معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از کاهش زمان رسیدگی به مطالبات کار خبر داد و گفت: عقد قراردادهای سفید باعث ایجاد اختلاف بین کارگر و کارفرما و اختلال در بهره وری شرکت می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، علی حسین رعیتی فرد در خصوص روند رسیدگی به شکایات اظهار کرد: در وزارت کار و در حوزه روابط کار کمیته هایی برای رسیدگی به دعاوی کارگران داریم که به اختلافات کارگر و کارفرما رسیدگی می کنند. کمیسیون های ما از دو قسمت کمیسیون بدوی و کمیسیون حل اختلاف تشکیل شده است که به صورت سه جانبه فعالیت می کنند و نمایندگانی از دولت، کارگران و کارفرمایان در این کمیسیون ها حضور دارند.
وی افزود: این کمیسیون ها به شکایات کارگر و کارفرما اعم از معوقات مزدی یا سایر اختلافات قانون کار و قرارداد کار رسیدگی می کنند.
معاون وزیر کار با بیان اینکه سالانه 320 هزار شکایت در هیأت های تحقیق و تفحص مطرح و به آنها رسیدگی می شود، افزود: هیئت های تحقیق در ادارات کار در سراسر کشور تشکیل می شود و تقریباً 630 هیأت تحقیق و نزدیک به 350 هیأت حل اختلاف داریم. در مراحل بدوی و تجدیدنظر به شکایات کارگران اعم از معوقات مزدی یا بیمه و یا درج عناوین شغلی، اشتغال یا احتساب سنوات بیمه رسیدگی و تصمیمات شبه قضایی صادر می شود.
رعیتی فرد در گفت و گوی تلویزیونی در پاسخ به این سوال که چه عاملی باعث طولانی شدن روند رسیدگی به دعاوی می شود، گفت: هر موردی که مطرح می شود اگر طرف دعوا از آن شکایت کند، دفاتر ما در دادگاه استان ها موظف به تشکیل جلسه هستند و مدیریت می شود. در صورت طولانی شدن موضوع می تواند به مراجع بالاتر مراجعه کند و موضوعی را مطرح کند که ما پیگیری می کنیم.
وی از کاهش زمان رسیدگی به مطالبات در دولت سیزدهم خبر داد و گفت: در دو سال گذشته تلاش کرده ایم این زمان را به حداقل برسانیم به طوری که میانگین زمان رسیدگی به مطالبات در سال 1400 حدود 90 روز بوده است اما اکنون و امسال 62 روز است.
معاون روابط اجتماعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: سال گذشته برای همه کارشناسان و کسانی که در کمیسیون های حل اختلاف و تشخیص حضور دارند، آموزش های منطقه ای برگزار کردیم تا به روز رسانی و تجهیز شوند و یک سند صادر کنند. رای وحدت رویه نگرانی ها کاهش می یابد و آمار و تضادها کاهش می یابد.
رعیتی فرد با بیان اینکه در استان های صنعتی با جمعیت شاغل زیاد زمان رسیدگی به مطالبات بیشتر است، گفت: در برخی استان ها مانند تهران، خوزستان و آذربایجان شرقی زمان رسیدگی به شکایات و پرونده ها 90 روز بوده است. اما الان در استان تهران 62 روز است روز کوچک شده است. از سوی دیگر در برخی استان ها مانند اردبیل و خراسان جنوبی زمان رسیدگی به درخواست ها 29 تا 30 روز است.
وی در عین حال انگشت اتهام را به سمت قراردادهای سفید امضا نشانه رفت و گفت: قراردادهای سفید امضا باعث ایجاد اختلاف بین کارگر و کارفرما می شود و بهره وری کسب و کار را مختل می کند. البته تعداد این قراردادها کم است اما باید بتوانیم جلوی سوء استفاده از کارگران را بگیریم. ضمن افزایش آگاهی
معاون وزیر کار گفت: در صورت تضییع حق کارگر می تواند با مراجعه به بازرسان کار یا ادارات کار مشکلات خود را پیگیری کند و بازرسان کار موظف به رسیدگی هستند. اکثر اختلافاتی که در حال حاضر به وجود می آید مربوط به عناوین شغلی یا حقوق معوق است. مثلا کارگری 10 سال است که در جایی کار می کند اما شکایت می کند و پیگیر درخواست خود برای عنوان شغلی است.
رعیتی فرد در پایان از امکان برگزاری جلسات آنلاین کمیسیون های ارزیابی و بررسی کار تا دو سال آینده خبر داد و خاطرنشان کرد: در حوزه روابط کار باید تشکل های صنفی ایجاد کنیم که وظیفه اطلاع رسانی به کارگران را داشته باشند. جامعه و نظارت بر مطالبات کارگران امروز عموم کارگران ما آگاهی و دسترسی برای پیگیری مطالبات خود را دارند و حضور مسئولان و نمایندگان ذیصلاح می تواند منجر به تداوم مشکلات شود.
انتهای پیام