رشد نقدینگی و پایه پولی یکی از بحث برانگیزترین موضوعات اقتصاد ایران در سال های اخیر بوده است و بسیاری از کارشناسان معتقدند که عامل اصلی تورم مزمن اقتصاد ایران در دهه های گذشته بوده است. . اما باید توجه داشت که برای انتخاب معیار مقایسه نرخ رشد نقدینگی در دوره های مختلف، به جای مقایسه اعداد اسمی و حجمی، باید از آمارهای مربوط به میانگین رشد استفاده کرد. زیرا استفاده از یک عدد اسمی برای مقایسه واقعیت اقتصادی را بزرگتر و آمار را مخدوش می کند. به عنوان مثال، آمار رشد نقدینگی نشان می دهد که میزان نقدینگی از 3476 تلاش در اسفند 1378 به 3921 تلاش در مرداد 1400 رسیده و در این دوره 5 ماهه 445 تلاش و معادل روزانه 2870 میلیارد تومان افزایش یافته است. و در بازه زمانی مرداد تا آبان، نقدینگی از 3921 همات به 4316 همات افزایش یافته و در این سه ماه شهریور، مهر و آبان 1400 معادل 395 همات و روزانه معادل 4340 میلیارد تومان افزایش داشته است. یعنی در پنج ماهه پایانی دولت روحانی نقدینگی روزانه 2870 میلیارد تومان و در سه ماهه نخست ریاست جمهوری 4340 میلیارد تومان نقدینگی روزانه افزایش یافته است.
همچنین بررسی آمارهای منتشر شده از متغیرهای پولی در آخرین ماه پاییز امسال نشان می دهد که نرخ رشد نقدینگی در آذرماه به 41.4 درصد رسیده که در دو ماهه اول پاییز امسال (مهر و آبان 1400)، 42.8 درصد بوده است. و به ترتیب 42 درصد که نشان دهنده ادامه روند نزولی این نرخ برای دو ماه متوالی در پاییز است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، استفاده از آمار برای بیان روندهای اقتصاد رایج و پرکاربرد است و کارشناسان اقتصادی و کارشناسان از آن برای تبیین شاخص های اقتصادی و پیش بینی آینده استفاده می کنند. این آمار برای بررسی عملکرد دوره ها و دولت ها نیز بسیار مفید است. مقایسه آمارهای پولی و بانکی دولتهای مختلف برای مقایسه عملکرد و اثربخشی سیاستهای اقتصادی نیز در مقالات و گزارشها به کرات مورد استفاده قرار میگیرد. اما برای درک بهتر و ارائه تصویری وفادار از حقایق، باید در انتخاب مبنای مقایسه بسیار وسواس داشت.
absnews
در مقایسه فوق، هر دو عدد روزانه و اسمی به عنوان مبنای مقایسه مورد استفاده قرار گرفتند. مسلماً تعداد نقدینگی روزانه در مقایسه با تعداد نقدینگی روزانه در دوره های قبل بسیار بیشتر بود. نیز تاسیس شده است.
بنابراین، در مورد مقایسه نقدینگی روزانه، بهتر است میانگین رشد روزانه پنج ماهه اول سال را با میانگین رشد روزانه سه ماهه بعدی مقایسه کنیم.
میانگین رشد روزانه نقدینگی در پنج ماهه اول سال جاری 0.08 درصد و این رقم برای 5 ماهه دوم سال 0.09 درصد بوده که تفاوتی بین دو دوره بررسی نشان نمی دهد، در حالی که مقایسه اسمی روزانه رشد نقدینگی در پنج ماهه اول و دوم سال 1400 رقم بسیار بیشتری را نشان می دهد که بدون شک بزرگنمایی و اعوجاج قابل توجهی برای نشان دادن واقعیت اقتصادی نقدینگی خواهد بود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز