ابربدهکاران بانک پیوند خورده است که با دعوا با شعب، با دریافت وام های کلان، این پول ایجاد شده غیرواقعی را دریافت کرده و پس نمی دهند و در نهایت باعث تورم می شوند. البته با تصمیمات خاصی که در سال گذشته گرفته شد، این روند کند شد.

وی افزود: یکی دیگر از دلایل کسری بودجه و در نهایت افزایش تورم بدهی بنگاه های دولتی است. مثلاً شرکت نفت 70 تا 100 هزار میلیارد تومان به شبکه بانکی بدهکار است و وقتی این بدهی پرداخت نشود تبدیل به تورم می شود.

وی با اشاره به عوامل ایجاد تورم افزود: در سال های اخیر از چند نقطه تورم ایجاد شده است. در همان زمان، هر تورم بازتولید می شود. یعنی با افزایش نرخ ارز تورم هم بالا می رود و با افزایش تورم دوباره نرخ ارز افزایش می یابد و اگر حجم این تورم زیاد شود با ابر تورم مواجه خواهیم شد.

absnews

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: در سال های گذشته دولت ها رفتارهای غیرقابل پیش بینی در اقتصاد داشتند اما اکنون این رفتارها کاهش یافته و به حداقل رسیده است، بنابراین دولت سیزدهم برای مقاومت در برابر تورم باید به همین روال ادامه دهد.

وی خلق پول توسط بانک ها را یکی از مهم ترین عوامل موثر بر افزایش تورم دانست و افزود: زمانی که رشد اقتصادی کشور 2 یا 3 درصد در سال باشد اما خلق پول 30 درصد یا 28 درصد باشد. بیشتر از رشد اقتصادی وقتی تولید رونق نداشته باشد یعنی پولی که ایجاد شده در بخش تولیدی مصرف نشده و در نهایت باعث تورم شده است.

این کارشناس اقتصادی در ادامه کسری بودجه را یکی دیگر از عوامل تورمی برشمرد و گفت: کسری بودجه عمدتاً ناشی از قیمت گذاری دستوری یا بدهی های دولت است. مثلاً وقتی قرار است تامین اجتماعی بودجه حقوق بگیران را افزایش دهد چون پول ندارد باید از دولت استقراض کند و وقتی این پولی که سرمایه گذاری و خرج نمی شود برنمی گردد، دولت مواجه می شود. کسری بودجه البته این کسری بودجه بیشتر در خارج از بودجه قابل مشاهده است که اصطلاحاً به آن «بیش از حد بودجه» می گویند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه انباشت نقدینگی، بازار، انتظارات تورمی و عدم شفافیت معاملات از جمله عوامل ایجاد تورم است که در حال حاضر در 4 گزینه اقتصاد ایران مشاهده می شود، گفت: البته با اقدامات مثبتی که طی دو سال گذشته انجام شده، این عوامل را تا حدودی کاهش داده است.

بهزادی راه حل اصلی برای رفع این مشکلات را این است که دولت باید کسری بودجه خود را سنجیده و مشخص کند و در نهایت برای جبران این کسری چاره اندیشی کند. چقدر برای فروش اوراق قرضه یا نفت و چقدر مالیات؟ در این شرایط می تواند کسری بودجه را جبران کرده و در نهایت از افزایش تورم جلوگیری کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا